自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

lojo11 發表於 22-6-14 11:10
玩一日,做一日工作!不過留當地就會多左酒店嘅錢!

我唸公司又未必批咁去申請去旅行隔日休假,中間日子WFH,好奇怪,有乜理據咁去拎假?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

木土土 發表於 22-6-14 11:24
我唸公司又未必批咁去申請去旅行隔日休假,中間日子WFH,好奇怪,有乜理據咁去拎假?
...

呢個都係假設情況!如果本身公司係WFH,員工可以請定假,跟住唔出聲飛左去都可以!當然啦,公司要你隨時返公司另計啦!

琥珀宮

lojo11 發表於 22-6-14 11:27
呢個都係假設情況!如果本身公司係WFH,員工可以請定假,跟住唔出聲飛左去都可以!當然啦,公司要你隨時返 ...

唔係咁天真吓嘩,呢啲比公司知道,炒得!

為去玩又要拎著數晒用少休假,真係可以去到幾盡?

翡翠宮

木土土 發表於 22-6-14 11:31
唔係咁天真吓嘩,呢啲比公司知道,炒得!

為去玩又要拎著數晒用少休假,真係可以去到幾盡?

呢幾年好多新模式出現左,都唔係無可能!不過依家未可以咁易飛得,呢個問題應該未出現住!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 22-6-13 17:36
依家好多公司都有WFH, 但當中細節又無講得好清楚...
如果我去日本玩, 當一半日子請annual leave, 一半就WF ...

唔一定得,我公司之前有兩個例子可以參考,同事回港探親,因為假期有限,回港要隔離,所以提出申請部份時間當年假,部份時間當work remote,因為同事係香港永久居民,可以喺香港工作,於是公司批准,同事如願回港。

另一個同事去墨西哥玩,點知回程之前幾日酒店有個客人測試呈陽性,同事被通知要全間酒店客人檢疫,如果測試結果係陽性就要就地隔離,到測驗結果變陰性後24小時先可以離開,當時同事驚有咩事走唔到,於是問公司HR是否可以work remote,HR問佢是否有當地工作証可以於墨西哥工作,同事只係遊客當然冇,於是公司就reject佢嘅申請,好彩佢嘅核酸測試係陰性,於是如期上飛機返歸。

其實除咗公司批准之外,當地有否對外地人工作嘅限制都要查清楚,最驚係有問題被抽枰就好麻煩,仲未計到稅務申報是否會有問題。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

rose-mag 發表於 22-6-14 11:37
唔一定得,我公司之前有兩個例子可以參考,同事回港探親,因為假期有限,回港要隔離,所以提出申請部份時 ...

第一個case只係在港隔離,影響不大!第二個case萬一中招,就再請annual leave or no pay leave!

珍珠宮

未必得,特別係樓主假設的多過一個月離港,可能涉及到訪的國家算唔算那職員在當哋工作要報稅,各項保險。好多考慮的,唔係咁簡單。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 22-6-14 11:40
第一個case只係在港隔離,影響不大!第二個case萬一中招,就再請annual leave or no pay leave!
...

得兩個星期年假,當時香港淨隔離都14日(後來試過21日) ,隔離都去晒兩星期,未計返香港同返美國時差,係架,可以攞no pay leave, 但公司唔一定要批,呢個係上司幫口攞嘅人情,始終有時差,亦唔保証有冇變數。去墨西哥果個可以話唔係佢想走唔到,但當地法例都係一個考慮因素,雖然可以請年假或無薪假,但唔係個個都想no pay嘛。我地公司比較嚴,亦都喺好多國家有分公司,所以一定要跟不同國家法例,偷雞又過到骨就冇得講,俾我就唔會啦,公司知道後可以即炒。

王國長老

白毛毛 發表於 22-6-14 11:50
未必得,特別係樓主假設的多過一個月離港,可能涉及到訪的國家算唔算那職員在當哋工作要報稅,各項保險。好 ...

對,保險係一個好大考慮,我有同事工幹4日,之後周末後再工幹3日,HR都規定要先飛返屋企,周末後再飛一次去做嘢,原來係如果員工周末留低都計人入工作保險中,我地係國內都唔得,出國就更大問題,公司要買更重保險。當然每間公司規定都唔同,唔敢話一定唔得,得嘅係好彩,唔得亦有道理。

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-6-14 11:58
對,保險係一個好大考慮,我有同事工幹4日,之後周末後再工幹3日,HR都規定要先飛返屋企,周末後再飛一次 ...

有啲公司唔識或唔理會無所謂,越大越認識法規保險各項,就會非常謹慎。
我哋疫症呢兩三年接連有expats問可否返老家WFH,legal連同HR的答案都係”NO”。

珍珠宮

回覆樓主:

有,因為 involves 公司稅務問題。唔會咁樣批 work from another country

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lojo11 發表於 22-6-14 11:27
呢個都係假設情況!如果本身公司係WFH,員工可以請定假,跟住唔出聲飛左去都可以!當然啦,公司要你隨時返 ...

唔出聲欺瞞公司當然唔可取,隨時份工都無埋。

王國長老

白毛毛 發表於 22-6-14 12:05
有啲公司唔識或唔理會無所謂,越大越認識法規保險各項,就會非常謹慎。
我哋疫症呢兩三年接連有expats問可 ...

最近我地公司好多職位轉hybrid, 已經有同事問如果WFH期間工傷點claim? 已經有好多律師講以後會好多呢d工傷個案打,大公司寧願俾錢提供工作所需,以免日後要賠更多錢。

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-6-14 12:12
最近我地公司好多職位轉hybrid, 已經有同事問如果WFH期間工傷點claim? 已經有好多律師講以後會好多呢d工傷 ...

我哋係全球office都行hybrid,呢個問題聽聞Group早兩年已有討論,仍決定維持。唔知management有何對策、或唔當一回事,或衡量過利大於弊⋯唔知

香港區,HR話只要能證明係WFH中因工受傷,勞工保險會包。

瑪瑙宮

lojo11 發表於 22-6-14 09:36
依家好多公司都有WFH, 但當中細節又無講得好清楚...
如果我去日本玩, 當一半日子請annual leave, 一半就WF ...

但係日本不是home

王國長老

白毛毛 發表於 22-6-14 12:18

我哋係全球office都行hybrid,呢個問題聽聞Group早兩年已有 ...

真係唔知,我地公司好早已有長期remote同flexible schedule, 呢次疫情後除咗小部份員工要on site, 大部份都轉hybrid, 有d轉長期remote, 諗過度過省咗好多租金加燈油火蠟,絕對有著數。

珍珠宮

回覆 lojo11 的帖子

我唔知佢地係唔係Work from Home, 只知公司入面有部份職員做緊香港office嘅嘢, 但就無見過幾面. 分佈英國, 澳洲, 紐西蘭, 上海, 菲律賓, 馬來西亞, 新加坡....都有. 就係靠email, Teams, 電話去聯系.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 22-6-14 11:58
對,保險係一個好大考慮,我有同事工幹4日,之後周末後再工幹3日,HR都規定要先飛返屋企,周末後再飛一次 ...

分享一個出差順便停留當地玩幾日的個案, 同事申請而老闆接納, 但HR提醒同事, 公司保險唔包她在當地放假起的時段, 就算回程機出現問題都要個人負責

珍珠宮

rose-mag 發表於 22-6-14 12:23
真係唔知,我地公司好早已有長期remote同flexible schedule, 呢次疫情後除咗小部份員工要on site, 大部份 ...

我都幾相信唔少人喜歡WFH,特別後生一代。其他公司有,自己無,公司請人會少咗競爭力。

王國長老

Horsebbj 發表於 22-6-14 12:27
分享一個出差順便停留當地玩幾日的個案, 同事申請而老闆接納, 但HR提醒同事, 公司保險唔包她在當地放假起 ...

咁又公道嘅,我都有同事去工幹後順便放假,佢地知道之後嘅所有責任同支出都係自己負責,HR話工幹期間酒店房係唔應該有訪客留宿,不過好多時同事會有老公老婆同行之後放假,大家都係隻眼開隻眼閉,同事問我得唔得,我就話我當冇聽過,你地自己執生,我咩都唔知。

首頁

尾頁

跳至