自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

原文網址: 中港牌私家車撞學童!斑馬線前無減速 目擊者:女司機唔識廣東話 | 香港01 https://www.hk01.com/article/101 ... utm_medium=referral

侯爵府

斑馬線前汽車需要讓路予行人是駕駛常識吧?不過有司機分享長約1分鐘車的Cam片段,指日前途經港島薄扶林大口環道的香港紅十字會甘迺迪中心外,於近斑馬線位置前目睹1名學童正橫過馬路,卻遭1輛掛着中港車牌的黑色私家車撞倒。車cam片主形容涉事車輛駛至斑馬線仍沒有減速,結果導致車禍,又指涉事女司機「一句廣東話都唔識」,故相信對方應是內地人。片段引來網民狠批,「斑馬線位揸咁鬼快」、「告到佢釘牌(就)差唔多」;不過亦有人指學童未有仔細留意路面狀況,同樣需負責任。

侯爵府

運輸署網頁顯示,如出現片中髹有黑白間條紋,兩旁有「之」字形白線的斑馬線,即警告駕駛人可能有行人正在該處橫過,或等候橫過馬路。駛近斑馬線時,駕駛者需留意是否有等候橫過馬路的行人(特別是兒童、長者及殘疾人士),亦應減速,預備在「讓路」線前停下。如有人踏足「斑馬線」上,駕駛者則需停車。

侯爵府

車 cam 片:
https://youtu.be/EUh0Nf1JXV0?si=zbGkgJSSmFGFuM-J

大宅

回覆樓主:

一場交通意外.一架中港牌車.一個唔識得聽講廣東話嘅女司機.其實記者重點係想表達啲乜嘢呢

珍珠宮

呢單嘢一睇就肯定係呂司機唔啱,佢要揹晒個法律責任

個條路我成日經過,根本少車又少人,條片睇到個日咁好天,仲要係斑馬線,司機一係發夢、一係無視交通法規

都可以搵個位讚下個司機,佢都算有人性嘅,起碼叫做有落車睇下,亦都無索性轆死個小朋友

大宅

回覆樓主:

睇左片,學童只睇左一邊車就突然衝出馬路,司機無及早提防。大陸都係班馬線要讓路人,關咩唔識廣東話事呢,又分化

男爵府

orezo 發表於 24-4-20 19:02
睇左片,學童只睇左一邊車就突然衝出馬路,司機無及早提防。大陸都係班馬線要讓路人,關咩唔識廣東話事呢, ...

咪係!

子爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-20 18:38
斑馬線前汽車需要讓路予行人是駕駛常識吧?不過有司機分享長約1分鐘車的Cam片段,指日前途經港島薄扶林大口 ...

其實我自己試過,斑馬線過馬路,一個揸住寶馬,著住西裝司機,係斑馬線度唔單止唔停,仲高速踩盡油過

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樂富 發表於 24-4-20 18:44
一場交通意外.一架中港牌車.一個唔識得聽講廣東話嘅女司機.其實記者重點係想表達啲乜嘢呢
...

Depends on睇嘅人想睇咩

象牙宮

一定要睇住架車停才過馬路,
好憎好多司機都唔肯比佢人過,
見有人等過重要踩快d.

子爵府

將大陸個套駕車態度帶嚟香港,唯有香港人睇路囉。

侯爵府

運輸署官方網頁指引:
-----------------------------------------

「斑馬綫路面標記

駛近「斑馬線」時,須留意是否有等候橫過馬路的行人(特別是兒童、長者及殘疾人士)。你應減速,預備在「讓路」線前停下來,好讓他們橫過馬路。」

根本駛近班馬線, 司機係有責任要睇有冇人在等過馬路, 正常係見到班馬線位行人路上有行人, 就要減速。

侯爵府

dearmm 發表於 24-4-20 19:12
唉! 所以咪要報導清晰, 如實報導乜鬼車牌及司機小小背景, 等香港市民睇路囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

班馬線前撞途人點都係司機責任,關唔識講廣東話咩事?香港日日都發生交通意外,難道全是不識講廣東話?最憎這種帶種族分化的標題,香港人駕駛態度又係好唔到那裡,衝紅燈是常事吧,逆駛車cam片亦唔少,一樣把錯誤的駕駛態度北上。

子爵府

只可以講 班馬線我一定等無車先會行 香港勁多司機唔會讓人

水晶宮

dearmm 發表於 24-4-20 19:12

香港每日都有多車上大陸,咁會唔會有意外?香港私機駕駛態度就一定好?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

小朋友避唔避到?

侯爵府

414928 發表於 24-4-20 19:24
班馬線前撞途人點都係司機責任,關唔識講廣東話咩事?香港日日都發生交通意外,難道全是不識講廣東話?最憎這 ...
做乜起曬鋼咁嗜, 呢篇報導有話司機態度差咩?反為係你演司機態度差, 咩人就會諗乜嘢!

呢邊報道係如實報道背景資料, 表達唔係人人知規矩, 等大家過路時多個警惕啫

侯爵府

回覆樓主:

傳媒想帶出信息係;除咗香港本土盲毛班馬線唔停照衝之外,而家仲多咗啲外省盲毛囉!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊