自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

會唔會係你哋係境外reject過D傳銷推廣電話?
如果㩒收線(飛去留言)有機會收
反而由佢響都斷氣就唔會

珍珠宮

Hanayori 發表於 24-5-19 01:23
咁奇怪,閂咗sim 1唔係等於抽走張卡?咁都收到漫遊,我係CSL未試過。

佢地應該係只關咗數據漫遊,冇好似你咁關埋流動數據

公爵府

好媽媽勳章

3仲衰、係香港邊境做野佢無網絡自動轉左大陸網收百幾蚊一日,收到月結打去鬧爆佢就免左果筆錢,都無離開過香港收咩大陸網錢,間間都係咁陰濕到爆

珍珠宮

whyyou 發表於 24-5-19 09:17
佢地應該係只關咗數據漫遊,冇好似你咁關堆流動數據

同埋話個老公話自己冇收 call
會否其實有2奶打過比佢呢

點解2個人只個男有這問題

珍珠宮

睛靈勳章

akachanman 發表於 24-5-19 09:13
會唔會係你哋係境外reject過D傳銷推廣電話?
如果㩒收線(飛去留言)有機會收
反而由佢響都斷氣就唔會

唔會,我從來唔聽香港打嚟既電話,除非親人

珍珠宮

減齡達人勳章

BKFinder 發表於 24-5-19 09:06
都話除左 data roaming,仲有通話漫遊

你在香港的家人有急事都可打到比你,你又可接聽到,人地唔使成本嗎

一向通話漫遊係出境後打出打入才計費,唔用係唔會計費用。幾十年都係咁,幾時改了唔打唔接都要比錢?

珍珠宮

睛靈勳章

angelfan07 發表於 24-5-19 07:54
我用IP,一定要關閉流動數據,唔可以只關閉數據漫遊!

如果關埋流動數據,咁sim2張卡就用唔到, 而家多數係雙卡雙待

珍珠宮

睛靈勳章

BKFinder 發表於 24-5-19 09:24

同埋話個老公話自己冇收 call

離題了,變咗"夫妻情感"

男爵府

3,幾次我都肯定冇開漫遊,佢死話我有,我係join佢自遊數據王7日$98,睇番時間幾次都係我在口岸過關返香港時就有訊息通知我開通左漫遊,有冇搞錯,我都返香港,成日在大陸冇用過你數據,過關唔需要漫遊你先開始計我7日漫遊,係咪痴線。
第1次嘈佢肯減我一半,跟住就唔肯減,我話cut自動數據王plan,佢話如果cut plan,下次扣漫遊錢會唔止$98。

現在我索性返大陸關左張3卡,開大陸卡,朋友用微信打電話俾我。

珍珠宮

jollyma 發表於 24-5-19 09:34
離題了,變咗"夫妻情感"

可能要多謝個台發現原來。。。

珍珠宮

jollyma 發表於 24-5-19 09:32
如果關埋流動數據,咁sim2張卡就用唔到, 而家多數係雙卡雙待

你用咩電話?我用iphone 係可以選擇邊張卡開流動數據

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-5-19 09:27
一向通話漫遊係出境後打出打入才計費,唔用係唔會計費用。幾十年都係咁,幾時改了唔打唔接都要比錢?
...

我同你理解一樣。睇回覆,大家應該講緊data roaming,唔係講voice的漫遊。出外我用公司卡的data roaming,咁我就開公司卡的data roaming,關自己電話卡的data roaming,兩張卡都係on的,即兩個電話都可打出打入,唔打唔聽電話就無收費,多年都係咁。第一次聽有人話要關埋voice的漫遊,成張卡關。關咗點收OTP同SMS,屋企的security alert,一定唔會關囉。

子爵府

BKFinder 發表於 24-5-19 04:19
好多人好似你咁,以為熄左個 data roaming就連通話 roaming都熄埋

梗係唔係啦

我就係唔明,我用中移動,今年去過日本,台灣,新加坡,韓國,同幾次中國,每次只係關漫遊數據,照用另一張sim card,就係冇試過收費喎。係外國有收到香港電話call,我冇聽由佢自己收線。
有一次一下機發現自己冇關本身自己號碼的數據漫遊,就比佢收咗一日錢。

子爵府

...

我了解都係咁,我今年到而家出了7次境外,都係咁。所以唔明。

大宅

廷廷媽 發表於 24-5-18 16:47
咁收短訊係通過咩網絡黎收?

如果在外地冇開漫游數據係收唔到SMS的。。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

...

我問過smartone(現在用緊)同我以前用3, 在境外,有電話,你reject 之後飛去留言/或者另一條線,都會計漫遊,不想收,就按一下(iphone),甘電話就不會再響(有聲),之後自己收線,按兩下是reject, 會飛線(如有set)

我一開台就叫smartone cut 漫游,佢地問點解,我話我不想無啦啦比你們收漫游錢,佢就教我收sms, 要時先reply sms 要開通漫游,不要就不用理,暫時未出過事

子爵府

BKFinder 發表於 24-5-19 09:06
都話除左 data roaming,仲有通話漫遊

你在香港的家人有急事都可打到比你,你又可接聽到,人地唔使成本嗎

你聽咗先要比錢,你cut線都要比錢,你唔聽,由佢自己cut,係唔使比錢。開通話漫遊係等你係外國可以收到電話only,一直都係咁。

珍珠宮

Yukie909 發表於 24-5-19 10:06
如果在外地冇開漫游數據係收唔到SMS的。。

唔關事,SMS 唔係用數據㗎

子爵府

whyyou 發表於 24-5-19 10:08
唔關事,SMS 唔係用數據㗎

對,sms唔係用數據的。

珍珠宮

如果有人用中移動,呢個問題我問過,可以分享下。
中移有個叫數據自由圈的data roaming,$48/日,有啲plan會default咗有。以前就算手機關咗data roaming,只要接收到外地網絡,就會自動連接,bypass手機個設定。我上次就係咁,同中移爭取後waive咗。而家新增咗有個叫「先確認,後使用」類似的名,用data roaming前有sms問是否使用,回覆sms後先真係計。
但如果買咗day pass(唔係上面講的數據自由圈),就會自動連接,唔會有sms問。所以CS話唔好買定擺係度,真係要用先買。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊