自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

今年年頭我話私人銀行宴會個post
呢度D JM 笑人話身家1000萬以上既人周街都係
我誠心求教如何賺到

年薪百萬都要10年先有1000萬收入仲未計開支. 股票投資有升有跌
當你25% 收入囉晒去投資
幾時先去到500 萬1000萬?
有時我好懷疑D人話自己身價過億
其實只係估值. 佢戶口隨時100萬都無

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

choyki 發表於 24-4-24 12:48
https://www.youtube.com/watch?v=BP6UjJDkW9Y&t=1079s
https://youtu.be/BP6UjJDkW9Y
17:59 咩人先啱呢種 ...

好多咪轉走多左果舊比人

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-23 16:06
月光族既咪將長生津當退休金咁用
有多些少錢又未去到好有錢咪轉多左果舊比仔女
差唔多個個一到年齡就拎

https://www.youtube.com/watch?v=BP6UjJDkW9Y&t=1079s
https://youtu.be/BP6UjJDkW9Y
17:59 咩人先啱呢種玩法?
做十四年嘢,MPF 已經有 45 萬,除非輸咗好多喺中港基金度,如果唔係,到 65 歲時無理由少過 45 萬,如果有 45 萬,則無資格領長生津。

珍珠宮

tsl130076 發表於 24-4-24 09:24
咁你知道,厲害了

係因為佢之前已經喺度被人踢爆咗佢喺連登有個分身,咁啱嗰日我兩個forum都睇緊先發現

公爵府

whyyou 發表於 24-4-21 09:46
咁啱啫

咁你知道,厲害了
期待2019

伯爵府

回覆樓主:

睇下你而家幾歲,如果而家已過係四十歲,七八十後,好多都有自住樓,什至已經供滿咗,投資有道的又會有過百萬股票或者收租樓,現金兩三百萬,加加埋埋做多廿年野 到退休全部套現 點會無一千萬?如果而家先廿歲,不如諗下努力讀好書,努力增值自己,塭一份有晉升機會的工作,儲40年錢,當你完全零投資我相信都可以儲到幾百一千萬。(15000至20000*12月*40年,另可以做穩陣投資或買基金)當然有d人話自己一世都係塭萬零蚊一個月就算啦。。。老咗靠政府咪ok,條條大路通羅馬。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

好有問題 發表於 24-4-23 19:50
請問意思係唔係我嘅資產放定期高過4.61代表做得好?請指教

多口講句,小心銀行rm sell你買各種基金⋯⋯個啲就真係隨時賺息蝕價

伯爵府

好有問題 發表於 24-4-23 19:50

Hmmmm
我嘅意思係,就算定期息只係4厘,都唔算係一個好低嘅回報⋯⋯4.61只係一個指標,會升會跌⋯⋯不太熟習投資市場,做定期係好好嘅決定

大宅

Astra00 發表於 24-4-23 12:07
如果本金有七位數或以上,簡單食定期息,慳慳地都仲生活到。香港最貴係住,同相關雜費。必要時香港物業出 ...

現時都係靠被動收入生活
唔叻投資,又唔敢投資,
不過唔洗為每一餐而擔憂已經好感恩
最緊要身體健康

珊瑚宮

jyjy1684825 發表於 24-4-21 10:52
我諗有人會明白 ... 有1000萬在手不及只得100萬開心.

我唔明白

大宅

bb560 發表於 24-4-23 12:09
我聽陸庭龍講,用10年期美國國債債息比較,就知自己(或基金經理)做得好唔好⋯⋯
依家係4.61
不過我自己 ...

水晶宮

bb560 發表於 24-4-23 16:48
我諗做投資嘅人,每一次都想賺錢,如果知道蝕錢,一定唔會買啦 。
自住樓我唔會俾意見,因為唔 ...

其實投資一定有賺蝕,問題係接受到個風險有幾大。我就自問不想蝕到渣都無,一定不會用救命錢去玩投資。

至於樓,因為早期因為住,所以一定買,沒理賺蝕。咁我哋好彩食到升浪,買入時價低。如果仔女長大,都會叫佢哋趁單身時早啲買一間細價樓仔收住租去供,當雙重儲錢(租客供樓加自己儲錢)。所以我不會估樓價點跌法,永遠都有班人永遠嫌樓貴。我老爺成日話我地傻,要供私樓。全世界最叻佢,咩都食政府,連仔女都去吸血。

伯爵府

Astra00 發表於 24-4-23 16:33
緊係啦。留得青山在呀。錢好辛苦賺,不好咁易蝕左佢。

不好貪。量力而為。

我諗做投資嘅人,每一次都想賺錢,如果知道蝕錢,一定唔會買啦
自住樓我唔會俾意見,因為唔買都要租,如果帶住小bb,真係好煩⋯⋯不過我仍然覺得樓價有排跌

水晶宮

bb560 發表於 24-4-23 15:39
如果唔太了解環球政治,經濟,真係做定期好過
⋯⋯早幾年依度個個話買樓收租有正現金流(再早啲年買嘅就得 ...

緊係啦。留得青山在呀。錢好辛苦賺,不好咁易蝕左佢。

不好貪。量力而為。

至於買樓不可以話錯,因為有批人係沒條件排公屋,佢都要解決住的問題。一係租一係供。

別墅

回覆樓主:

賣咗層樓,即刻大把人有

珍珠宮

bebe1314 發表於 24-4-21 14:36
你朋友應該做分行?私行大把客有1000萬cash, 宜家仲要息高,好多人寧願做定期
...

有錢個班普通職員未必接觸到,有經理跟的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

choyki 發表於 24-4-23 13:02
之前領長生津好似得五十幾萬,原來而家已經就嚟七十萬。
香港得七百幾萬人咋,咁領長生津嘅係咪周街都係呢 ...
月光族既咪將長生津當退休金咁用
有多些少錢又未去到好有錢咪轉多左果舊比仔女
差唔多個個一到年齡就拎

伯爵府

Astra00 發表於 24-4-23 12:11
當定期息有3-4%,會多左人定期,起碼安全先。

有啲玩到本金都蝕,仲衰過就咁儲。

如果唔太了解環球政治,經濟,真係做定期好過
⋯⋯早幾年依度個個話買樓收租有正現金流(再早啲年買嘅就得嘅),又有租客幫手供樓⋯⋯依家咁就⋯⋯不過咁講,我係股票市場都交左啲學費
所以我自己同自己講,唔識嘅就唔買,起碼唔會輸本金

子爵府

cew 發表於 24-4-22 17:12
原來香港咁多人拎長者褔利

之前領長生津好似得五十幾萬,原來而家已經就嚟七十萬。
香港得七百幾萬人咋,咁領長生津嘅係咪周街都係呢?

珍珠宮

2018復活節勳章

0q.cathy 發表於 24-4-22 02:06
錢搵錢,儲係好難儲到過千萬。 一係做生意,一係炒樓炒股,呢啲都係講時機,一路買賣,捉到就一路財富增值 ...

完全同意,只能說帖主心水唔清。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊