自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

Facebook個market place 成日有勁多店鋪執粒、清倉嘢賣,價錢係低於常理。有dyson 吸塵機、名牌波鞋、香水、G shock 、iPad.... 等等。唔洗先俾錢,俾個地址,佢同你貨到付款 ,仲話有壞包換、之類⋯⋯

篤過果啲賣嘢account, 全部似假帳戶,究竟會係點騙財嘅呢?有無人知?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會唔會係呃個"運費"呀?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆樓主:

佢搵順豐速遞比你 順豐要你比錢(貨到付款)先比件你 份件用個紙箱包住 你比完錢開件 發現入面係舊石頭或者假野

xi_belle    發表於 19-9-12 12:42

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗個手法係類似:叫客人入錢作運費,講話件貨免費既,但都要運費送去架。

客人入錢後,當然人地唔會運任何野畀客人喇,但就賺左個運費喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

我以前聽過一個個案,係有人話送免費野,但要人首先寄個回郵信封去先,講明先寄到先得。

目的係呃人"郵票",郵票係可以變錢既,小數怕長計,可以呃唔少架。

D..D    發表於 19-9-12 12:45

伯爵府

想生BB熱投

有無受害者呀?快啲出嚟教精下大家。
I am Agent P

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hedhed 發表於 19-9-12 09:18
Facebook個market place 成日有勁多店鋪執粒、清倉嘢賣,價錢係低於常理。有dyson 吸塵機、名牌波鞋、香水 ...

貨到之後,順豐係唔會比你拆完先簽收俾錢既,你一定係付完款再拆。

拆開你會發現DYSON 吸塵機(幾千) 係 DIE SON 吸塵機(幾十蚊)。
AIRPODS (幾舊) 係 AIR仆(幾蚊)。
IPAD 係 唉PAD。

但你已經簽收,想退的話,順豐係唔會啋你既。會照比錢個騙徒。

到你想搵賣家,係唔會搵到架。

而FACEBOOK 專頁係會不停DEL 投訴POST,留番D 我要一件,同話好似好抵之類既POST 繼續呃新人。

sunev    發表於 19-9-12 12:52
wcpcelia    發表於 19-9-12 11:58

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

my005 發表於 19-9-12 09:27
我以前聽過一個個案,係有人話送免費野,但要人首先寄個回郵信封去先,講明先寄到先得。

目的係呃人"郵票" ...

會唔會太費神呀

伯爵府

想生BB熱投

Kiko仔 發表於 19-9-12 09:36
貨到之後,順豐係唔會比你拆完先簽收俾錢既,你一定係付完款再拆。

拆開你會發現DYSON 吸塵機(幾千) 係 D ...

哦!光昆佬教仔⋯⋯⋯

子爵府

之前FB都有類似呃人手法, 而家又死灰復燃

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Kiko仔 發表於 19-9-12 09:36

拆開你會發現DYSON 吸塵機(幾千) 係 D ...

我聽過都係咁。

伯爵府

想生BB熱投

Fishbbmama 發表於 19-9-12 12:40
之前FB都有類似呃人手法, 而家又死灰復燃

狂多!

男爵府

my005 發表於 19-9-12 09:27

目的係呃人"郵票" ...

係,呢個十年前已有

首頁

尾頁

跳至