自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會計機票酒店喎
我自己都係預每日大約洗幾錢, 但入場費未計, 你仲要預埋交通費

最好叫佢地plan左行程先, 再睇搭車入場費果啲, 仲有想食乜要預, 可以比個數佢叫佢地唔可以過

仲有shopping, 要叫佢地自己預大約洗幾多, 唔好乜都話買(你要買比佢地另計啦

男爵府

babytt2 發表於 23-6-7 18:51
煩!係日本九成可以用卡,上次去成十日,都唔知有冇用二千現金

好,收到,唔該!

珍珠宮

jollyma 發表於 23-6-7 18:15
唔同, 係預付咭, 先响戶口轉想用既Yen , 去到同簽咭一樣咁, 唔會去噤yen , 用佢就係唔想帶咁多現金
...

唔使帶咁多現金好好喎,想問下係咪用銀行戶口開debit card? 去分行開?日本多唔多商戶收呢張咭?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kikiboy 發表於 23-6-8 09:12
唔使帶咁多現金好好喎,想問下係咪用銀行戶口開debit card? 去分行開?日本多唔多商戶收呢張咭?
...

你仔女有無 HSBC 戶口?喺 HSBC app 申請,大約個零星期寄到屋企。我個仔都申請咗。
用到 Mastercard 嘅地方就用到,上年年尾喺東京用,大部分地方通行。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

日本可以用支付寶app, rate又靚
放下自在

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-6-8 09:26
你仔女有無 HSBC 戶口?喺 HSBC app 申請,大約個零星期寄到屋企。我個仔都申請咗。
用到 Mastercard 嘅地 ...

唔知中銀得唔得,等我叫佢自己問下
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

珍珠宮

cattz288 發表於 23-6-8 09:32

可以用Alipay HK? 咁就真係方便
係咪要實名登記同埋綁一張信用卡?

水晶宮

kikiboy 發表於 23-6-8 09:59
唔知中銀得唔得,等我叫佢自己問下

中銀無呀!我知 HSBC、Citi 同渣打有

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-6-8 10:07
中銀無呀!我知 HSBC、Citi 同渣打有

Oh. 咁我HSBC開比佢用係咪唔得㗎?要本人用?唔好意思,好多問題

男爵府

cattz288 發表於 23-6-8 09:32
請問係咪選海外Alipay+?

水晶宮

kikiboy 發表於 23-6-8 10:09
Oh. 咁我HSBC開比佢用係咪唔得㗎?要本人用?唔好意思,好多問題

可以開附屬卡,不過我唔清楚可以用 account 入面全部錢,定係可以 set limit。
佢夠18歲,自己開個 One 戶口,好簡單,又無最低存款要求。

珍珠宮

睛靈勳章

...

我有HSBC 已有, 其他銀行唔知, 學生仔叫佢申請張, 冇信貸額, 實批 基本上等同現金, 都要小心保管, 只要收card 既舖頭就收, 係用同一部機

珍珠宮

睛靈勳章

foster_ma 發表於 23-6-7 18:40
請問有沒有試過在日本ATM機提取現金?易操作嗎?我剛申請了張Debit card,諗住帶小D現金,到時唔夠先㩒機。 ...

我冇試過提現金, 佢其實等同現金, 旅程開始時用多啲, 現金可以留行程尾用埋佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kikiboy 發表於 23-6-8 10:01
可以用Alipay HK? 咁就真係方便
係咪要實名登記同埋綁一張信用卡?

係呀, 3月已見人分享
attach0/tmp/phpT3IUFM
放下自在

象牙宮

foster_ma 發表於 23-6-8 10:11
請問係咪選海外Alipay+?

就咁alipay hk就得,有時入plus有優惠添
放下自在

男爵府

回覆 jollyma 的帖子

收到,唔該!

男爵府

cattz288 發表於 23-6-8 11:16
就咁alipay hk就得,有時入plus有優惠添
感謝

首頁

尾頁

跳至