自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

www 發表於 21-3-7 19:57
肯定唔關科興事!

一係個人自己嘅問題,

全球都有人接種唔同嘅疫苗後出現死亡或過敏反應,外國有啲係後生又冇特別病歷添,肯定係疫苗問題啦!呵?

公爵府

Myluckybaby 發表於 21-3-8 14:18
我都唔明,中央電視台一早報導過科興疫苗不建議60歲以上長者打,不建議長期病患打,不建議有乙肝或幽門螺 ...

叫長者打都唔緊要,但對啲長期病患嘅指引真係好唔清晰

大宅

Grace9999 發表於 21-3-7 21:24
科興有寫明 60歲以上人仕不適合打
大陸有指引 60歲以上人仕不適合打

但香港政府無咁嘅指引

公爵府

BK Milk勳章

加菲貓 發表於 21-3-8 15:12
但香港政府無咁嘅指引

香港政府根本亂咁黎,林鄭話就話跟足但係佢d細跟本唔係跟住做,好似自己識野多過大陸專家所以唔理唔跟,做錯哂就賴哂病人同疫苗。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-3-8 14:03
香港政府都係跟專家意見啫

其實聽專家意見外,唔會參考周邊其他成功地區做法?

大宅

最大問題應該係垃圾政府

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 21-3-8 14:19
香港政府有時都係,老實講,佢地係自視過高﹗ 响疫情上,人地叫佢照板煮碗,跟人抄啫,佢都唔願意去跟去抄﹗

若佢地自己真係叻過人既、好過人既仲話啫,點知做落一鑊泡﹗

而家講緊係人命呀,唉﹗

唉﹗都唔知講咩好喇﹗若有良心既,都唔應再繼續撐喇。

好彩仲有你等人咁清醒。 ...

就係,講防疫吖,要人入酒店隔離,但又俾人探訪,隔離人士要自己坐交通工具去酒店,外交人員可以豁免檢疫,的士群組就係咁嚟,訂疫苗,盧醫生高永文譚耀忠都叫香港政府訂多隻國藥俾香港人選擇,仲通埋水教佢唔好自己訂,要揾阿爺幫(如果阿爺一早聲明唔會俾,我諗譚耀忠都唔會出聲叫香港政府訂),結果,梗係冇啦,國藥喺內地打過千萬劑,匈牙利第一個歐盟國家用國產疫苗都係打國藥,就連澳門都有40萬劑,塞爾維亞都有一百萬劑,香港有條, 內地打疫苗有嚴謹指引,指定18-59歲年齡群先可以接種(至近期一切穩定,北京先開始開放俾60以上身體基礎良好的老年人接種,按部就班),香港就叫60-70以上嘅接種先,都唔知專家係咩邏輯,成日話老年人危險,老年人好多都有三高,而且老年人唔算喺社會上活躍群,由其是住老人院的,成日出街行走食飯工作嗎?傳播機會比年輕活躍群組低,反而喺老人院舍工作人員就應該要接種。 香港專家就反其道而行。

my005    發表於 21-3-8 18:47

首頁

尾頁

跳至