心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

OMG!搵到同路人又係好難減到家用?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ckyan93 發表於 23-8-4 11:31

OMG!搵到同路人又係好難減到家用?

好難減

直至結婚才不用收一半

洋房

回覆 Pigpig1106 的帖子

唉..講真我都好吾想為左錢同佢反面, 傷到大家感情因為吾計家用/錢的話題, 本身我同佢感情係好好的..
所以好希望係呢件事上可以同佢好好溝通, 能夠互相體諒..
兩家人的關係可以好好的相處

洋房

我又冇反PT阿,,反FT 已經冇咩時間..所以我得一份收入lu..
咁你當初係點樣同佢講家用要減架?會吾會搞到大家吾開心?

洋房

回覆 joejoe711711 的帖子

佢應該會癲左不過婚後都會搬出去住了,,所以就想減少D家用lu

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ckyan93 發表於 23-8-4 11:52

我又冇反PT阿,,反FT 已經冇咩時間..所以我得一份收入lu..

冇影響感情

大宅

ckyan93 發表於 23-8-4 11:57
回覆 joejoe711711 的帖子

佢應該會癲左不過婚後都會搬出去住了,,所以就想減少D家用lu

咁各自有一個家,大家在經濟上都要慢慢適應

大宅

crystal媽咪 發表於 23-8-4 12:45
好似佢自己提出
因見我有時一至日都有返工
問原因

坦白其實好重要,若長者為你好,佢應該會明白的

洋房

好佩服你同時好彩你媽都體諒你,,
咁你之後係像徵式咁比?如20%-30%?

洋房

回覆 Pigpig1106 的帖子

而家我未敢同佢講住阿..上次我哥用講笑語氣隨口咁講下乍,
佢都即刻著左了,,勁激氣咁話反佢轉頭

侯爵府

lojo11 發表於 23-8-4 11:27
如果真係無得傾.. 即刻搬出去, 你唔比佢, 佢都無你符...
係囉, 你婚後又唔同住, 點到你媽媽話事? 俾唔俾個決定權一直係你手.......

男爵府

ckyan93 發表於 23-8-1 11:55
因為係家中的不明規矩..
由出身第一份工開始, 我地一家只要係出黎工作既就要比一半家用(我around比 $9XXX) ...

結婚搬出去住,俾少啲家用好合理,相信你父母會體諒。
你亞哥可能係同住,但係要減少家用,父母先咁大反應吧。

大宅

ckyan93 發表於 23-8-4 15:19

過時過節生日才比錢我媽,但我媽知我慳,見親我仔都買野比佢 比錢佢。

寶石宮

ckyan93 發表於 23-8-4 15:19

我就係上年8月停左一個月咋

公爵府

回覆樓主:

勇敢D
就算明知比佢鬧
同佢講比唔到咁多就係比唔到咁多
自己計好數
婚後有頭家將來有仔女開支很大的
講事實啫

父母自己夠洗
佢哋要嬲都冇計
一係呃佢話轉工搵少左
加人工又唔好同佢哋講囉

洋房

回覆 RoseRosa 的帖子

可能係掛..總之一提家用呢個話題..大家都會弄得不愉快..
我哥都想儲多D錢for將來結婚又好, 自己生活都好..
佢話佢一儲夠錢就搬出去

洋房

回覆 ARabbit 的帖子

想問下減3000家用算多嗎? ><由9XXX變6XXX/5XXX
但其中一個煩惱位係..老豆可能過多幾年都退休
到時就真係依靠我同哥果份家用去support 屋企...
不足$18000的家用會吾會吾夠去support 一個家?
我怕到時吾夠$support 2邊屋企了

洋房

你都好孝順

公爵府

ckyan93 發表於 23-8-7 16:03
回覆 ARabbit 的帖子

想問下減3000家用算多嗎? >

以我經驗
你先計好數自己將來會夠洗
講一次都咁辛苦同咁難
又預左減幾多佢哋都不滿
如果而家減完將來唔掂再想減
又為難多一次...

你要自己計好
比個數父母睇
唔係為減而減
而係老老實實同父母講
自己都要成家有經濟壓力

佢哋做左咁多年嘢
又收足你哋人工一半
退休後有儲蓄吧
總之一家人坦白傾

希望唔傷感情
加油

複式洋房

回覆 ckyan93 的帖子

可能我同你情況都有d似
我由出嚟做野,已經要俾3分1人工老媽子做家用(佢規定)
而俾老媽子嘅家用,其實似係佢嘅零用多d
因為唔一定每餐有屋企飯食,間中要我自己買埋餸返嚟煮埋俾老豆食,而佢就俾朋友捉左出去行街食飯去玩
佢唔需要俾屋租,水電,電話費,係我同老豆另外俾
平時成家人出街要買野,基本上9成9係老豆負責埋單

第1年得$8000一個月,果陣已經要俾$2700
之後每年加人工基本上都係要加家用

早幾年到我老豆叫我幫手頂下屋租水電,依家每個月我又俾$3000老豆(因為佢收入少左,又年紀大隨時會退休)

到依家呢一刻,俾我老豆同老媽子嘅錢接近我半份糧

我老豆知我搵得唔多,叫我唔好再加家用俾佢(呢幾年至少俾$4000佢每個月),但老媽子成日都會好似講笑咁問我幾時加家用俾佢(佢知我每年都會有人工加)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊