1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為買左教材所以送幾堂playgroup
BB 18個月大, 6/7月每個星期日朝同佢番playgroup.
Playgroup 多數唱歌, 有少少遊戲玩下, 畫畫, messy play
全部野一個鐘內做哂

想講既係BB好多時都聽唔明,

中意周圍走,
但老師又要求坐好
對BB黎講坐定定的確好辛苦

有少少感覺係playgroup係為家長而設
作為大人去上堂,
所有野濃縮埋一個鐘,
大人都會聽唔明, 更唔好講小朋友

加上呢個年紀小朋友之間未識交流
去到好似冇咩用

我屋企唔係好多錢,
有時寧願草錢同佢出下去沙灘, 搭車去遊樂場,
去下OP, Disneyland比佢體驗下,
途中又教下佢唔同野, 好似仲化算

好奇想知 "讀萬卷書,不如行萬理路" 呢句放係小朋友上合適嗎

以上純個人感覺, 不喜勿插

男爵府

我仔20個月左右開始上
我都覺得1個鐘好rush,所以揀咗2個鐘
但佢1歲左右已經聽得明大人講嘢
只係課室太多玩具,環境太新奇所以難坐定

同意playgroup有好大一部分其實是for大人
不過小朋友記住返學好開心都係一大得着
插N升K都說返學好玩嘈住話要返學

有啲人話你帶佢周圍去,公園放電,好過上堂啦
自己經歷過之後,我認為課室嗰個環境 同你去公園農場博物館甚至去旅行開眼界係兩回事嚟,不可互補
但無錢就唔駛急住上,讀幼稚園再去適應課室都唔遲

複式洋房

我依家都諗緊俾唔俾阿仔上名牌Playgroup (Victoria , Kingston) 因為想幫佢部署國際幼稚園同小學 其實都有呢個問題困擾,因為學費真係好貴同埋唔知作用大唔大,但好多國際學校就係開呢啲playgroup,真係好煩

複式洋房

不過講真最緊要小朋友玩得開心

大宅

有 d playgroup 好多活動,其實幾好
講到尾都係錢嘅問題

複式洋房

mangofluffy 發表於 23-8-18 19:48
講到尾都係錢嘅問題

荃灣間 apluza academy 我想報,但可惜太貴而家仲15 16緊

別墅

mangofluffy 發表於 23-8-18 19:48
講到尾都係錢嘅問題

太細個唔適合上playgroup , 過來人經驗

Playgroup的收費模式多為預繳,過往曾有多宗因playgroup突然倒閉而令家長蒙受損失的個案。消費者委員會資料顯示,2015年首11個月接獲了36宗涉及Playgroup的投訴,當中近九成與機構倒閉有關。該年擁有五家分店的連鎖中心Bambini Republic忽然倒閉,受影響的家長及投資者損失合共約數百萬港元。政府應規管機構收費,如參考補習學校的規管條件,按月收取費用及在不早於課程開始的一個月前收取第一期學費,並規定相關機構發出正式的學費收據。

若家長報讀有關課程的出發點是提高子女的學習能力,應衡量幼童的需要,清楚考慮課程是否有益及能幫助幼兒健康發展,避免只抱着提高升學競爭力的心態,而催逼兒童。

原文網址: 未受《幼兒服務條例》監管 Playgroup危機四伏? | 香港01

https://www.hk01.com/article/254 ... utm_medium=referral

別墅

patpat6688 發表於 23-8-15 09:23
因為買左教材所以送幾堂playgroup
BB 18個月大, 6/7月每個星期日朝同佢番playgroup.
Playgroup 多數唱歌, ...

翻pg同翻同齡小朋友玩都好既,如果你身邊朋友仔都有生小朋友既,多d一齊玩都得,咁pg咪翻少d咯。

禁止訪問

別墅

daiys 發表於 23-8-18 20:23
荃灣間 apluza academy 我想報,但可惜太貴而家仲15 16緊

諗清諗楚,之前報過黃埔StepX, 預繳式上堂,之後執笠結業

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊