在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

就快做左ftm五年,依家圍繞住所有野都係家庭、小朋友、今晚煮咩餸等。
有無ftm,有同感?

男爵府

點解會無咗自我?

WKM日日返工放工之後D時間都係比咗小朋友,可能都會無咗自我?

別墅

Mini20160607 發表於 22-4-4 11:38
點解會無咗自我?

WKM日日返工放工之後D時間都係比咗小朋友,可能都會無咗自我? ...

做ftm 之後做所有野都係圍繞著小朋友,因為無其他人湊小朋友,所以我呢幾年都無咩機會約到朋友出街,變左慢慢個人都唔想出同朋友出去。當然我都會明白你要返工,返工後都要照顧小朋友,我只可以話係大家都會有大家既唔容易。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實係頭幾年會困身d...當小朋友番左學,又會有番私人時間..可以做下自己野。

男爵府

小朋友返學會慢慢好啲

別墅

Angelice-BeBe 發表於 22-4-5 13:15
其實係頭幾年會困身d...當小朋友番左學,又會有番私人時間..可以做下自己野。

...

其實我知道呀!只係有時會突然間諗唔通,不過道理係明白既!

別墅

Minijen 發表於 22-4-5 15:20
小朋友返學會慢慢好啲

係呀!最衰依家係甘停課,日日24小時困係屋企!真係好難頂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SylviaShan 發表於 22-4-5 18:58
其實我知道呀!只係有時會突然間諗唔通,不過道理係明白既!

你嘅感受,我都明白。
當年我兩個小朋友仲細個時,我都覺得好困身,好似都無乜私人時間可以去下街,見下朋友...但佢地再大個左後,又會覺得好好多....

別墅

Angelice-BeBe 發表於 22-4-5 19:07
你嘅感受,我都明白。
當年我兩個小朋友仲細個時,我都覺得好困身,好似都無乜私人時間可以去下街,見下朋 ...

我都期待佢地長大既時候,可能到時係我會覺得不捨,有時做人真係好矛盾(emoji)

水晶宮

SylviaShan 發表於 22-4-5 21:03
我都期待佢地長大既時候,可能到時係我會覺得不捨,有時做人真係好矛盾(emoji)
...

其實會架,停面授前,我大仔喺學校都好忙...有時候我喺屋企會不停望鐘,唸下佢幾時放學番嚟呢

男爵府

SylviaShan 發表於 22-4-4 22:55
做ftm 之後做所有野都係圍繞著小朋友,因為無其他人湊小朋友,所以我呢幾年都無咩機會約到朋友出街,變左 ...

-> 係呀,其實做咗媽媽後(No matter is FTM or WKM)基本上所有野都係圍繞著小朋友, 行街網購買野又係小朋友嘅, 返工又掛住小朋友, 放工都冇得好似以前咁約朋友吹水行街食飯睇戲, 星期六日又係小朋友嘅

你地FTM都已經好好 (當然明白你地辛苦), 等小朋友返咗學就可以有 Me Time 去行街食tea抖一抖氣, 加油!

別墅

Angelice-BeBe 發表於 22-4-5 22:26
其實會架,停面授前,我大仔喺學校都好忙...有時候我喺屋企會不停望鐘,唸下佢幾時放學番嚟呢
...

係呀!我大仔返半日,我好似叫有d 私人時間,但我仲有個細既要照顧,買完餸之後仲要搞清潔,真係時刻都要睇住時間,同返工無分別,咩時間就做咩!

別墅

Mini20160607 發表於 22-4-6 10:05
-> 係呀,其實做咗媽媽後(No matter is FTM or WKM)基本上所有野都係圍繞著小朋友, 行街網購買野又係小朋友 ...

依家買咩第一時間諗小朋友岩唔岩,唔咪諗自己,都好耐無買過野比自己!
以前未有小朋友個時我同老公一放假就去睇戲,依家諗返都好耐無睇過,依家正係可以搞掂佢地訓就睇下Netflix 滿足下(emoji)

男爵府

SylviaShan 發表於 22-4-6 11:47
依家買咩第一時間諗小朋友岩唔岩,唔咪諗自己,都好耐無買過野比自己!
以前未有小朋友個時我同老公一放假 ...

係呀,冇小朋友先真正有 Me Time
我由大囡出世到而家5年冇入過戲院睇戲了, 氹完佢地訓自己都好累又訓埋, 哈哈
到佢地大D好少少啩(應該), 不過到時都要忙功課 /__\

水晶宮

SylviaShan 發表於 22-4-6 11:41
係呀!我大仔返半日,我好似叫有d 私人時間,但我仲有個細既要照顧,買完餸之後仲要搞清潔,真係時刻都要 ...

湊兩個小朋友係咁,我當年都係自己一手一腳湊,拖一個仲要揹一個...但時間就係咁過左...小朋友細個時,係吃力辛苦d...但大大下,又會感覺好多了,現在又覺得好似多左兩個朋友咁

別墅

Mini20160607 發表於 22-4-6 11:56
係呀,冇小朋友先真正有 Me Time
我由大囡出世到而家5年冇入過戲院睇戲了, 氹完佢地訓自己都好累又訓埋, ...

去到小學做功課又係一大難題,你緊張佢唔緊張,有時諗好彩佢地仲細,停課都唔算太大影響!

別墅

Angelice-BeBe 發表於 22-4-6 12:47
湊兩個小朋友係咁,我當年都係自己一手一腳湊,拖一個仲要揹一個...但時間就係咁過左...小朋友細個時,係 ...

我都好期待佢地長大後可以好似朋友甘相處!講就容易但做落應該好難!

水晶宮

SylviaShan 發表於 22-4-6 15:38
我都好期待佢地長大後可以好似朋友甘相處!講就容易但做落應該好難!

其實自己湊,反而係易。
教育小朋友,始終係由細開始...
我同仔女可以乜都傾講...所以佢地都會有好多野主動同我講...

別墅

Angelice-BeBe 發表於 22-4-6 16:49
其實自己湊,反而係易。
教育小朋友,始終係由細開始...
我同仔女可以乜都傾講...所以佢地都會有好多野主 ...

其實疫情下街都無出,日日困獸鬥。以前日日都比大仔落樓下放電,依家無得出街,日日係屋企唔咪搞呢樣就整個樣,最慘係細個個比佢當玩具甘玩,我都就快抑鬱(emoji)

水晶宮

SylviaShan 發表於 22-4-6 21:11
其實疫情下街都無出,日日困獸鬥。以前日日都比大仔落樓下放電,依家無得出街,日日係屋企唔咪搞呢樣就整 ...

你兩個小朋友幾大?
我都明白太細個,困獸鬥係好無奈..有無d手作仔比佢哋搞下?以前我都係要不停唸野比佢地玩同搞...

首頁

尾頁

跳至