自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

maymaysheep 發表於 23-7-11 07:15
就係呢啲貼心服務,奸商都一定有,但比例上多左好多好服務

都係那句,錢,預左比你哋店舖賺,但唔該交下貨,令人覺得值得先。

如果啲野不是急用,我有時都趁老公去內地做野拉行李喼買埋帶香港。(油,洗衣粉,酸奶,廁紙類;連運費都慳埋)。香港yogurt3杯仔都20元。內地酸奶,差唔多買到十杯,$20。

水晶宮

hnh_mami 發表於 23-7-10 22:24
無錯,我試過K11食片皮鴨,3人埋單差不多$900,唔好食都算,服務態度都差,企係門口等帶位好似當你透明, ...

呢個價錢,去內地食到2-3餐。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

yk8ky 發表於 23-7-11 01:55
地產霸權,推高樓價,小市民受罪

呢樣認同

公爵府

2024年龍年勳章

maymaysheep 發表於 23-7-10 19:45
所謂有競爭先有進步,香港嘢又貴又唔好食

學識喺國內消費, 真係返唔到轉頭~
悚要 美團 大眾點評 點餐...... 又再平啲~
但質索高過香港~

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

Shellyxlk 發表於 23-7-10 20:55
佢哋點會反省?淨係識生意差就喊苦喊忽博同情,生意有跡象好返啲,即刻又串又惡,唔志在你去唔去幫襯個樣
...

香港零售及飲食業從業員普遍態度都差,價錢又貴,對旅遊業百害而無一利。

禁止訪問

珍珠宮

joycewsm 發表於 23-7-11 08:12
香港零售及飲食業從業員普遍態度都差,價錢又貴,對旅遊業百害而無一利。
...

香港租貴人工貴,勞動力又不足,香港嘅零售飲食業大部分由新移民大媽做,大陸就大把後生仔女做,淨係呢樣嘢已經令到服務態度差一截

珍珠宮

maymaysheep 發表於 23-7-10 19:45
所謂有競爭先有進步,香港嘢又貴又唔好食

如果香港物價降到如深圳,你覺得香港打工仔人工重會高過深圳?未甘天真

子爵府

Astra00 發表於 23-7-11 07:49
呢個價錢,去內地食到2-3餐。

大陸宜家都唔平啦, 價錢拍得住香港, 只係性價比高同服務好過香港好多

水晶宮

sasa615 發表於 23-7-11 04:25
有無中價例子?

一個人幾百蚊一餐算中價掛,通常駛到呢個數嘅地方都多香港人服務員,然後香港人服務員對住大陸人態度係點你應該好清楚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

alicego62 發表於 23-7-11 07:13
香港身份證明令所有態度改變囉,大陸人喺大陸,叫佢抬住個墓碑一路上山,無問題。落到嚟香港,如果佢係黑 ...
等如拎到身份証就離婚
同幫佢拿到身份証既香港既呀伯say 88

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

whyyou 發表於 23-7-11 08:36
香港租貴人工貴,勞動力又不足,香港嘅零售飲食業大部分由新移民大媽做,大陸就大把後生仔女做,淨係呢樣 ...

操流利廣東話的零售及飲食業從業員,服務態度唔見得好。

伯爵府

牛年勳章

Vengerov 發表於 23-7-10 22:54
不論是
低價vs低價
中價vs中價

呢個有少少因為供求問題,HK 宜家係工搵人,工作態度咪差d. 打工仔多左東家唔打打西家嘅心態。

伯爵府

牛年勳章

werty 發表於 23-7-11 01:47
大陸十個人招呼十枱客,

香港分分鐘兩個人招呼十枱客,點一樣?

呢個係另一原因,工作量太大。
去翠x 飲茶,目測30-40 枱客,得5-6 個樓面,見到佢哋都辛苦.
但HK 好服務好食的又唔係冇,九龍香xx 酒店中餐,點心唔錯,服務都好。

子爵府

sasa615 發表於 23-7-10 23:20
其實我都唔明,依家做飲食業既,咪又係好多係新移民,邊有香港人做。香港果d又係大陸人,大陸果 ...

管理問題,喺香港打工唔憂做。

象牙宮

回覆樓主:

大陸冷氣完全唔掂喎,Facebook 群組d人叫晒救命!香港租貴咪消費貴,有問題係服務員同老闆,點解招呼咁差,我地比埋加一服務費仍然無人服侍,老闆都有責任!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 23-7-10 19:58
商戶點檢討租金

如果商戶因為收入減少、租金高昂、而放棄續租、租盤長期不能租出、業主便要面對現實調降租金~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小小馬奇朵 發表於 23-7-11 10:43
管理問題,喺香港打工唔憂做。

X 1000

因為現在勞動力市場緊張、 準時返工、沒有無顧失蹤、這個員工定義已是唔錯、更不要談上勤力、對客招呼好~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

8833bettylam 發表於 23-7-11 08:15
商戶可以檢討服務
租金係由業主檢討

全部都是由市埸、即消費者決定~

買基金真係好傷

子爵府

9唔搭8 高地價政策係賣地變成甘架woo

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊