自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

elegant 發表於 24-4-21 22:00
回覆 my005 的帖子

請問點聯絡佢哋呀?

東方:

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170907/00176_035.html

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

東張:

https://www.mytvsuper.com/tc/scoopplus/report
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...
怕貴又要買business , 而家真係咩人都有

男爵府

elegant 發表於 24-4-21 21:58
我已經寫過無數郵件去國泰所謂高層個客戶服務,但係佢哋經過幾個星期個回覆都係一樣、
買票嗰時一般都要即 ...

打去海關問下,可能屬於商品說明條例其中一項誤導性遺漏,不過佢網站有寫而電話冇講,真係唔知點計,最慘係你自己冇錄到音

大宅

我都知好難告得佢哋入㗎啦,唯有係經過媒體俾大家知道會有咁個問題、佢哋實在太離譜啦,希望大家多啲警惕、真係估唔到咁大間公司聲稱服務好,但係都可以咁做!

男爵府

elegant 發表於 24-4-21 22:18
我都知好難告得佢哋入㗎啦,唯有係經過媒體俾大家知道會有咁個問題、佢哋實在太離譜啦,希望大家多啲警惕、 ...

問左海關先啦,海關肯開file就會問cx攞錄音,我之前試過打去海關問,好幫到手

大宅

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

你打去CS 時有冇提供到你已book 的航班資料先?如果有,CS 一定有責任提及罰則,如果佢冇講而罰你$23000我都好支持你報東張,相反,如果打去時冇提及過航班資料咁就有機會 CS係跟稿講話銀咭有24小時免費取消預訂優惠

goldpiglet    發表於 24-4-21 22:51

子爵府

個人猜測,接電話嗰個人唔知頭唔知路,亂up當秘笈。最後要你埋單

真係罰得好多錢,希望你追得返

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔知誰是誰非, 但罰2萬3真係好肉痛

大宅

回覆 Sammi11 的帖子

我冇講過航班,不過我講呢一個商務優惠係咪都可以廿四小時之內cancel、佢話有,但係佢冇問我的航班亦但冇講話如果係七日之內起飛就唔可以。

大宅

回覆 domantai 的帖子

好的、謝謝你!我會試吓!不過我估政府部門都會偏幫國泰的。

大宅

回覆 lindia 的帖子

你講得絕對冇錯,就係呢個問題佢哋內部培訓不足、接電話時冇問清楚就亂答、引致到呢個問題。我亦有在電郵裏反映給佢哋所謂高層CS但係佢哋冇理到。電話同埋郵件發覺佢哋好似判咗CS俾大陸同埋印度處理。對答嗰啲都唔似係香港人。所以咪導致咁嘅問題囉。
無啦啦俾罰咗$23,000,梗係心痛啦。我好唔開心咗幾個星期啦,但又唔知點追討!

男爵府

回覆 elegant 的帖子

正常會要求提供booking no.幫妳確認清楚,或妳主動提供booking no.要求確認清楚,如果妳沒有提,他們不能把說話內容打入booking.如果查電話錄音好浪費時間去聽, 我N年前做過airline cs.唔知而家變成點。

水晶宮

eightnine89 發表於 24-4-21 21:21
又會咁怪
個罰款唔係取消個下即刻收?

樓主聲稱係收Email通知收50%取消手續費

男爵府

my005 發表於 24-4-21 21:19
國泰? 咁揾東方吖,應實幫你。

保險啲,加埋東張。

我都係咁話,搵東方,就算$230 都幫你咬實因航唔放

公爵府

elegant 發表於 24-4-21 22:45
回覆 Sammi11 的帖子

我冇講過航班,不過我講呢一個商務優惠係咪都可以廿四小時之內cancel、佢話有,但係 ...

咁佢嘅責任又少咗喎。佢未必有責任講晒所有terms 俾你知。而事實個銀卡優惠係用到。
如過佢堅持cs 有講呢個限制,而且話已經check 咗錄音,你可以試埋同消委會投訴,我估佢唔夠膽無check 嘅情況下堅持cs 講咗。

男爵府

2024年龍年勳章

幾年前,我都係打電話上國泰攪幾張機票,但收錯錢,個職員有道歉兼我不需要負責錢果part,我唔知個職員自己食,定阿頭幫佢攪掂,利申:會員最高級別

子爵府

2024年龍年勳章

取消條款寫得好清楚啊,CS亦無答錯,你無提供訂咗既航班日期,佢唔一定會答exclusion架

Campenella    發表於 24-4-22 13:35

公爵府

回覆樓主:

報東方報為先呀

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-21 21:50
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/membership/24-hour-free-cancellation.html#:~:text=%E5%8F%AA%E ...

網頁又真係寫明,好似要硬食了

不可退款的預訂

若屬以下情況,我們將無法為預訂辦理退款:

你的首班航班於預訂後八天內出發(少於出發前 192 小時)

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊