時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

伯爵府

kl1 發表於 23-11-12 00:33
以色列根本就係想滅晒巴勒斯坦人,以軍會不由分說殺巴勒斯坦人,你有無見過以軍捉晒啲小童困喺一個大鐵籠 ...
同嗰個人講嘥氣,以色列立國本身強攞人塊地,借著大國背後支持趕走人哋,呢個係原罪嘅問題,冇好好處理,之後巴產生理性同非理性嘅仇恨還擊,呢個現像係迫出嚟,宜家仲借事件殺害加沙嘅人再攞埋個加沙,貪到佢,仲要以嘅總理呢段時間去玩去吃喝玩樂,可想而知,呢個以嘅總理幾喪心病狂,叫人個仔打仗,自已個仔就渡假,另外我覺得巴嗰邊挾持人質呢個舉動我覺得疑點重重,正常挾持人梗有一個重大且標,同埋係會決心做啲嘢,但當初挾持咗但又放走某啲人,同埋明知吾夠以軍打,挾持完就退係加沙人背後,我覺得兩邊係做緊塲戲分殺晒加沙當地嘅人咁,我覺得哈好似有批人係做無間道咁,配合以軍比國際咁係一塲戰爭,吾屠殺。。。。呢個係個估,因為挾持咁多人仲有以方軍官員呢個動作就係想開戰,但之後一路退,一路途,一路匿埋加沙人背後去戰,冇可能咁無聊蠢成咁,完全冇準備去挑釁人?我點都吾信件事咁簡單

珍珠宮

ilovehuman 發表於 23-11-14 00:43
同嗰個人講嘥氣,以色列立國本身強攞人塊地,借著大國背後支持趕走人哋,呢個係原罪嘅問題,冇好好處理,之 ...
佢地係想滅絕巴人,打到炸埋醫院,難民營,停電令初生嬰兒死亡

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 23-11-14 00:43
同嗰個人講嘥氣,以色列立國本身強攞人塊地,借著大國背後支持趕走人哋,呢個係原罪嘅問題,冇好好處理,之 ...

有分析講因為上個月美國推動緊以色列同沙地阿拉伯關係正常化
如果以色列同沙地, 甚至其他阿拉伯國家建交
巴勒斯坦就唔會有人再理, 當地既人亦只會世世代代被困係大圍牆下
所以哈馬斯就唯有絕地反撲, 佢地亦明知係死路一條
唯一寄望就係其他阿拉伯國家唔會由佢地死

天朗氣清

伯爵府

tinlong22 發表於 23-11-15 08:50
有分析講因為上個月美國推動緊以色列同沙地阿拉伯關係正常化
如果以色列同沙地, 甚至其他阿拉伯國家建交
...
好複雜,但我覺得呢啲吾係反撲,係自尋死路,因為軍備上以色列係神秘,可能有大國嘅力量,如果話俘虜一啲人質就叫反撲,我覺得吾成理由,同埋哈馬斯團體另一個業務係搞慈善搵收入,一邊係智慧型去賺錢,另一邊就做啲好衝動嘅事,我吾信一個咁有規模嘅組織,係搏一啖氣去擺自已想要嘅條件,所以呢單嘢我覺得疑點重重,我覺得兩邊都係迫死加沙嘅人。。呢塊地日後點處置,應該會更清楚睇到背後嘅事

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 23-11-17 21:49
好複雜,但我覺得呢啲吾係反撲,係自尋死路,因為軍備上以色列係神秘,可能有大國嘅力量,如果話俘虜一啲人 ...

另外有一個講法,就係之前係加沙對出海域範圍,發現至今世界第四大既天然氣田,所以以色列不願一切要趕走晒巴勒斯坦人離開加沙,自己獨呑晒呢份資源
天朗氣清

伯爵府

tinlong22 發表於 23-11-17 22:12
另外有一個講法,就係之前係加沙對出海域範圍,發現至今世界第四大既天然氣田,所以以色列不願一切要趕走 ...

呢個利益應該都似,試過以方官員同內地官員閒談講有個溫泉,問中方個溫泉靚吾靚,地點好吾好,過一排以軍就攞咗人地嘅地方,但我宜家最想知哈馬斯係有內鬼,定係有協議做場挾持人質事件引以軍攻入加沙。因為未發生事件前,以軍係冇借口著攻入加沙

首頁

尾頁

跳至