自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

asweetmom 發表於 24-5-5 00:55
上星期面試完十幾個今年畢業的香港大學生,職位行政助理,不限專業。三大要求人工20K以上,其他由12K到18K ...

壓價2K?,大學生壓價到13K?你尼個真係要cap圖上連登,DSE畢業都係尼啲價。

水晶宮

redhot 發表於 24-5-5 19:03
好勁喎!咁請問係最初幾錢人工呀?係滿一年先加定點樣加比佢呀?

。.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sogreen 發表於 24-5-5 19:06
壓價2K?,大學生壓價到13K?你尼個真係要cap圖上連登,DSE畢業都係尼啲價。
...

唔係話要幾高人工,但起碼要合理囉?! 13K實在太過分

男爵府

YuYuMother 發表於 24-5-5 19:11
唔係話要幾高人工,但起碼要合理囉?! 13K實在太過分

係囉,佢邊間公司咁巴閉,會有大學生俾佢壓價壓到13K去做?有人會答應佢個offer,返工當日no show囉,除咗金融會計界唔等人用,其他各行各業大把人請,多你幾K。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-5-5 19:06
起初17k, 夠3個月試用期主動加到兩萬頭,做夠1年升職又加幾十%。連埋每季又濕幾千bonus,年薪除12,接近3 ...

真心恭喜你,你安樂晒

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-5-4 15:17
揾工唔難

揾好工難

叫價睇齊老手即是幾多錢?

珍珠宮

YuYuMother 發表於 24-5-5 17:01
13k 出手實在有啲低喎?

不限專業,不要求工作經驗,所有本科學位持有者可以申請,願者上吊。小公司而已,招個普通人就行。

最新消息是14K那位拒絕,15K那位說考慮幾天。

而我明天開始第二輪面試,又是十多人,這次是非港人。

珍珠宮

sogreen 發表於 24-5-5 19:06
...

反正每次都請到人,工作輕鬆,請假方便,支持進修(給假期給學費),幾乎無加班,上幾任都沒有留任少於兩年。

水晶宮

asweetmom 發表於 24-5-5 00:55
上星期面試完十幾個今年畢業的香港大學生,職位行政助理,不限專業。三大要求人工20K以上,其他由12K到18K ...

嘩!嚇死人呀咁低
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

睇度呢度d留言大多話搵份萬頭的工吾難,想搵高d就話人心頭高,但另外一個貼就話後生仔吾應該排公屋。事實系萬頭人工可以合資格申請公屋,仲合資料攞在職低收入津貼。真係迫死後生仔

978212    發表於 24-5-6 08:35

子爵府

asweetmom 發表於 24-5-5 19:55
不限專業,不要求工作經驗,所有本科學位持有者可以申請,願者上吊。小公司而已,招個普通人就行。

最新 ...
呢個系事實,好多公司都系呢個價,呢度d師奶個個以為大學生人工高,真係食米吾知貴。真正心頭高系佢哋

珍珠宮

bmuimami 發表於 24-5-5 20:13
嘩!嚇死人呀咁低

哎呀,只有我被那個人工要求12K的嚇到嗎?

他是有多不自信,還是生活太逼人?

水晶宮

mimi199188 發表於 24-5-5 21:12
呢個系事實,好多公司都系呢個價,呢度d師奶個個以為大學生人工高,真係食米吾知貴。真正心頭高系佢哋:igiv ...

我係師奶,阿女22年畢業,水泡科,夠有人話唔請嗰幾年畢業嘅學生!啱呀係「好多公司」都係嗰個價,咁唔代表一定要做㗎!
請問你有冇近年畢業嘅仔女?如果有,佢哋話要返份$13000月薪嘅工,你會支持嗎?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

asweetmom 發表於 24-5-5 21:20
哎呀,只有我被那個人工要求12K的嚇到嗎?

他是有多不自信,還是生活太逼人?

佢儍囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

政府文員DSE五科都$16695
本地大學畢業生13K
attach0/tmp/phpeg59r1

珍珠宮

mimi199188 發表於 24-5-5 21:12
呢個系事實,好多公司都系呢個價,呢度d師奶個個以為大學生人工高,真係食米吾知貴。真正心頭高系佢哋:igiv ...

有幾個是去年畢業的,有的說gap year去見世面,有的白天做兼職晚上進修其他專業,就這樣又一年過去了。

我副手喜歡一個人工要求16K的,理由是大方健談好溝通。我無所謂,反正人是她帶,她喜歡更好。

然後我一番操作,人工給到15K。公司並沒有增加了用人成本,而人工好看了,我相信你懂的。

明天看看這位16K上不上吊,第二輪面試當然同時進行。

男爵府

asweetmom 發表於 24-5-5 20:00
反正每次都請到人,工作輕鬆,請假方便,支持進修(給假期給學費),幾乎無加班,上幾任都沒有留任少於兩年 ...

你女兒畢業的話,你贊成她做嗎?

珍珠宮

bmuimami 發表於 24-5-5 21:24
佢儍囉!

12K要是入選我也還是給13K的,可惜他住深圳,請他風險太大。

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-5 21:37
你女兒畢業的話,你贊成她做嗎?

如果她只找到這份13K,我會鼓勵她面對現實。第一年13K(有雙糧平均14K)而已,第二年15K(有雙糧平均16K)了。

我也不會叫她騎牛搵馬盡快另找高薪,而是先了解一下這個職位的上升途徑如何。再說她未必就過得了試用期,先別那麼看不起13K,第二年15K不會對第一年工作表現完全沒有要求。她不做一年也要做半年,太短的工作經驗其實沒有價值,太低的穩定性更是大忌。

我經常用出租房子做例子,業主持有房子是有成本的,低價一些租出和空置完全不一樣。

沒有工作的人也是有生活成本的,問題是誰承擔。要是沒有人代為承擔,還可以一直不降低人工要求嗎?

男爵府

asweetmom 發表於 24-5-5 21:50
如果她只找到這份13K,我會鼓勵她面對現實。第一年13K(有雙糧平均14K)而已,第二年15K(有雙糧平均16K)了。 ...

我也不會叫孩子盲目追求高薪
但接受了一份工作,就要時間成本
你說的出租也是同樣道理,我盲目降低價錢用最快時間出租,是要等一年才可以再出租,而且還要看是否需要付出維修費和佣金
所以,兩者是要作出平衡

找工作還好一點,起碼沒有佣金和維修費用,也可以在頭三個月辭職

等多久而接受低薪,就看個人能力了
我這樣問,只是想知道你覺得這個人工是否合理?
看來你也知道是屬於不理想的薪酬

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊