自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想去台北玩4日,有小朋友11歲,唔知邊間訂機票連酒店會較平?

男爵府

都未必,分開訂靈話啲,酒店可以隨時取消再訂,有啲網站教人用某信用卡付款,訂酒店discount 8-15%不等。

複式洋房

summering 發表於 24-1-31 10:33
都未必,分開訂靈話啲,酒店可以隨時取消再訂,有啲網站教人用某信用卡付款,訂酒店discount 8-15%不等。
...

請問多數在那間訂機票或酒店,比較穩陣?

男爵府

酒店及機票一般我會去航空公司,agoda,expedia,trip,永安,呢類公司訂,酒店你可以去以下呢個網站睇下你用邊間公司咁,例如agoda,你用佢條link入agoda網訂,不同信用卡有不同優惠。最緊要格價

https://www.meethk.com/

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

仲有,有人話Agoda係將當地錢轉美金再轉港紙,滙率蝕
總之,咩網咩優惠都好,一定要以最終價錢夾價為準
attach1/tmp/phpq0eueT

珍珠宮

ChunChun924 發表於 24-1-31 10:09
想去台北玩4日,有小朋友11歲,唔知邊間訂機票連酒店會較平?
分開訂好啲靈活啲, 機票喺航空公司官網訂, 酒店就去agoda, trip, expedia, tripadvisor 格價同訂, 最好訂啲可免費取消先, 之後得閒再睇下, 搵到再平啲或者位置再好啲就取消之前嘅預訂, 直至搵到最啱心水嘅酒店房

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 24-1-31 13:15
仲有,有人話Agoda係將當地錢轉美金再轉港紙,滙率蝕
總之,咩網咩優惠都好,一定要以最終價錢夾價為準

多謝提醒吖(emoji)(emoji)我唔係好識搞呢啲呀!本來諗住喺trip.com嗰度訂機票同酒店,但係好似日日個價都唔同咁嘅

珍珠宮

ChunChun924 發表於 24-1-31 13:28
多謝提醒吖(emoji)(emoji)我唔係好識搞呢啲呀!本來諗住喺trip.com嗰度訂機票同酒店,但係好似日日個價都 ...
正常吖, 因為本身航空公司同酒店個價都日日變, 一來因為匯率, 二來因為供求問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

多謝提醒吖(emoji)(emoji)我唔係好識搞呢啲呀!本來諗住喺trip.com嗰度訂機票同酒店,但係好似日日個價都 ...

係㗎,我通常訂可以取消,再慢慢吼吓夾吓價

珍珠宮

summering 發表於 24-1-31 13:10
酒店及機票一般我會去航空公司,agoda,expedia,trip,永安,呢類公司訂,酒店你可以去以下呢個網站睇下你 ...
我噚日又玩咗一轉, 之前訂咗二月中嘅酒店, 噚日見平咗, 去meethk 搵咗expedia 同agoda 嘅信卡優惠link去格價, 最後喺expedia 用master卡book 比之前又平咗千幾蚊

複式洋房

航空公司有時要入優惠代碼,想知優惠代碼喺邊度有得攞呀?

複式洋房

whyyou 發表於 24-1-31 13:39
我噚日又玩咗一轉, 之前訂咗二月中嘅酒店, 噚日見平咗, 去meethk 搵咗expedia 同agoda 嘅信卡優惠link去格 ...

剛喺航空公司睇機票,價錢仲貴過Trip.com 既?

珍珠宮

ChunChun924 發表於 24-1-31 13:56
剛喺航空公司睇機票,價錢仲貴過Trip.com 既?

Trip.com 嗰啲有機會係團體票、特價票,可能冇得劃位或者冇online check in, 你要自己check 清楚有咩限制,同埋取消或者改期trip.com 會再收多你幾多手續費

複式洋房

whyyou 發表於 24-1-31 13:39
我噚日又玩咗一轉, 之前訂咗二月中嘅酒店, 噚日見平咗, 去meethk 搵咗expedia 同agoda 嘅信卡優惠link去格 ...

請問妳通常在那間訂機票酒店呀?
頭先望meethk.com, 最多即減$400

男爵府

唔一定,要格價,我鐘意機票搵返airline 訂,有咩時要改行程取消都無咁麻煩

珍珠宮

ChunChun924 發表於 24-1-31 14:38
請問妳通常在那間訂機票酒店呀?
頭先望meethk.com, 最多即減$400

機票我喺官網訂,通常唔會有discount, 酒店通格完價都係Agoda 平啲,不過有時trip.com 都有平過agoda, 最近發覺如果訂澳洲酒店,普遍用Expedia 會平過其他

meethk 有好多信用卡7%、8% off, 平唔止$400

複式洋房

whyyou 發表於 24-1-31 15:11
機票我喺官網訂,通常唔會有discount, 酒店通格完價都係Agoda 平啲,不過有時trip.com 都有平過agoda, 最 ...

有冇試過在hutchgo.com訂機票?請問知唔知可靠嗎?

珍珠宮

ChunChun924 發表於 24-1-31 15:23

冇試過,不過都應該可靠嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

ChunChun924 發表於 24-1-31 15:23

好多年前訂過台灣機票, OK.

珍珠宮

ChunChun924 發表於 24-1-31 10:09

分開逐間check, 我主要用永安,agoda, klook比較,有得儲分,上網搵promotion code

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊