自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

▲ 生命鬥士張天允(Tiffany)離世,終年32歲。

在YouTube不時拍短片分享她患子宮頸癌生活,盼將正能量和患癌資訊帶予同路人的生命鬥士張天允(Tiffany)離世,終年32歲。有人透過Tiffany的個人社交平台上載一張Tiffany的累白照,並發文公布此不幸消息,寫道:

"感謝大家一直的支持,Tiffany 早前病況急轉直下,於三月經已安息主懷。"

同時表示,安息禮將於年4月27日下午2時在教堂舉行,大眾可在線上參與,一同懷念Tiffany。

拍片鼓勵同路人

90後癌末女生Tiffany在27歲確診患上子宮頸腺癌2B期,並接受治療;不料兩年後擴散,演變為末期症癌,曾被判只餘數月命。

為過有質素的生活,而非只躺在病床上,她拒絕醫生建議的化療等療法,選擇其他療法,並繼續追夢。患癌前任職時裝採購的Tiffany改當斜槓族,其中一個工作就是拍攝YouTube短片分享甚至拍片分享自身經歷鼓勵同路人。

不想只臥在床上

她曾上ViuTV節目《對不起幫緊你》、《21克公寓》,而她在《21克公寓》訪問中表示選擇放棄第二次化療,是為保持生活質素,改選擇中醫和自然療法抗癌,勇敢活出不一樣的癌末人生。

Tiffany在節目中透露放棄化療的原因做了化療會更辛苦,如果做半年或一年過著沒質素生活,可以勉強維持生命,但落不到床也沒意思,稱:「不如我用剩低幾個月好好地去生活。」、「就算呢一刻要我死,我都冇遺憾,但係我唔想只係瞓喺病床度,冇生活質素咁延長我嘅歲數。」

她四處旅行及學習有興趣事物,更曾與一群同患四期癌症的80、90後病友及康復者,經癌症資訊網連繫在組成「四仔旅行團」同往泰國清邁旅行,彼此在行程中談生死、講人生,傳遞正能量,Tiffany並在旅程中挑戰「滑翔機」圓夢,當時她直言這次旅程:「帶你用天堂視角,遊歴我哋嘅地獄人生!」

年初生日講心聲

在今年1月1日,Tiffany在個人社交平台上載一張32歲慶祝生日的照片,這也是她生前最後一則自發的帖文,之後Tiffany已沒再更新社交平台,當時她寫道:

2023對我而言係一場赤裸又殘酷嘅泥漿摔角。

一共飛咗17次,有一半係治療,一半係旅遊。一直話開關後要報復式旅行,冇諗過每兩星期就要執行李,搭飛機嘅節奏,中間再做咗一次小手術,10次電療,6次化療,6次免疫治療,同埋各種各樣嘅scan經過一輪奮力掙扎,損手爛腳,以行3步退4步嘅節奏終於連滾帶爬咁碌到2024。

"走到32歲,老實講好攰(係因為真係老咗?😅),唔敢有太多期望,但係:

「為那虛無勝仗 在扶拐杖
仍賣命的落場
我是個怕輸的人 仍然扮勇敢
前去雖嚇人 往後退更不忿
常做炮灰的那羣 和局大概仍吸引
明日或到我翻身
勝利會哪天光臨 狂輸不打緊
求記得有人 曾追得這麽近
頑石從未成金 仍願場上留足印
來日給廢柴導引」
-Dear Jane 聖馬力諾之心"

SiuBBee    發表於 24-4-22 15:23

侯爵府

佢好似患癌初期曾經放棄治療一年,再見醫生已經係末期

複式洋房

幾年前睇到佢第一條yt 片
估唔到都係捱唔到

水晶宮

唉,好可惜。 有睇佢上電視既節目,好正能量既女仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

改名真係唔好用個天字
尤其女仔 (天鳳、天愉、天允)
Rip

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

RIP

侯爵府

她生前拍下這個視頻,願她安息。

#MM| 八九十後四期癌友組「地獄旅行團」 全程毒舌放笑彈面對生死 27歲女生患子宮頸癌由幾個月壽命到捱過3年 玩命挑戰滑翔機「越四仔代

https://www.youtube.com/watch?v=eEIltJnmPfI&t=262s

男爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

係。我好有印象張崇德、劉美娟個bb出生一天就夭折。叫張天藍

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

好可惜... 佢家人同男人一定好傷心..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都記得依個女仔,佢係好正面
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

alau2021 發表於 24-4-22 09:19
佢好似患癌初期曾經放棄治療一年,再見醫生已經係末期

佢一路好正面,初期係keep到,幾年之後復發及擴散,因治療冇效先放棄,舆癌共存

伯爵府

littlefunpig 發表於 24-4-22 09:24
改名真係唔好用個天字
Rip
我記得我好耐之前去台灣個的士司機都係咁講,話好多人唔受得呢個字

子爵府

R.I.P.

別墅

太後生,RIP

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2b 都咁惡!

男爵府

回覆樓主:

祝佢安息 Tiffany

子爵府

raicherry 發表於 24-4-22 10:00
我記得我好耐之前去台灣個的士司機都係咁講,話好多人唔受得呢個字

之前俾前夫一家殺個女人都有個天字

天字一向係忌諱字,要命格好強先承受到

YOGISOELMO    發表於 24-4-27 00:55

珍珠宮

2024年龍年勳章

https://www.stheadline.com/realtime-entertainment/3333568/
另一個

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

littlefunpig 發表於 24-4-22 09:24
改名真係唔好用個天字
Rip

我都聽過d師傅講,天字唔係個個受到

RIP

子爵府

RIP

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊