自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 ddkaka 的帖子

正苦一句病情穩定就可以打, 害死人。

北京嚴格好多囉。

我国新冠疫苗接种人群“扩容” 老年人接种风险如何?

新京报讯(记者 戴轩)近日,北京提出根据国家的总体安排,已为部分有接种需求且身体基础状况较好的60岁及以上老年人接种新冠疫苗,下一步,将根据国家意见适时全面开展老年人接种。在此之前,接种对象年龄为18-59岁。

为何在疫苗接种推广之初没有放开对老年人接种?对此疑问,卫生部门曾在公开场合有过回应,并表示新冠疫苗的目标人群将陆续扩大。记者发现,除北京外,香港地区优先接种的人群中包括了60岁以上老人。

https://www.sohu.com/a/453850398_114988

琥珀宮

chocolatebean 發表於 21-3-7 20:54
超級唔明, 一早講左長期病患唔應該打, 點解D人自己唔了解下就去打, 打完就令D唔睇清楚NEWS 既人以為係疫苗 ...

問專家啦

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

廠家未有長者數據,就用香港長者黎攞數據
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

BK Milk勳章

渺薩' 發表於
一定係接種果個人問題,明知自己有事仲打,2百萬邊有禁易拎

其實講咁多最大問題係陳姑娘個班人,點解唔跟足大陸既指引先係問題,仲有一班專家點解唔反對長期病患唔好打先?出事就賴隻藥既問題,每隻藥都有佢既問題架啦!要打都要跟指引架。

eva620    發表於 21-3-8 14:28

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Forgetmenot999 發表於
政府無話老人家唔適合打

就係啦,唔明香港政府唔呼籲,仲要比佢地優先。
中國內地都唔幫老人同長期病患打

公爵府

2024年龍年勳章

大家客觀啲,今次情況緊急下係短時間推出幾種疾苗,一如其它一直用開嘅疾苗一樣,都係會偶然係個別人身上出現過敏反應。呢啲全屬正常現象,毋須大驚小怪,成個鄉下仔咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一定唔關事啦,你懂的。

侯爵府

水晶宮

zxyggp 發表於 21-3-7 22:29
廠家未有長者數據,就用香港長者黎攞數據

政府請班疫苗專家嚟是幹什麼的?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emilmama 發表於 21-3-7 22:18
回覆 ddkaka 的帖子

正苦一句病情穩定就可以打, 害死人。

我一直都唔明,香港政府搞緊乜嘢,防疫一團糟,訂疫苗又奇奇怪怪,就連打疫苗指引都一蹋糊塗,內地出嘅指引,好嚴謹,話到明接種對象係18-59歲年齡群,但香港呢?竟然係60, 70以上優先群,根本係反其道而行,陳姑娘搞乜?

到近日,北京循序漸進,先開放為身體基礎狀況較好嘅60以上老年人接種,中國做嘢有板有眼,香港呢?搞乜嘢???

珍珠宮

回覆樓主:

我學何醫生話,真係睇數據的。全球研發了好多只疫苗,暫時無一只係完全無事發生的。

印度,日本,韓國,歐美大把人打完出事,所以我一直都話自己唔會打囉,只只都有問題嘅,打嚟做咩。

不過如果要在這麼多只疫苗中找一個比較安全的話可能真係得科興了。

都係果句打與不打都係好個人的事。

大宅

回覆樓主:

同意,唔係針對特定疫苗,而係枝枝都咁新枝枝都出過問題,我自己就唔敢打了。
見到d人話公民責任鬧人唔打針我就覺得搞笑,命黎架死左邊個可憐。總之打唔打針都有風險架喇,自己平衡下諗清楚囉,根本唔應該責怪/道德綁架人打/唔打針

水晶宮

2024勳章

以色列打輝瑞死人都話唔關疫苗事

新冠肺炎|以色列4人接種後死亡 官方稱3宗與疫苗無關1宗調查中
https://www.hk01.com/article/569308?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

伯爵府

60以上老人數據 就係等香港貢獻。
自己打針應該衝量風險,無論邊度產地的疫苗乜一樣,不要麻木跟風,命是自己的。

珍珠宮

chocolatebean 發表於 21-3-7 20:54
超級唔明, 一早講左長期病患唔應該打, 點解D人自己唔了解下就去打, 打完就令D唔睇清楚NEWS 既人以為係疫苗 ...
呢個先係問題所在,係咪應考慮有部份人真係吾知打疫苗嘅條件,以為政府俾得佢地打就走去打,但政府就將個波交左俾市民自己去判斷,又或將個波交俾醫生,老實講醫生都要保障自己,10個問,9個都答人吾好打。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

講咁多無用,睇科學解釋

琥珀宮

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-3-7 23:40
我一直都唔明,香港政府搞緊乜嘢,防疫一團糟,訂疫苗又奇奇怪怪,就連打疫苗指引都一蹋糊塗,內地出嘅指 ...

香港政府都係跟專家意見啫

侯爵府

我都唔明,中央電視台一早報導過科興疫苗不建議60歲以上長者打,不建議長期病患打,不建議有乙肝或幽門螺旋菌患者打,不建議精神病康復者打。但香港偏偏長者係優先群組打,反其道而行。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-3-7 23:40
我一直都唔明,香港政府搞緊乜嘢,防疫一團糟,訂疫苗又奇奇怪怪,就連打疫苗指引都一蹋糊塗,內地出嘅指 ...

香港政府有時都係,老實講,佢地係自視過高﹗ 响疫情上,人地叫佢照板煮碗,跟人抄啫,佢都唔願意去跟去抄﹗

若佢地自己真係叻過人既、好過人既仲話啫,點知做落一鑊泡﹗

而家講緊係人命呀,唉﹗

唉﹗都唔知講咩好喇﹗若有良心既,都唔應再繼續撐喇。

好彩仲有你等人咁清醒。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

今日都有專家係電台話無證據係關打疫苗事:

本港開打內地科興疫苗近兩周,有兩人離世前曾接種,及後再有長者接種後出現異常情況,需留醫深切治療部。

呼吸系統專科醫生梁子超今(8日)在商台節目《在晴朗的一天出發》表示,不論在本港、土耳其、南美或內地,均未見科興疫苗在廣泛使用後,會令接種者本身的慢性疾病惡化,全球亦已有幾千萬人接種,包括長者及長期病患者,基本上已確立疫苗的安全性。

梁子超說,本港65歲以上的長者,每年有5000人因心臟病離世,2500人因中風或腦血管等問題離世。他說,除非見到在其他地方,有發現不到的疫苗副作用,就應該要暫停接種,但如果只是出於誤解或偏見,未必暫停接種就可以解決。

他認為現階段毋須暫停接種科興疫苗,另加強公眾解說是重中之重,因不少長者接種前或有心理壓力,或誘發神經系統反應,

首頁

尾頁

跳至