自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

為防公屋遭濫用,房署派員定期巡查公屋單位,但一名房屋署房屋事務主任涉嫌使用載有虛假資料的紀錄,誤導房署她曾巡查多個公屋單位,並核實住客入住情況。房署審視紀錄時卻發現滿東邨有單位的唯一住客已離世,但房屋事務主任仍能與對方完成「家訪」揭發事件。廉署前日(16日)落案起訴該名房屋事務主任違反《防止賄賂條例》。51歲女被告已獲廉署准予保釋,以待今天(18日)在西九龍裁判法院答辯。

51歲被告案李碧琪事發期間派駐東涌滿東邨,職責包括處理租務事宜,以及進行兩年一度的家訪,突擊巡查公屋單位,核實及記錄住客入住情況以打擊濫用公屋資源。滿東邨滿康樓的家訪由被告一人負責。

被告向房署提交的紀錄顯示,她曾於2020年11月至2021年12月期間到滿康樓逾380個單位做家訪,但房署審視紀錄時發現其中一個單位的唯一住客已離世。廉署接獲房署轉介的投訴後展開調查,發現被告提交的逾320份紀錄有問題,徵詢律政司意見後落案起訴被告19項樣本控罪。
被告被控19項代理人意圖欺騙其主事人而使用文件罪名,違反《防止賄賂條例》,今天(18日)在西九龍裁判法院答辯。

---------------------------------
都唔知有幾多呢類呃飯食蛇王職員

伯爵府

回覆樓主:

呢啲害群之馬變相縱容啲人呃政府,浪費公共資源

380份只有60份係過關,膽子咁大,唔似初犯,甚至可能好多人都咁做,支持徹查
正義或會遲來但不會缺席

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

littlefunpig 發表於 23-8-18 10:58
為防公屋遭濫用,房署派員定期巡查公屋單位,但一名房屋署房屋事務主任涉嫌使用載有虛假資料的紀錄,誤導房 ...

點解無人做audit? 咁啱有人死左先發覺,冰山一角咋

放下自在

侯爵府

回覆樓主:

咁都得?肯定有收錢或幫自己友隱瞞,
難怪公屋個turn over 咁慢,ICAC 出動!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

清瘀血

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

相信只係冰山一角

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為懶?唔明點解要咁做。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

原來呢d歸廉署負責

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當自己outing 做嘢係放假!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bebepopo 發表於 23-8-18 11:07
呢啲害群之馬變相縱容啲人呃政府,浪費公共資源

380份只有60份係過關,膽子咁大,唔似初犯,甚至可能好多 ...
唔知查完有幾多個係咁

D文件亂咁紀錄

大宅

2024年龍年勳章

其實政府部門應該不會全部公務員都係咁,所以對這些害群之馬一定要嚴格懲罰,令市民覺得有紀律,重拾信心。所以特首提出的KPI是非常好,只係唔知可唔可以落實。

男爵府

懶到狗,抵死啦
反正都係HEA做,去到UP幾句咪走囉

男爵府

8000 發表於 23-8-18 12:09
其實政府部門應該不會全部公務員都係咁,所以對這些害群之馬一定要嚴格懲罰,令市民覺得有紀律,重拾信心。 ...
蛇王係人之常情,問心有邊個無蛇王過,只係政府班人太離譜

男爵府

明明仲有幾年就咬糧
呢次就真係得個桔囉

翡翠宮

loved 發表於 23-8-18 11:27
原來呢d歸廉署負責

蛇王就唔會
應該係涉及偽造文件紀錄先去到廉署我估
懶、蛇王吞pop都算,仲要亂填野
抄曬出黎懲罰就岩

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

littlefunpig 發表於 23-8-18 10:58
為防公屋遭濫用,房署派員定期巡查公屋單位,但一名房屋署房屋事務主任涉嫌使用載有虛假資料的紀錄,誤導房 ...

房署、食環、地政,吞卜吞到街知巷聞架啦
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

有13個月時間去做約380份BI
即係平均一日做少於兩個單位

咁都要做假
真係唔明佢點諗嘅

大宅

my005 發表於 23-8-18 11:23
因為懶?唔明點解要咁做。

應該是。那單位人都死了,不可能有好處給她吧

首頁

尾頁

跳至