夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

對得耐, 有時係有D小問題, 有D小爭執, 不過通常過左氣下左火都無野
大家平時遇到問題, 會唔會當面傾? 定係點處理會比較好?

子爵府

畀面勳章

Yuenwen 發表於 24-5-3 00:07
對得耐, 有時係有D小問題, 有D小爭執, 不過通常過左氣下左火都無野
大家平時遇到問題, 會唔會當面傾? 定係 ...

我同我老公中學時已經識,大家由拍拖開始到結婚已經29年了。有2個仔。

雖然對咗咁多年 但我老公仲好錫我,有時我自己亂諗野鬧情緒 我老公會唔出聲 ,由我發先。。之後見我平靜返d就會同我講返佢嘅諗法。

我覺得如果仲愛對方嘅話 係會搵方法去磨合同遷就。。我老公就係遷就我嗰個。。

佢成日話我全屋企明明最細粒係我 但就脾氣最大又係我。。有時佢見我唔開心 佢又會唔開心。。好無奈。

而家我都盡量改緊自己嘅臭脾氣。因為唔想成日因為自己影響身邊嘅佢。

有問題 真係要傾。。要比對方知你嘅諗法 。咁先可以避免誤會同重覆發生。。願jm們共勉之。。

男爵府

小爭執實有,下左火就要傾返, 特別係小事先容易傾, 大家易讓步, 對方肯讓, 大家收貨, 關係好d, 長期積聚太多小問題怨氣, 唔係好事

別墅

其實有問題傾下, 好過收收埋埋, 之後一爆就不可收拾
兩夫婦, 都係床頭打交床尾和

別墅

kaman06 發表於 24-5-3 09:56
小爭執實有,下左火就要傾返, 特別係小事先容易傾, 大家易讓步, 對方肯讓, 大家收貨, 關係好d, 長期 ...
同意, 傾下講下先係交流, 唔好成日單方面贏曬/讓曬, 長期黎講唔係好事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

相處耐咗, 明知大家係咩人, 知道對方有咩係最介意, 大家遷就吓, 越來越少爭執.

男爵府

真利 發表於 24-5-3 10:14
其實有問題傾下, 好過收收埋埋, 之後一爆就不可收拾
兩夫婦, 都係床頭打交床尾和 ...

我覺得小事係用建立有效溝通, 唔會有人無事去建立溝通方式,特別男人唔鐘意做, 其實拍拖結婚頭2年好多人有好多幻想, 對方點改點改, 其實對方改的就係有限, 最主要都係自己心態調整, 調整期望值, 改變心態, 放輕鬆d

複式洋房

想白頭到老,夫妻間就要多啲互相讚賞,多啲諗下對方嘅優點。
有時候唔係淨係女人需要人錫,男人都需要,只係佢講唔出口。

複式洋房

陳小b 發表於 24-5-3 07:39
我同我老公中學時已經識,大家由拍拖開始到結婚已經29年了。有2個仔。

雖然對咗咁多年 但我老公仲好錫我 ...
一齊努力啦!

珍珠宮

回覆樓主:

兩公婆有咩可能會完全無問題,最重要識互相體諒,同少D計較!
我同老公真係會無論做咩,都會講句唔該晒,辛苦你了。。每日都要hug,出街一定拖手~
我自己本身比較敏感,接受唔到老公惡我,真係會有排傷心,所以老公係無點對我發脾氣~最多係冷戰下~
老公講過,火遮眼一嘈,好傷感情,又唔理智,但大家冷靜下,自然會發現自己掛唔掛住對方~
不過我唔中意冷戰,我會仲加嬲
仲有,培養多D共同興趣,我同老公都係動靜皆宜嘅人,所以我地係經常一齊去試唔同嘅野~咁樣亦令我地有好多話題~
然後平時,又要留D私人空間俾對方,各自做下自己野~
暫時我覺得我同佢相處係幾好嘅,我相信互相都會有覺得對方有唔好嘅地方,但我地都係抱包容嘅態度~

複式洋房

每個情況都唔同, 要視乎情況/原因
試過傾小朋友簡幼稚園既問題, 試過嘈過, 不過其實大家都係為小朋友好, 大家退一步其實有共識都唔難
記得發火個陣唔好話爆就爆就得啦

大宅

所有嘢唔會留過夜,有問題即時解決
但當然都要兩個人願意改善
如果唔係嘈完傾完都冇意思
下次又loop返同一個問題

複式洋房

有時大家嘈既又未必一定係最好, 之前我試過同C6嘈過避孕問題, 自己就怕食避孕藥會食漏, 佢就想我打避孕針簡單D
不過大家GOOGLE 左之後, 見打針好似比較多人會傷身, 所以最後都共識係用套+避孕藥

別墅

Menzichan 發表於 24-5-4 14:09
有時大家嘈既又未必一定係最好, 之前我試過同C6嘈過避孕問題, 自己就怕食避孕藥會食漏, 佢就想我打避孕針簡 ...
其實有D避孕藥係可以日日食, 就唔怕食漏, 好似平時食維他命咁一日一次姐

大宅

回覆樓主:

互相包容,坦承溝通,不要講傷害嘅說話

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊