6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

夜晚訓得9個鐘,日頭nap係有3次,但多數都係半個鐘就醒,一日夾埋11個鐘都無,請問點可以令佢訓多啲?好驚影響到佢腦部發展。平時routine係咁:
715-830起身
刷牙換片等
餵水餵奶 240ml
玩1-1.5小時 睇書爬行等等
1045-1130小睡0.5-1小時
1200-1230午餐食飯
又玩1-1.5小時同小睡0.5小時
1500-1530茶點水果yogurt
又玩1-1.5小時然後沖涼
沖完涼有時會訓0.5-1小時 但都會唔訓
1830-1915晚餐食飯
玩2-2.5小時
2130-2200夜晚刷牙換片餵320-340水+奶
2215抱訓 2230訓著

子爵府

我小朋友訓前我餵奶粉,飽肚啲會訓得好啲。揀岩奶粉都可以幫助BB腦部發展,我仔飲皇家美素有第一層乳脂精華,幫助BB腦部發展同神經系統,飲完好訓好多,免疫力都好咗,少病咗。

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 pokemon1111 的帖子

9個月BB應該11-12小睡午睡, 試下帶BB 去公園玩玩,走走。午睡比佢睡多點

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

臨夜晚訓覺試下補多30ml 奶粉,食飽d,會訓得好d架。不過,你又唔洗太擔心,睇你既時間表,都唔算訓好少姐。

大宅

其實最緊要作息定時 ,晏就唔好分太多次小睡, 反而真係玩到累一次訓返個長d晏覺, 起身玩下晚飯玩多陣早少少訓仲好。

大宅

其實最緊要作息定時 ,晏就唔好分太多次小睡, 反而真係玩到累一次訓返個長d晏覺, 起身玩下晚飯玩多陣早少少訓仲好。

大宅

BuffetQueen 發表於 24-5-2 18:59
我小朋友訓前我餵奶粉,飽肚啲會訓得好啲。揀岩奶粉都可以幫助BB腦部發展,我仔飲皇家美素有第一層乳脂精華 ...
我覺得BB食完午飯之後個晏覺,可以訓耐少少既,沖完涼之後唔使瞓都得。我bb 飲人奶+奶粉呀,都係飲樓上媽媽講呢隻,臨瞓前個餐飲奶粉,咁bb 都會飽啲,瞓得林啲既。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

pokemon1111 發表於 24-5-1 08:33
夜晚訓得9個鐘,日頭nap係有3次,但多數都係半個鐘就醒,一日夾埋11個鐘都無,請問點可以令佢訓多啲?好驚 ...
如果想bb夜晚訓得好d, 下午可以帶bb出去曬下太陽,同埋臨訓前最後餐奶最好補奶粉(淡d奶粉,我當時補皇家美素),甘bb應該訓得好!

複式洋房

pokemon1111 發表於 24-5-1 08:33
夜晚訓得9個鐘,日頭nap係有3次,但多數都係半個鐘就醒,一日夾埋11個鐘都無,請問點可以令佢訓多啲?好驚 ...
瞓得多食得多係會長肉啲,但唔會影響智力,最緊要吸收得好,體重冇過輕問題就不大,我會餵佢飲有益生菌、hmo同nts嘅奶粉,消化吸收同免疫力發展都會好啲,女女飲雅培心美力,見佢都一路都精精靈靈,成日都笑笑口咁

複式洋房

BuffetQueen 發表於 24-5-2 18:59
我小朋友訓前我餵奶粉,飽肚啲會訓得好啲。揀岩奶粉都可以幫助BB腦部發展,我仔飲皇家美素有第一層乳脂精華 ...
我早晚都係餵奶粉 都係皇家美素2號 但都係而家咁

複式洋房

kwokchun30 發表於 24-5-2 19:05
回覆 pokemon1111 的帖子

9個月BB應該11-12小睡午睡, 試下帶BB 去公園玩玩,走走。午睡比佢睡多點 ...
佢呢轉多數只訓0.5-1小時,落街佢周圍望八卦,返到屋企都係繼續瘋狂爬行

複式洋房

dcps 發表於 24-5-2 19:05
臨夜晚訓覺試下補多30ml 奶粉,食飽d,會訓得好d架。不過,你又唔洗太擔心,睇你既時間表,都唔算訓好少姐 ...
夜晚都試過再塞多啲比佢食,但佢已經唔多啜,320已經係佢max

複式洋房

maggie_tamhk 發表於 24-5-2 19:14
其實最緊要作息定時 ,晏就唔好分太多次小睡, 反而真係玩到累一次訓返個長d晏覺, 起身玩下晚飯玩多陣早少 ...
我都想佢唔好分咁多次,9個月睇啲網站應該要3轉2 nap,但我個仔完全唔得

好似尋日咁,11-12個轉訓得45分鐘,食完午飯後瘋狂爬行做運動,到食下午茶前都唔肯訓,以為佢晚飯前個轉可以訓耐啲啦,點知都係訓得1個鐘,再下轉已經係夜晚10點訓覺,但都係4am係到ee umum最後爆喊,聽到佢呼吸好似有啲沙沙聲,但訓前幫佢撩哂鼻屎,bb應該都無病
唔知係咪開冷氣佢受唔住,baby cam見個濕度都有70-75%,但唔開佢訓訓下又好熱出哂汗
最後都係要抱到佢訓冧啲放返低佢先訓多咗陣,啱啱7am又係咁,而家訓返……

複式洋房

sylvester123 發表於 24-5-3 00:16
如果想bb夜晚訓得好d, 下午可以帶bb出去曬下太陽,同埋臨訓前最後餐奶最好補奶粉(淡d奶粉,我當時補皇家美 ...
今個星期成個星期都無太陽🌞
我夜晚個轉粉已經開淡1安,因bb keep住有便秘問題但唔肯飲水,已經食緊皇家美素2幾個月,之前都無野,有一次病完就咁

別墅

小朋友午睡時間可以減短啲,最好夜晚訓前餵飽啲,9月嘅bb已經開始加固,可以考慮夜晚訓覺前果餐加固,不過要半個鐘之後先哄bb訓。日頭可以帶bb做多運動,bb訓得多吸收好自然病痛就少的。

別墅

秋之語 發表於 24-5-5 11:06
小朋友午睡時間可以減短啲,最好夜晚訓前餵飽啲,9月嘅bb已經開始加固,可以考慮夜晚訓覺前果餐加固,不過 ...

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

發表於 7 天前 |只看該作者
佢日頭訓三次都好多 我女9個月個陣訓兩次 呢家訓19個月訓一轉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊