自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近年認識一些搞藝術既年青人,天份才華肯定有,係戥佢地擔心點揾食,講真,我覺得如果佢地父母識一早幫佢地諗,例如迫佢地學好英文,搞藝術之餘可以教吓英文,佢地生活吾會咁困難。後生儲吾到錢,老左可能好潦倒。

其實依班人係好charm既,自己個女鐘意都無可厚非,唯有希望個女自己有一定賺錢能力啦,同埋佢另一伴識欣賞個女既能力。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

liverpool2023 發表於 24-3-20 12:17
我覺得呢樣要潛移默化,家長自小就要灌輸
我都識人雖然富養女兒
但話明不介意女兒揀什麼丈夫,公屋男都無 ...

富養個女就自然唔會捱得苦
自動篩走唔合格既人先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

GreenMaDad 發表於 24-3-20 20:02
近年認識一些搞藝術既年青人,天份才華肯定有,係戥佢地擔心點揾食,講真,我覺得如果佢地父母識一早幫佢地 ...

可能本身有錢有底
響香港只有唔憂米飯、唔洗養家既人先會搞啲唔賺錢既真藝術

男爵府

sunnyandsun 發表於 24-3-20 17:07
如果抱住得公屋得天下,真係唔使諗

真係有啲咁嘅人,好似我個同事成日好proud of自己住公屋,話係人生勝利組

呢類家庭教出嚟嘅仔女,真係千其唔好遇到。

翡翠宮

October. 發表於 24-3-20 12:45
咪係,窮人既愛情更加經唔起考驗。條件好既人選擇多,如果佢揀咗你,更加係“愛情”啦。

我相信門當戶對 ...

翡翠宮

Jane1983 發表於 24-3-20 13:34
回覆 Onlok 的帖子

我舊同學個家姐,剛畢業出來做嘢有人追,父母高壓手段要分手,因為怕大女好快結婚,細 ...

佢家姐咪賴返佢父母當年拆散搞到佢嫁唔出咪得

水晶宮

AJ0000 發表於 24-3-20 20:15
真係有啲咁嘅人,好似我個同事成日好proud of自己住公屋,話係人生勝利組

呢類家庭教出嚟嘅仔女 ...

我會教仔女慎選。呢類自以為人生勝利組,走精面呢啲,實在不敢恭維。

水晶宮

回覆 littlefunpig 的帖子

唔知佢有無怨,不過佢無結婚一直同父母一齊住,都好孝順。

水晶宮

Jane1983 發表於 24-3-20 13:34
回覆 Onlok 的帖子

我舊同學個家姐,剛畢業出來做嘢有人追,父母高壓手段要分手,因為怕大女好快結婚,細 ...

我媽當年做緊第一段的事,但我走出第一步,為自己爭取。

最緊要二人有共同目標。

水晶宮

回覆 Astra00 的帖子

你堅強,有時人係唔可以太聽話。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Kittymummy 發表於 24-3-20 11:56
現實咁講, 我都唔想個女選擇個住公屋既講真.
但我又覺得莫欺少年窮, 最緊要肯做野既人就得. 個女本身層樓 ...

我明白你睇法。莫欺少年窮呢句真。

我99 有朋友單親養2個仔,住公屋,大仔以前唔係咁生性,幾年前佢大仔識左個上進既女仔後變得好上進,搵到好d既工又一齊買樓,而家佢就黎做老豆。朋友個二仔一向生性d,勤力讀書入到大學,聽講佢女朋友都唔差。

我覺得唔到仔女揀住公屋定私樓,最緊要個仔女肯上進。我地呢代好多人細個都係冇乜錢,而家咪上晒岸,有樓又生活安穩,人肯上進好緊要。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

劫褲濟朋 發表於 24-3-20 10:09
湖南,有一名26歲的女子,經常被父母催婚,因為父母看到別人家的女兒都嫁出去了,還收到了很多彩禮,就非常 ...

當年王祖藍同李亞男算唔算係咁?

侯爵府

正常啦,我都唔想個女窮架,生活唔使大富大貴,但起碼唔好窮過做女。

水晶宮

granja 發表於 24-3-20 20:37
我明白你睇法。莫欺少年窮呢句真。

我99 有朋友單親養2個仔,住公屋,大仔以前唔係咁生性, ...

冇錯,住公屋唔係問題,但一定要上主肯做。

侯爵府

AJ0000 發表於 24-3-20 20:15

呢類家庭教出嚟嘅仔女 ...

依啲咁嘅人生勝利組,你要埋佢。
住公屋,你話你未有能力,會奮鬥,我都話考慮下。
住公屋,住到覺得係人生勝利組,我情願個女唔嫁。

公爵府

crazypaper 發表於 24-3-20 13:28
呢啲野好難預計,
有啲男仔出身公屋,但上進,有鬥心,最後憑自己出去住私樓,
有男仔出身私樓,但無鬥心, ...

我有親戚私樓出身,個仔4x歲仲痴住父母住,而家帶埋女朋友黎一齊住,家用又唔俾番多一份,即係要父母養埋人地個女。 個女仔夠晒醒。

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-20 19:31
你說得太老實,打碎了搖錢幣樹媽咪嘅大計

講事實啫,除非個女特別正,真係豬扒一件,過到個男都過唔到男家父母(我又唔係抹殺所有,總有入到門,不多)

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-20 19:42
其實又唔係去到高攀有錢人的程度,竹門對竹門吧,如果我係住私樓的女方家長,男家最好唔好住公屋,唔係睇 ...

而家公屋先有錢,扮窮住公屋,手上有層私樓,我以前兩同事家住公屋,有層私樓收租

男爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

真係基層家庭出身架....

伯爵府

回覆樓主:

忠言永遠逆意
當年父母只忠告一句
貧賤夫妻百是哀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊