懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

想問響公立醫院預約開刀生既媽媽:
1)個開刀期係幾多週幾日?
2)個期有冇得同醫生商量?
3)要預早幾多日入院?
4)通常會排幾點開刀生?
5)係咪開刀果日係星期一至五?無六日/假期?

想知多少少,謝謝

子爵府

公立醫院 應該只有特殊/危急情況先至可以開刀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

satanail 發表於 22-4-20 14:15
公立醫院 應該只有特殊/危急情況先至可以開刀?

某啲醫院第一胎緊急開刀既
第二胎可以俾你揀
間間唔同/次次都唔同,產檢時會講

水晶宮

預約開刀,唔係緊急嗰d
1)個開刀期係幾多週幾日?通常38-39 週,但實際都要睇有無位,不過點都會足月嘅。。。
2)個期有冇得同醫生商量?hmm 可以問下嘅,不過大前提係有位
3)要預早幾多日入院?視乎開刀約咗幾點同部門嘅logistics
4)通常會排幾點開刀生?無定,視乎嗰日嘅session 係朝早定下午,視乎你排第幾,視乎有無急症插隊
5)係咪開刀果日係星期一至五?無六日/假期?正常情況下無星期六日紅日

翡翠宮

Nbs 發表於 22-4-20 14:36
預約開刀,唔係緊急嗰d
1)個開刀期係幾多週幾日?通常38-39 週,但實際都要睇有無位,不過點都會足月嘅。 ...

Thanks

睇有啲舊post分享好似話開刀早一日見麻醉師/做檢查
第二日就按約定時間到醫院去開刀
希望唔會早太多啦⋯⋯

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-4-20 17:35
Thanks

睇有啲舊post分享好似話開刀早一日見麻醉師/做檢查

係呀,間間嘅logistics 有 d 唔同
有 d 可能早一日入院 (如第二日早上做)加見埋麻醉科
有 d 可能朝早入院下午做,咁就可能之前另一日返去見麻醉科

首頁

尾頁

跳至