自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

男仔有時好神奇,小學、初中年年考 Top 10% 嘅去到高中就會俾一些不起眼嘅爬左上來
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

貝_貝 發表於 24-3-22 09:54
點解男仔送花

基本上佢想要嘅都已經送哂
咁啱行街見到花好靚 。買咗返屋企之後佢返嚟報告成績有啲唔開心,我就順勢話買咗紮花送俾你

遲吓你中六畢業禮我都一樣會送花比你
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

esmehouse 發表於 24-3-22 10:35
男仔有時好神奇,小學、初中年年考 Top 10% 嘅去到高中就會俾一些不起眼嘅爬左上來 ...

絕對認同

佢舊年爬過人哋,今年俾人爬少少啫
我同佢講冇理由次次你叻晒

翡翠宮

HAPPYBOBB 發表於 24-3-22 10:33
你係一個好開通嘅媽媽,你個仔又好識諗真係羨慕

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

mickeyeva 發表於 24-3-22 10:14
札花好靚, 囝囝有你鼓勵, 一定好窩心!

鼓勵呢個動作真係好緊要㗎

翡翠宮

TEMPO123 發表於 24-3-22 10:35
樓主做得好。

過獎啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

家家公主 發表於 24-3-22 10:40
絕對認同

佢舊年爬過人哋,今年俾人爬少少啫,
我個個都好攪笑,中四時我話送佢去英國讀書,佢無啦啦就考個第一俾我睇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

esmehouse 發表於 24-3-22 10:43
我個個都好攪笑,中四時我話送佢去英國讀書,佢無啦啦就考個第一俾我睇
...

我都有問阿仔想唔想去外國讀書,佢擰晒頭話唔捨得依家嘅同學

寶石宮

家家公主 發表於 24-3-22 10:50
我都有問阿仔想唔想去外國讀書,佢擰晒頭話唔捨得依家嘅同學 ...
我個個都唔想過英國架,但我地當時已經搵好晒學校 & 交埋留位費,可惜 COVID 爆得好勁,我老公話唔想冇左個仔,所以忍痛放棄,好彩佢 DSE 考得唔差都入到佢想讀嘅大學和學系

翡翠宮

esmehouse 發表於 24-3-22 10:58
我個個都唔想過英國架,但我地當時已經搵好晒學校 & 交埋留位費,可惜 COVID 爆得好勁,我老公話唔想冇左個 ...

我都希望我仔入到心儀科

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

男孩子冇女孩子咁成熟,往往都是遲發力,我囝小學時讀書不上心,成績不好,也是上中學之後才開始讀書,越讀越有心機。

男爵府

媽媽好窩心。
成績跌了少少,有時真係塞翁失馬,因佢地有感自己跌了,會想追回,動力更大。放心,一定會進步,成功!加油

翡翠宮

fishballbaby 發表於 24-3-22 11:02
男孩子冇女孩子咁成熟,往往都是遲發力,我囝小學時讀書不上心,成績不好,也是上中學之後才開始讀書,越讀 ...

係呀 我仔小學6年都係考級5-60
中二先發力 每年進步少少同肯自動波溫習
但我留意到中一考全級第一名嗰個女仔,到今時今日中五都仍然係年年第一名

翡翠宮

viana 發表於 24-3-22 11:04
媽媽好窩心。
成績跌了少少,有時真係塞翁失馬,因佢地有感自己跌了,會想追回,動力更大。放心,一定會進 ...

多謝鼓勵
佢學業我從來唔擔心
佢咁大個仔有自己想法
其實今次考試前兩個星期六日,原本預咗時間溫習,但學校有幾個比賽必須要參與,變相真係比賽完返屋企好攰,我叫咗佢去休息
明顯地今次考試溫習時間不足,雖然話要識嘅平時都應該要識,但有啲比較深嘅都真係應該要有時間去加深記憶,咁又唔係話賴學校好叫佢比賽,況且幾個比賽都攞到好成績
但阿仔話如果有得俾佢揀佢情願放棄比賽去溫習

viana    發表於 24-3-22 11:37

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

家家公主 發表於 24-3-22 08:56
我仔既狀態同你仔仔好相似
佢一定係做左自己鍾意既野先去溫書
有時我會提下佢 佢話要relax左先

你仔好好多,對自己有要求,我仔係過到海就係神仙嗰d,成日靠有少少小聰明,總唔會出盡全力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊