自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

j927tijs 發表於 23-11-13 13:03
有人介紹,話好多香港人去幫襯幾好,想去洗牙,有冇人去過呢間?我驚中伏。

...
呢間我洗過1次牙200蚊,補過一隻牙480蚊,做過一次牙套1530蚊.
暫時冇乜問題.
只係深圳黎講貴左d,不過牙套平.

子爵府

waic 發表於 24-1-11 21:15
「忽然變晒殷實商人」呢句好貼切。
最近先有兩個已移居國內10幾年嘅港人同我講,話始終只相信香港醫療,有 ...

我唔知大陸醫療有幾恐怖,不過我深圳整過幾次牙都未中過咩伏。暫時亦都唔覺有好多新聞報話大陸人睇完牙醫之後鵬牙爛晒。
當然要做就返開左多年信譽良好老字比較可靠

侯爵府

HLDMaMa 發表於 24-1-11 23:33
補牙收幾錢,?

有得揀嘅、當時我行开左、我老公揀中價、好似3百几ㄧ只?我吾太記得了

侯爵府

kcpak 發表於 24-1-12 02:30
我去維港洗牙,拔牙
我c6做牙周病治療+拔牙
從無sell 過,打算植牙,佢直接攞個價目表叫我影低去慢慢考慮

洗牙几錢?

大宅

ic310 發表於 24-1-12 05:17
呢間我洗過1次牙200蚊,補過一隻牙480蚊,做過一次牙套1530蚊.
暫時冇乜問題.
只係深圳黎講貴左d,不過牙套平. ...

收$200蚊反而我感覺上穩陣D,始終一分前一分貨,又聽過幾十蚊可以洗牙,但收得平又諗起之前新聞定報紙講過,有個女仔上深圳整牙,結果唔記得牙週病定成排牙壞曬. 多謝你嘅詳盡回覆!

子爵府

麟媽媽 發表於 23-11-10 19:28
其實呢啲都係一向大陸做生意嘅手段,以前大家都知內地人冇良心,好多食物問題,假奶粉、假雞蛋、假月餅、假 ...
毒奶都係十幾年前嘅事,比中央整治左.
中國係世界工廠,要搵害群之馬出假野假貨實搵到嘅.
不過如果單憑個別事件,就話多數大陸人冇良心,我就覺得唔係幾公平.
新冠疫苗都係中國做到,香港做唔到.

一個90%人民支持度嘅政府,一個被西方視為最大競爭對手嘅國家.
如果話歪過係主流,就似乎唔係幾講得通.

loved    發表於 24-1-12 16:36

子爵府

j927tijs 發表於 24-1-12 06:59
收$200蚊反而我感覺上穩陣D,始終一分前一分貨,又聽過幾十蚊可以洗牙,但收得平又諗起之前新聞定報紙講過,有 ...

上個月我另一間又洗過1次29蚊
話我牙齦炎,再牙周上藥100蚊.
去間唔知有冇正規註冊,唔知開左幾耐,出事就冇咩好講.
去信譽良好老字號爆獲嘅就好似冇乜點聽過

別墅

我自己都成日返大陸玩,但整牙就唔會了,我有幾個朋友都返咗大陸洗牙,有一個仲話想種牙,照咗X-ray牙醫話要補骨先,洗牙我還接受到,但種牙呢D比較複雜同高風險嘅野真係唔敢搏,又要落螺絲做牙模等等,起碼返去幾次,如果牙醫手勢唔好整到D神經線就大鑊了,有機會面癱or 一世頭痛,仲要洗錢執手尾
利申:香港種過幾次牙

象牙宮

Cheungmanman 發表於 23-11-10 18:40
之前網絡上睇到深圳格倫菲爾廣告,洗牙幾十蚊,種牙一千幾蚊,其實一開始睇牙咁平都有啲擔心,但睇到好似環 ...

种牙。。基本5K以上,最好去多2間口腔問下。
補骨。。年輕是不需要的。年長有机會,骨量會縮少。
一直sell我揀貴嘅果隻, 任何口腔, 美容, 診所 在香港/ 深圳 會先推最高價, 你選最基本就得了。

牙有事先補,無法再補了, 才去植。也得問3家。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 23-11-12 12:42
你用美容院同醫療專業來比較?!香港法治社會醫生同牙醫都有Compliance 要遵守,但大陸係呢方面似乎沒監管 ...
香港一樣有不道德牙齒。我c6香港牙醫脱門牙後,諗住去深圳植牙,照到有碎骨未脫清,要捱多刀。初期我都諗深圳會吾會呃佢手術費,硬要佢捱一刀。問 c6有無碎骨俾佢睇,c6話有,都幾多添。

子爵府

janetlam74 發表於 23-11-12 23:49
種入骨的係乜物料?會生銹嗎?真係會種到入骨?或恐怖到會種入鼻竇?
後果係你咁平整牙的好多倍~
講多10次 ...

國內醫院做好D,有既定消毒程序
香港牙醫人工太貴,有$邊個想返去做啊

港人北上睇牙三四十年前已經流行,只不過上年通關又再興起。

好多低收入人士返大陸體檢照片,黃E生一聽到大陸兩字立即拒醫,你有冇唸過人地咩環境!?香港人個個有$!?個個排政府!?
有些政府醫生都接受話拎張片睇下

子爵府

loved 發表於 24-1-12 08:57
香港一樣有不道德牙齒。我c6香港牙醫脱門牙後,諗住去深圳植牙,照到有碎骨未脫清,要捱多刀。初期我都諗深 ...
同意,香港有D私家醫生好多為跑數不道德,1X年前好多大陸人來生仔,我M痛去旺中睇婦產科,個醫生話我阻佢開刀搵大$,拒醫

男爵府

回覆樓主:

阿仔出智慧牙牙痛、上星期六維港照完x-ray拔咗一邊上下智慧齒、上面唔使開刀直接拔除、下面智慧齒因為打橫生所以要開刀縫咗兩針、星期日星期一面腫、之後已經慢慢消腫冇乜痛,已經約咗聽日上晝拆線,成件事收咗我2200蚊人仔,我覺得康復進度都幾好。我問阿仔會唔會剝埋另一邊智慧牙,佢竟然話過完年之後上去剝埋佢喎

子爵府

myfaye 發表於 24-1-12 09:43
國內醫院做好D,有既定消毒程序
香港牙醫人工太貴,有$邊個想返去做啊

有錢佬香港睇,窮人深圳睇,大家河水不犯井水
冇人會嫌錢多嘅。除非係有錢佬或者大忙人,正常都會返深圳老字號整。
今日去左維港口腔復查半年前裝嘅牙套,佢話我d牙好干淨
其實兩星期前仲比另一個牙醫話好污糟,個牙醫幾十蚊同我洗左

珍珠宮

myfaye 發表於 24-1-12 09:54
同意,香港有D私家醫生好多為跑數不道德,1X年前好多大陸人來生仔,我M痛去旺中睇婦產科,個醫生話我阻佢開 ...
咁癲?!吾醫都吾洗咁講野

珍珠宮

好媽媽勳章

我上個月去咗呢間Good feel種牙,六千幾人仔做美國Zimmer牌子,我搵左院長做,第一次過程好快,手勢好完全吾痛,一個鐘可以食嘢,第三日消曬腫,香港種牙要二萬五起。原先想去最多人講的維港,但佢地吾接箍牙,話太full,兩年內都吾會做,所以冇考慮呢間了。

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 24-1-12 06:24
洗牙几錢?

200人仔
attach0/tmp/phpy5Hiyy
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

echoo 發表於 24-1-12 16:41
我上個月去咗呢間Good feel種牙,六千幾人仔做美國Zimmer牌子,我搵左院長做,第一次過程好快,手勢好完全 ...

請問可以指定院長做?

珍珠宮

好媽媽勳章

kcpak 發表於 24-1-12 18:06
請問可以指定院長做?

大陸醫院診所掛號時可以指定醫生的。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 23-11-10 19:30
你咁講呢度某d人會跳掣架

跳制見唔到,見到有幾個開心到癲咗 !!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊