心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 ARabbit 的帖子

多謝你的鼓勵阿~其實減3000呢個數係我同未來老公計出黎的
大家都知雙方人工幾多, 一齊計哂婚後的開支 (佢供樓, 我比水電煤)
減果3000其實就係用左係比水電煤果到了,,
如果可以再比少D, (e.g $5XXX) 咁我自己方面就可以儲多D錢,,鬆動好多
當然如果將來加人工/ 出雙糧都會再加D既..
但我老豆又話婚後都係比6000會好D..$5000都驚佢吾得><

洋房

回覆 愁塵 的帖子

其實我都吾知我比的家用用左去邊架..不過佢好少同朋友出去玩樂,
我估我地比果份,佢應該係用左係我地日常雜費開支掛..佢會煮飯
因為老豆大果份係用黎供樓的..

咁你都甘喎..又係比近一半
未好難儲錢..你都要日常食野/搭車洗費嘛 仲有for 將來結婚呢?!!
btw 我媽都間吾中提, 我地加人工都要繼續加比佢..
如果而家我哥比緊9XXX/ 8XXX 遲下如果升職的話,要加到$10000!!
我哥就勁吾想囉, 話比成皮不如出去住

男爵府

ckyan93 發表於 23-8-8 16:03
回覆 愁塵 的帖子

其實我都吾知我比的家用用左去邊架..不過佢好少同朋友出去玩樂,

我有個疑問,即使你起薪點人工佢哋知道
之後每次加人工,佢唔會知㗎
你咪話每年都冇人工加,或者加1千就講成加1 百
所以你哥加人工點解全家都知道?

複式洋房

Babylyly 發表於 23-8-8 23:00
我有個疑問,即使你起薪點人工佢哋知道
之後每次加人工,佢唔會知㗎
你咪話每年都冇人工加,或者加1千就講 ...

我份工跟政府加人工,所以佢一定知

另外,你講嘅阿哥應該係指樓主阿哥
我係獨生女

複式洋房

ckyan93 發表於 23-8-8 16:03
回覆 愁塵 的帖子

唯有慳自己,慳到我d朋友都覺得點解要咁
盡量唔買咁多野(連買件$99嘅T shirt,老媽子都叫我等特價先買&#128565;)
返工帶飯又或者盡量買平d
冇拍拖(可能因為咁而仲有少少錢儲?&#128514;)

又唔係搵唔到錢,但就因為要俾家用而限住自己唔可以使咁多,仲要唔知d錢佢使左去邊
俾老豆果d至少我知係用嚟幫補屋租同水電
但佢果果筆近乎有入冇出

老媽子長期洗我腦,唔想我結婚,最好成世跟喺佢身邊,做佢最聽話嘅狗
但我呢幾年開始真係頂唔順佢d脾氣&#129402;

子爵府

會唔會同媽媽認真傾下,家用主要係左係邊,以我自己做例子,婚前,我媽媽keep我成份糧咁滯,令月俾幾千我搭車、食飯架咋,但我知道佢係儲起左d錢,佢自己都好慳家,後來,我要結婚,佢幾乎俾番晒d錢我,叫我用來續定期,婚後,我係俾固定家用,再加利是錢,其他收入我就自己分配。

我至今都好感激媽媽幫我儲錢,但係我自己就唔會用呢個方式教女兒,理由係我希望佢自小就學識使錢,學會選擇,咁佢有一大筆錢冒,就唔會咁易迷失。

洋房

回覆 Babylyly 的帖子

um..因為以前反第一份工時,係同老豆同一間公司的, (佢介紹我反)所以由果份工開始佢地知我搵幾多,,
之前果份工做左3,4年再轉第二份, 其實加幅吾算好多,(多1,2千)
果陣又吾識報細數..佢問又照講左......
都怪自己太傻..

洋房

回覆 愁塵 的帖子

咁你情況又真係worst好多喎..完全係極慳自已而去滿足佢><
你有冇諗過遲下搬出黎住?

咁人總吾能一世都痴住父母嘛,,都總有自己生活的一日
其實我媽都吾想我嫁架..成日話我咁恨嫁..好似想離開佢咁
但我自問已經到左適婚年齡, 加上同男友感情都好穩定
我地都好想可以組織一個自己的家,咁我嫁左又吾會吾理佢地既..
都會keep 住反去食飯..keep 住比家用..
佢又成日諗到好負面..驚我地結哂婚會吾理佢地..

有時我D朋友都話隨心比未得囉, 吾洗限住要幾多架嘛
佢地阿媽易話為D..話比幾多都冇所謂..
好羨慕佢地..

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

ckyan93 發表於 23-8-2 16:11
回覆 owla 的帖子

好難報細數阿..佢知我搵幾多..(都係果句.一開始做壞左個頭)唉><

唯有加人工唔再報
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

公爵府

牛年勳章

建立一個家不容易, 結婚後俾現在俾開的一半, 做阿媽唔會為難自己女兒

男爵府

搬走吧,每一個人都是獨立個體,問疑無愧,盡了做子妤的責任就得,你拖落去,拖下又一年,拖下又未有年,人生唔個為乜。

大宅

回覆樓主:

點解你阿媽企硬唔減得?背後原因係mud

大宅

有d父母確實係比幾多家用都認為唔夠,最好仔女搵嘅都比哂佢,所以樓主自己唔企硬反抗的話,唔好諗父母有日會釘一聲開竅唔介意比少。

大宅

其實點解你媽媽會企得咁硬? 你地係唔係同住? 3餐都會番屋企食? 平時日用品都係你媽媽負責買? 如果係, 我覺得點都要比番咁上下家用啦, 試下同媽媽傾下, 因為如果將來結左婚, 搬左出去住, 負責番自己屋企呢D雜費, 咁又真係無可能比一半家用架喎, 我諗媽媽都會諒解?

水晶宮

lojo11 發表於 23-8-4 11:27
如果真係無得傾.. 即刻搬出去, 你唔比佢, 佢都無你符...

對,你要俾時間你媽反思

侯爵府

都就嚟結婚,最好理由問阿媽攞番啲做首期買樓,睇佢咩反應。如果一口拒絕,自己睇路啦,仲講關係好?

別墅

生活上已經有好多問題面對, 有時父母仲俾不必要嘅壓力子女, 令人無奈. 我覺得阿媽強硬, 同仔女太就佢有關係. 不過始終兩母女, 唔聽佢講佢又唔高興. 仔女會念及大家關係, 反而阿媽唔一定會.

伯爵府

想生BB熱投

ckyan93 發表於 23-8-2 16:10
回覆 Nancy20090615 的帖子

我問身邊每一個朋友佢地都驚訝我比一半..佢地都係好像徵式咁比$1000-3000
我bf 當初都比50%家用
比左幾年後嘈大獲
搬左出去

大宅

lojo11 發表於 23-8-4 11:27
如果真係無得傾.. 即刻搬出去, 你唔比佢, 佢都無你符...

咁又唔好,始終自己父母。我爸爸好好,我結婚後佢收少左我,我買佢樓同有左小朋友後已經話以後唔洗比。所以我過時過節會比零用錢佢。近年我為左多陪佢,我辭左職,佢仲擔心我夠唔夠冼。我調返轉,今年呀女第一年出黎做野,每月問呀女取家用3份1,佢住公司宿舍,我表明,我幫佢草$交税同保險,佢洗腳唔抹腳,好驚佢到時冇$交税同保險,可能到時我分分鐘嘔突。不過呀女話,佢的fd 一聽到呀*每月進貢都嚇親,佢話佢地唔洗進貢比父母,可能宜家呢個世代係咁。

男爵府

owla 發表於 23-8-1 15:14
佢只講錢唔講愛, 如果有能力離開呢個屋企我就唔會再理佢,
但如果你仲想維持關係就報細數啦 ...

agree,話轉新工又好,減薪又好,佢要咁先可以繼續家人關係,唯有好女兩頭門

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊