自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

yurijm 發表於 23-11-25 11:30
怕有共同親戚認得,事隔幾個月
終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

去一次就夠, 以後避免同行

別墅

試過同朋友去日本旅行, 佢睇中一條普通中價褲, 都要諗好耐先買, 要行曬成楝shopping centre格價冇再好d先再返第一間鋪頭買, 好曬時間, 自從果次之後我決定唔再同佢shopping.

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-11-25 12:05
試過家人B安排十多人十多日行程,其中一日行完一個花田又行另一個花田,家人X Y Z有少少微言,坐低唔再行, ...

其實做plan果個真係好難,點夾到咁多人
啲人出發前咩都無所謂,去到又諸多挑剔

不過花田去一日都夠啦,寧願睇下其他景

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

家家公主 發表於 23-11-25 11:59
我都怕 咩都話行啦 有咩好睇
食野又百彈 行錯路又黑面
大佬香港都會行錯啦 去左外地人生路不熟 咁叫佢搵 ...

你所形容嘅同我媽係一模一樣,所以我衰女,從來都唔鍾意同佢去旅行,佢真係好鬼麻煩,費事同佢嗌交!

伯爵府

終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

系。
你好急住買咩?丶呢度咁多間睇多幾間啦、仲有甘多日…
頂呀,成條街咁長100間藥妝唔通行勻晒 ~最尾買唔成,心情欠佳
冇餐廳揀猶自可,有餐廳揀又係街頭揀到街尾...餓死都未有得食

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

去旅行真係要調整心態,我會經常提自己,唔好負能量

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好怕同人夾去旅遊,我乜都隨心
感激遇上你~

男爵府

去藥妝店去名店到左就自由活動,佢鍾意計數咪由得佢慢慢計。夠鐘集合咪走,佢唔買就自己兩手空空之嘛。
我就連同老公去日本outlet都係分開各自行,佢想睇波鞋我要睇手袋,無必要一定孖住行嘥時間。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁比我會分開行, 我買乜自己比錢關佢乜事

侯爵府

終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

一定冇下次

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

終於開post分享下
我同A家人一齊去日本玩

去之前要知大家夾唔夾,唔夾又要一齊去既,我建議一律join 旅行團,唔好慳呢啲錢,有咩事都可以話係團問題,導遊問題,唔會傷和氣

翡翠宮

回覆樓主:

係好煩,試過一次
永冇下次
一齊去玩,搶住埋單,比錢買嘢,因為想用信用咭儲分
我ok,因為我唱哂外幣,諗住用哂就算!
亦都同對方講明,我只會比返yen佢,到last day響到呻,咁多yen唔知點算

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

冇下次
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

Skytree1000 發表於 23-11-25 14:21
好多 機關算盡,
如果價錢差一大節, 慳番唔少, 我明.

3個鐘為$1美金

侯爵府

以前都有同家人、朋友去過旅行,真係好難夾,而家只會同先生去,因為我哋無目的,純relax,咩都即慶去,去得旅行唔會令自己辛苦,可能一日只會去一個地方,中午先會起身

伯爵府

虎到金來勳章

就算自己一家四口去都會有不同意見
有人鐘意周圍遊去景點、有人鐘意shopping 、有人鐘意同圍食嘢、有啲人又鐘意休閑地hea 遊.
自己一個就最happy 鐘意點就點

macpig    發表於 23-11-26 08:41
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

嘩,呢家人呢世都吾好再一齊去旅行啦,black list得

公爵府

回覆樓主:

除咗父母會忍,呢D旅行腳no next time.

我去遊行,一定要方便舒服,食好買好住好玩好,只要喜歡,都會做同買。我呢D性格,只適合同老公去,始終唔係人人都捨得用錢。

有次某親戚係都要痴我去,全程唔俾人食好嘢,又或者叫好少量,一人一啖就冇。又唔俾人坐車,成日話好近要行路。好記得最後一日,我唔理佢,行去食咗個1000蚊早餐,4人用,佢一出門口就黑我面

男爵府

回覆樓主:

我以前同家姐一家一齊去過幾次旅行,全部都係我或老公plan,佢一家好放心及合作,每每問佢地‘去果度好唔好?’,‘食呢間ok嗎’,‘有冇邊度想去?’佢哋都係話‘好 / 你地決定/冇所謂‘。可能因為我哋係司機,加上我哋經常自駕遊比較熟路,而佢哋之前少去旅行,只會跟團,好怕麻煩要上網搵資料啦,佢地只係會問夾幾多錢。所以就算兩家8個人去旅行都好開心。
而我自己一家去玩,如果一手一腳我plan既話,我老公係好配合,唔多gear趷,相反佢plan,我都同亞女們都係乖乖跟住佢安排,唔會gear gear 趷趷。

水晶宮

回覆樓主:

我老公就係咁,就算上深圳都可以黑足一日面,因為我覺得hea下,唔駛咁緊張行程!
但佢,搵唔到路,西面,但又唔幫手開手機導航,話電話無電,我話有尿袋!
食飯,想用美團優惠,襟耐dd又嘈一餐,講真有時真係唔識襟,或者想計下點食最抵!
自己想飲野,我唔飲佢又嘈,我話你自己買咪得囉,我陪你等!
去超市,我想睇耐d又嘈,佢覺得買就買唔買就走啦!
一家三口去深圳,我女都比佢攪到發晒爛渣,阿女次次都同我講,下次咪同佢去!
上次去日本又係咁,有乜唔如意就嘈,成日話自己忙無時間plan,唔plan就咪嘈啦,某d景點我地分開去,我同女一齊超開心,女話無左爸爸喺度勁爽!

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊