自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩送飯越做越多. 但貴少少餐廳做唔住. 只因香港人已無需要出街食飯
2019 後. 黃藍分家. 原本朋友絕晒交. 仲邊有需要出街食飯朋友圈少左. 社交需要少左. 就自然無意慾有高消費
家人出街食飯主要係過時過節. 跟本唔夠皮
開心money 少左人洗. 舖頭咪執笠
so far 我無見過香港有人講過話咩大團結. 大和解
到2024. 兩邊都係憎到對方入骨
呢個結一日唔解. 飲食業呀. party room. 酒吧呀. 唔洗諗. 玩完
btw 我無所謂. 我不嬲無朋友. 同家人食仲happy.
仲有. 我食兩送飯唔代表我餐餐都要食
得閒食放題唔比架咩?

侯爵府

2024年龍年勳章

wln 發表於 24-4-3 02:28
其實疫情前一向都多人北上 ,只係通關後,大家都想去旅行。 講到北上,有幾好,其實真係講大咗,基本上冇 ...

現在覺得香港衛生其實不怎麼好
每朝早日式料理店食材都只是8am放地下暴曬。有時11am才開店。還有地方細煮食爐具就放在廚師腳邊地下,食物就是在上面製作,還有又細又潮濕的暗黑廚房,食完才發現蒸籠有曱甴伴碟。。。

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-4-3 08:55
咪係囉,食完飯跟住又要搵第二度可以坐耐啲傾偈,就係因為咁好多人情願喺屋企開 P
...

對對對

同朋友gathering 跟本個半鐘唔夠

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

choyki 發表於 24-4-5 11:16
董建華喺 96 年下半年(當時已經選咗佢將任首屆特首)便叫人唔好買樓住(意思應是等佢上任後才考慮吧,佢當 ...

咪啱囉!
我係回覆2 3樓,佢咁講即係佢唔知。

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-2 23:18
兩送飯越做越多. 但貴少少餐廳做唔住. 只因香港人已無需要出街食飯
2019 後. 黃藍分家. 原本朋友絕晒交. 仲 ...

都唔係,好多人都係約自己fd一齊北上搵食。

男爵府

明明就係飲食業自身唔争氣,
硬係賴周圍環境、市民唔支持有乜用?
北上果班人就有朋友,留港d就係親朋已絕?
食肆仲係唔好好反省改善自己,
繼續怨香港人唔盲撐,遲早都係汁。

男爵府

其實以前出國旅行同北上嘅港人數目差不多,
依家主要係少咗外國人嚟,
我家姐個仔讀國際學校, 佢話學校啲外國小朋友已經少咗好多, 多咗本地小朋友入讀

子爵府

https://www.am730.com.hk/column/ ... %BB%E5%9B%A0/442424
租金是需求下的「結果」

香港工資在過去幾年,升幅肯定遠高於租金,我們是否也會將問題歸咎於人工過高?

外地來港旅客大幅下降,加上以十萬計因移民潮下離開的人,可能才是零售需求萎縮的主因。

子爵府

caryfox 發表於 24-4-3 21:46
你搞錯晒啦!
我係B K嘅戶口都超過23年啦!
係32樓已經講咗我係B K廿幾年啦,你唔睇回覆,
董建華喺 96 年下半年(當時已經選咗佢將任首屆特首)便叫人唔好買樓住(意思應是等佢上任後才考慮吧,佢當時應該已準備打壓樓價,後來果然出咗 8 萬 5)。

子爵府

https://www.am730.com.hk/column/ ... 84%E9%8C%AF-/442421
大角咀區埃華街附近一帶是食肆集中地,最近幾個月先後已有 8 間食肆結業或準備結業。

「租金」是原因之一,之不過,連鎖食肆如經營牛角、牛涮鍋等食店的叙福樓(1978)。於 2023 年,
租金開支只佔收入 15.1%,
員工薪酬才是最高,年內佔收入 29.8%,
與食材成本的 30.7% 相若。
食材成本 30.7%
員工薪酬 29.8%
租金開支 15.1%

另一間連鎖食肆太興集團(6811)的情況也差不多。於 2023 年,
租金開支只佔收入 15.2%,
員工薪酬佔比卻有 35.3%,
較食材成本的 26.2% 要高。
員工薪酬 35.3%
食材成本 26.2%
租金開支 15.2%

連鎖食肆的優勢在於標準化,不論是設備、經營流程還是食材,只要跟著標準去做,基本上是複製一間賺一間。並且,連鎖店議價能力高,憑藉這些優勢才能在香港生存。

食肆是售賣食物的地方,好吃還是最重要。純粹個人(審計密探 CIA:Bittermelon)意見,使用劣質食材、克扣分量、服務態度差等等,往往才是食肆執笠的主要原因。

子爵府

wln 發表於 24-4-3 02:28
其實疫情前一向都多人北上 ,只係通關後,大家都想去旅行。 講到北上,有幾好,其實真係講大咗,基本上冇 ...

同意!我以前好鍾意去大陸消費,但最近開通後去咗幾次,發覺d食物來來去去同一個味,尤其木屋燒烤,d串燒無論你叫咩肉,出到來都係孜然粉味,根本食唔到原肉既味道!去探魚食就鹹到痴線,我老公直頭話去兩日,d屎係臭好多,要返hk幾日後先正常返,為健康,我依家唔敢再成日上去大吃大喝!

珍珠宮

劫褲濟朋 發表於 24-4-2 23:18
2019 後. 黃藍分家. 原本朋友絕晒交. 仲 ...

堂食做唔住,外賣生意好?

伯爵府

回覆樓主:

關咩事,而家啲食肆愈來愈貴,無事無幹唔會出街食,晚飯要三幾百一位,點食?以前經常唔想煮就出街食,而家唔會,至多買外賣

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

raylife 發表於 24-4-3 18:22
你97個時應該小學以下,原來黃絲發放咁多假消息呃細路。

你搞錯晒啦!
我係B K嘅戶口都超過23年啦!
係32樓已經講咗我係B K廿幾年啦,你唔睇回覆,
亂作故仔,話我9 7年係小學生。
就知你人格係點。

9 8年我已經做業主,係「八萬五」嘅苦主。

你唔好亂咁發放假消息,荼毒B K會員。

大宅

JM唔好亂咁講呀

男爵府

caryfox 發表於 24-4-3 11:20
「八萬五」 就係兇手
你唔知道咩?
你97個時應該小學以下,原來黃絲發放咁多假消息呃細路。

珊瑚宮

回覆樓主:

根本唔關事 所謂嘅手足 幾多啲手足衝上去山姆,長隆 又話驚大陸啲嘢食 冇得食佢哋就驚

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

choyki 發表於 24-4-3 13:56
如果多客,有好多人等緊,梗係要你快啲交枱啦。
無客,無人等緊,都唔使催你交枱啦。
完全係冇客等,仲要有空枱。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

cbeyond 發表於 24-4-3 11:25
我更好彩啦, 同閣下完全無關係, 否則應該好悲慘
網上唔識都說一大堆道理, 係家人應該難頂, ...

咬住又點喎?唔反咬,跳過唔睇就得啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我仍然覺得租金貴是主因,引致食飯要限時,3唔識7坐埋一台,香港食快餐都貴過日本餐廳。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊