自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 24-4-22 16:53
我仔考完dse都未夠18歲,所以我應該唔會比佢同其他人去旅行

如果佢到時好想去,你應該會心軟

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主快啲開估,究竟去幾多日,book乜嘢airline, book乜嘢酒店,用咗幾多錢?

伯爵府

虎到金來勳章

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:46
唔係今日check 價有價差,係同日報價,同日check! 知佢買邊隻,有連行李20 kg,到出票時變咗冇行李。
...

咁你有冇直接搵返佢問點解買左無包行李?
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

侯爵府

畀面勳章

pauline_c 發表於 24-4-22 17:13
大數先商量,阿仔投資有問我意見

呀女都係,佢話做定期都有問我意見,當然買衫食飯就唔駛問啦

公爵府

我check hk express,中午同夜晚已經唔同價。book酒店,check 咗trip,再check klook,返轉頭book trip 已經貴咗幾十蚊。
你覺得同學媽媽點食夾棍?佢個仔都要俾同價。

複式洋房

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:07
家中青年DSE 後同同學去日本旅行, 由訂機票到訂酒店處處比我上網check 都貴, 一早check 過個價錢係包行李, ...

侯爵府

2024年龍年勳章

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:48
其實DSE學生都係用緊家長錢去旅行!

當年我中學畢業旅行係用自己儲落既零用錢、幫人補習賺既錢,返黎仲買手信俾父母

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mandy952 發表於 24-4-22 16:53
我仔考完dse都未夠18歲,所以我應該唔會比佢同其他人去旅行

其實好多時佢哋去grad trip都未夠18歲,所以最好問定酒店未夠18歲可否入住,再穩陣d就最好同行的同學有d已經夠18歲,起碼攞到房先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

PW530 發表於 24-4-22 18:09
呀女都係,佢話做定期都有問我意見,當然買衫食飯就唔駛問啦
...

阿仔問我投資咗 d 咩蝕咁多錢,佢話唔好步我後塵

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

RoseRosa 發表於 24-4-22 16:32
我幫手訂機票,6個同學, 點知入錯咗一個同學名,打少一個字母,旅行社話要取消張單先再重訂,按6個人收取手 ...

有無拎晒同學passport睇清楚?
放下自在

子爵府

heilok 發表於 24-4-22 18:19
我check hk express,中午同夜晚已經唔同價。book酒店,check 咗trip,再check klook,返轉頭book trip 已 ...

我都聽過屋企人講過,第一次睇cap咗圖,跟住隔咗一陣再入想買都已經貴過第一次價錢,佢話網站認得個ip你入過所以會貴過第一次。屋企人話佢要熄咗部電腦再入過去買就有番第一次個價錢。

大宅

我出機票酒店 洗費佢自己利是$
佢好明白一定要住酒店
如果民宿萬一有乜事 就瞓街
酒店幫佢哋搵最近車站 confirm book
其他就佢哋自己攪

大宅

bu-b 發表於 24-4-22 18:24
其實好多時佢哋去grad trip都未夠18歲,所以最好問定酒店未夠18歲可否入住,再穩陣d就最好同行的同學有d已 ...

對呀 一定要有人夠18check in

琥珀宮

bu-b 發表於 24-4-22 18:24
其實好多時佢哋去grad trip都未夠18歲,所以最好問定酒店未夠18歲可否入住,再穩陣d就最好同行的同學有d已 ...

有d真係唔比架入住,有咩事邊個揹飛
而家入境澳門如果唔係家長陪同,都可能要求同意書
內地酒店就一定唔比,要有成人仲要係家長,如果唔係就問長問短
其實book酒店時已寫18歲以下要有成人陪同入住

琥珀宮

karenlyk 發表於 24-4-22 18:03
如果佢到時好想去,你應該會心軟

夠18歲我管唔到佢,佢未夠18歲我就有權唔比佢去,呢啲唔係心唔心軟問題,係法例問題,等多一年半戴有幾難呢

伯爵府

我識幾個考完dsc d男仔,全部都一齊去做part time 全部自己賺零用錢去,好乖喎,朋輩都幾重要
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PW530 發表於 24-4-22 16:39
呀女現在和同學旅行,係自己買機票,至於酒店或民宿,佢哋係group discuss,大家confirm 先book ,我都覺 ...

咁樣係最好
就算我哋一家人11個人
旅行
都分開買機票

一次過入晒10個,實在太煩

男爵府

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:46
唔係今日check 價有價差,係同日報價,同日check! 知佢買邊隻,有連行李20 kg,到出票時變咗冇行李。
...

唔同人數都會影響價格,仲有出票時有價錢,點呃?

珍珠宮

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:07
家中青年DSE 後同同學去日本旅行, 由訂機票到訂酒店處處比我上網check 都貴, 一早check 過個價錢係包行李, ...

而家吾系十幾年前要出票加喎,網上訂左最後confirmation有價錢的,你未叫仔同學發張收據過黎存紀錄,另外訂機票酒店邊日邊間幾錢年青人應該有討論過吧,成18歲都系成人啦,食夾棍可能你自己諗者,你set一個旅行讚助費用多左佢自己付責咁未得囉,吾開心同忍果個系你,放手比佢地自己攪啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

差幾多先??

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊