自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fasola 發表於 24-5-6 22:33
我好鍾意小朋友, 以前時時去親戚屋企睇表妹.佢地細我好多.

乜原來去親戚屋企有咁大問題?!

尼道成日久唔久就有post 話唔鐘意 姑9上佢屋企,有個話99餵狗,姑9跟埋上去!又有個成日唔通知女主人就上去搵個女玩,工人開門!
以上好多jm回覆叫鬧爆姑9/叫工人下次唔好開門等!
所以主要睇女主人鐘唔鐘意、歐擺明唔鍾意啦

男爵府

Zahn 發表於 24-5-6 22:48
個女的對男方不滿已經好多年啦, 所以離婚一啲都唔出奇。一般來說, 女方同男方家人不和亦都唔係咩新鮮事, ...

你又知佢不滿多年?繼然離婚係遲早嘅事,咁咪由當時人決定!交學費咪最多一百萬,郭生成億身家除返18年平均都唔使六萬,咪當買個好D嘅H比老婆攞!

子爵府

saladhk 發表於 24-5-6 18:23
兒科醫生,應該有啲錢㗎,點會冇物業要租樓,邊度講佢係書香世家?

你都係想信自己想信嗰d者,我無啦啦點會老作兒科醫生?又唔作外科醫生或心臟科醫生?同埋人地租樓就代表無物業嗎?
雜誌你又信都十足?

大宅

廢柴孖條 發表於 24-5-6 23:03
你又知佢不滿多年?繼然離婚係遲早嘅事,咁咪由當時人決定!交學費咪最多一百萬,郭生成億身家除返18年平 ...

以前睇片睇過佢講嘢已感到佢不滿啦。

莫說100萬, 即使500萬, 郭都比得起, 好多年前, 聽佢接受訪問, 佢都話佢老婆想update自己, 所以想進修, 佢都表示贊成。而家唔係錢的問題, 問題係有人比人感覺, 阿旺已經無利用價值了, 因為書讀完了, 唔洗再交學費了, 即使要交, 自己都比得起了, 所以唔等到仔女18歲就飛起哩個老男人了, 所以啲人未話佢有毛有翼會飛囉。 如果佢讀哂書過多幾年, 啲仔女再大啲, 起碼過咗18歲先跟阿旺離婚, 我想信無咁大回響囉。

哩段婚姻, 從一開始, 就已經唔睇好架啦, 年齡相差咁遠。 18年, 比多咗喇, 如果唔係要人幫手交學費, 我諗涯唔到18年咁耐。而家放長雙眼, 睇下嗰啲玩父女戀嗰啲藝人, 睇下又幾時有新聞出啦。

子爵府

Goldfat 發表於 24-5-6 21:58
覺得有好多人受左男家既氣,所以代左入去,人地姪女去屋企幫手照顧,覺得好大問題。
...

可能係好多人自己人生左個仔,想第時個新抱聽聽話話,出嫁從夫,最好聽晒奶奶話,所以咪覺得無問題囉。

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-6 19:55
唔係話佢請唔起工人, 我唔知佢住邊, 但見林青霞住獨立屋 。十幾個工人係住另一間獨立屋咁囉, 唔係好似 ...

原來你咁了解郭!但唔系話有請工人咩?搵自己姪女點樣日日幫到湊呀?講唔通

子爵府

Zahn 發表於 24-5-6 23:21

莫說100萬, 即使500萬, 郭都比得起, 好多年前, 聽佢接受訪問, 佢都 ...

其實你又知人地兩公婆無感情或其他問題? 如果有問題離婚咪離婚囉,一個家大家都有份,無話邊個欠邊個,你咁講係咪呢度d full time mom ,老公每個月比家用要謝主隆恩先呀。 點解要將讀書同離婚 link 埋一齊?

男爵府

Zahn 發表於 24-5-6 23:21

莫說100萬, 即使500萬, 郭都比得起, 好多年前, 聽佢接受訪問, 佢都 ...

結婚就話要限期、離婚都要期限?個仔過兩年都18啦!而家男人剛60過2年六十幾歲未又係老,女人依然四十幾歲,何況而家女方有人請佢工作,過兩年無人請邊個養自己?離婚唔通仲等前夫養咩?帶仔女出街玩都要錢啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子若 發表於 24-5-6 23:18
你都係想信自己想信嗰d者,我無啦啦點會老作兒科醫生?又唔作外科醫生或心臟科醫生?同埋人地租樓就代表無 ...

點解你會知?你識佢爸爸?

子爵府

廢柴孖條 發表於 24-5-6 22:54
尼道成日久唔久就有post 話唔鐘意 姑9上佢屋企,有個話99餵狗,姑9跟埋上去!又有個成日唔通知女主人就上 ...

仲有最新嘅涼茶舖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

子若 發表於 24-5-6 23:27
其實你又知人地兩公婆無感情或其他問題? 如果有問題離婚咪離婚囉,一個家大家都有份,無話邊個欠邊個,你 ...

因為有一班思想守舊的人,咩都係女人唔啱,無解的,女人注定要在女人堆中找刺、挑機、互批,先顯得自己高大上,其實暗暗自我卑微,網上亂發噏風舒爽一下,又無責任,一個二個講到好似知情人士咁,講真,好鬼肉酸,人哋離婚都未出聲,班3姑6婆自發圍攻。

男爵府

2022年,歐郭開始分居。

2023年,歐接受訪問表示現時已經返緊工做營養師,同年再接受訪問表示因為好夜放工,返到屋企啲人都瞓晒,所以冇時間煮飯俾小朋友食,郭安排自己姪女姪女婿幫手湊小朋友同煮飯佢哋食。

2024年,歐郭宣布兩人於兩年前已經開始分居生活,並於2024年正式離婚。

純粹整理一下時間線,俾大家參考,不加以評論。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

licpd 發表於 24-5-6 20:55
有興趣讀無所謂, 可以一路實習一路讀傢, 無衝突.

正常讀博士係唔使實習,有D收生資格仲唔洗有學士碩士學位,有相關經驗就得。實習位,尤其係醫院嘅實習位係非常寶貴,通常只會留畀讀學士嘅學生。博士生assume已有相關經驗,唔洗實習。想像下個博士生去實習,對醫院普通運作連工友都不如都幾好笑

男爵府

Jnam 發表於 24-5-7 00:34
正常讀博士係唔使實習,有D收生資格仲唔洗有學士碩士學位,有相關經驗就得。實習位,尤其係醫院嘅實習位係 ...
講飯歐, 距好似對營養學好有興趣但讀上去PHD又無錢, 可以揾份工做住先, 賺下錢遲的再讀

HA的位當然難入, 但距都入著行, 儸的經驗, 有機會再讀PHD. 最緊要有興趣.

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

子若 發表於 24-5-6 23:18
你都係想信自己想信嗰d者,我無啦啦點會老作兒科醫生?又唔作外科醫生或心臟科醫生?同埋人地租樓就代表無 ...

兒科醫生?!老實說我唔信,醫生個女冇乜可能會考5分,有錢補習班點都唔會咁差,真係資質問題更會早些送出國洗底,連會考都唔會考。
這令我諗起蔡天鳳,話佢好有錢讀國際學校,但又冇讀大學嫁個古惑仔住公屋

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

licpd 發表於 24-5-7 00:56
講飯歐, 距好似對營養學好有興趣但讀上去PHD又無錢, 可以揾份工做住先, 賺下錢遲的再讀

HA的位當然難入, ...

為興趣讀係讀乜都得,只係博士對普通人同工作都好無謂。最用得着時係印卡片同做PR/marketing,eg, 呢隻產品由xx博士研發, 你個case會由xx博士跟

男爵府

Jnam 發表於 24-5-7 01:02
兒科醫生?!老實說我唔信,醫生個女冇乜可能會考5分,有錢補習班點都唔會咁差,真係資質問題更會早些送出 ...

好奇怪歐自己話佢阿媽做醫療行業,冇話佢阿爸係!咁耐以嚟冇報紙說過佢爸爸係醫生,但有JM一口咬定佢爸係醫生,應該信邊個?
attach1/tmp/phpxk9Hcc

子爵府

SOHOT 發表於 24-5-7 01:33
好奇怪歐自己話佢阿媽做醫療行業,冇話佢阿爸係!咁耐以嚟冇報紙說過佢爸爸係醫生,但有JM一口咬定佢爸係 ...

父母職業 又拉埋講
唔通出身差就唔藉得愛?

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-3 13:54
咪係!啲人好似同屋主咁,清楚哂人地家事!人地點相處,只有佢地先知,說三道四成班正7+1 婆!青春是無價 ...

最憎啲人自己想像嘅嘢就當真,仲要周圍唱,好似瞓係人哋床下底咁

男爵府

妹豬媽媽 發表於 24-5-7 07:52
父母職業 又拉埋講
唔通出身差就唔藉得愛?

無錯,父母職業同離唔離婚兩回事。係有JM先提歐係書香世家之類,然後有JM話唔信,我都有相同諗法!
你呢句說話應該同嗰個首先提出歐嘅出身嘅人講,唔係回我,唔通我唔可以表達自己嘅懷疑嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊