自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Babetoto 發表於 24-3-29 13:51
係,我地學校一早講好,方便管理。我地未BYOD之前,本身都已經有ipad比細路們娛樂用。
我想信讀得cc 既學 ...

其實⋯iPad跟本唔可以帶返學校
帶得就只可以用於教學
帶部無裝byod嘅iPad返學上堂偷玩點算
家庭環境負擔唔到iPad可以上堂時問校方借用

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

patekp 發表於 24-3-29 14:07
你少見啦!Coed 有同學住公共屋邨攞綜援。
Coed 學生係有料,不過未必係 blue blood 貴族。
...
我識人讀呢間學校,大部份都係中產人士
不過住得公屋攞綜援入去讀嘅,呢啲真係為讀書,就算俾人裝咗追蹤 Apps 都未必會出聲
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

patekp 發表於 24-3-29 13:55
同意相關條款唔代表合乎香港法律!

上到法庭都係輸。

入到稟至算
上至法官下至律師都係Co ed 啲人
唔鐘意咪唔讀
爸爸有啲是錢,去國際學校
慢慢打機

男爵府

2024年龍年勳章

Adiezz 發表於 24-3-28 23:05
最大爭議係部電腦係自資,但校外活動受監管,學校睇到晒所有電腦資料,有任何打機紀錄,唔用學校既 app就會 ...

正常打機既,好少用筆電打機,打機筆電好貴架

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-3-29 01:13
我知有另一間名校都係咁做,站喺家長立場我緊贊成

子爵府

Coed 學生係有料,不過未必係 blue blood 貴族。
...

Coed小學都接近貴族學校,小一收生大部份位派俾舊生和有兄弟姐妹讀緊,好多學生幾代都係讀Coed。升中收生就唔睇背景,全部就靠實力考入,它有獎學金俾貧窮學生。

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-3-28 22:56
最少 3 名自稱該校學生在 Instagram 專頁匿名舉報,指聖保羅男女中學推行學生自備電腦學習政策,但在日前開 ...

兩邊都on居,讀得呢類學校,一部上學用,一部家用,應該唔難。。。。學校也應事前講明會安裝監察程式,我估呢類學校家長也不會反對。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

學生一邊之詞,都係唔好限車太貼

男爵府

...
未直資前就係
轉直資後少左好多

好有錢就未必, 現時好有錢都去晒國際學校. 但起碼中產.

窮家學生, 有獎學金都未必考慮.
當同學都唔止中產, 做父母會擔心未必夾. 人地個個去外國遊學, 自己叫阿仔唔好一齊去

大宅

esmehouse 發表於 24-3-29 14:40
我識人讀呢間學校,大部份都係中產人士
不過住得公屋攞綜援入去讀嘅,呢啲真係為讀書,就算俾人裝 ...

你識人咋? 呢D咪叫以篇概全囉。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bearcat2003 發表於 24-3-29 10:46
再買另一部Ipad自用?
知唔知一部Ipad幾錢?

我仔本身有部iPad Pro係打機睇片用,中一要BYOD,我哋就另外買咗部最平版本既iPad俾佢帶返學&鎖機(都唔係貴,大概$2500),返嚟屋企佢會用呢部學校iPad做功課&溫習,兩部iPad分開嚟用,依家用第三年啦,我覺得幾好喎。

男爵府

回覆樓主:

其實我好贊成

大宅

鴨鴨比 發表於 24-3-29 14:56
入到稟至算
上至法官下至律師都係Co ed 啲人
唔鐘意咪唔讀

香港幾時變咗侵犯學生私隱都係好少事了?
如果學校犯錯就唔需要改正?
而這就是香港教育的理念嗎? 雖大雖惡誰正確!

珍珠宮

patekp 發表於 24-3-30 23:45
而這就是香港教育的理念嗎? 雖 ...

知就好啦
拎到IB狀元或者5**先

別墅

令我諗起之前有新聞踢爆好多大陸app都有後門程式
BK句名言: 冇做過衰野,怕乜俾人睇

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 24-3-29 00:59
某中學有通告, 集體買iPad,
就算在街外自己一早買左I Pad,
學校都規定要交出來裝MMD(?) 軟件.

其實多左電子教學之後,小學一樣,你指嘅係MDM。
基本都係自費,都慣左學習一部、玩係另一部。

珍珠宮

bearcat2003 發表於 24-3-29 10:46
再買另一部Ipad自用?
知唔知一部Ipad幾錢?

多左電子教學之後,好多小學BYOD都係自費買iPad,甚至有d學校強制裝左MDM。
基本都係自費,都慣左學習一部、玩係另一部。
所以好抗拒呢一套模式,真係要由揀學校就開始瞭解。

子爵府

patekp 發表於 24-3-30 23:45
而這就是香港教育的理念嗎? 雖 ...

以佢既地位應該無人敢挑戰,最後應該私底下解決,不了了之

不過堂堂香港皇者學校,中學既學生應該有自學和自律能力,無諗到仍需要靠監察學生私人活動去保持榮耀

子爵府

hfl2000 發表於 24-3-30 21:37
我仔本身有部iPad Pro係打機睇片用,中一要BYOD,我哋就另外買咗部最平版本既iPad俾佢帶返學&鎖機(都唔係 ...

佢係要求手提電腦,7000蚊起
不過呢間學校既學生大多負擔到

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-30 21:37
我仔本身有部iPad Pro係打機睇片用,中一要BYOD,我哋就另外買咗部最平版本既iPad俾佢帶返學&鎖機(都唔係 ...

我地初小已開始分兩部iPad,我覺得分兩部方便,亦俾小朋友從小習慣分清楚用途。
再講,買書都係家長俾錢,書費都係每年幾千,一直都係自費兼學習用途,唔代表家長俾錢就可以用教科書畫公仔,我覺得形式上差唔多⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊