自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

sweetcandychan 發表於 24-5-19 09:43
其實佢地去左發酒癲後都一樣最後係冇親戚做,結果一樣,何必要個女結婚都仲要擔心成晚出醜
...

仲要可能成世受男家白眼

伯爵府

回覆樓主:

去過唔同婚宴,見過有兩,三次係唔熟既同事朋友請飲,真係又爛飲爛賭叫囂勁失禮,最致命係d枱擺得勁迫既酒樓,會令人聯想到新朗新娘係比較基層生活環境下成長

伯爵府

回覆樓主:

咁樣連呀媽都好唔尊重,一係唔好罷酒,一係男女家分開罷,佢堅持要針對舅父,如果我係呀媽我都唔會出席

男爵府

hoooot 發表於 24-5-19 05:13
朋友同個女傾閒計,咁啱講到第時如果結婚會點。個女好堅決咁話如果會擺酒,一定兩個舅父都唔會請。女家親屬 ...

好似麥明詩咁,分開擺,滿足所有人

子爵府

分開擺
女家親友食飯
男家結婚擺酒

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果真係遇到呢啲咁嘅情況,其實都可以問吓可唔可以安排佢哋坐最接近門口個枱
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

結婚都咁大個人,佢哋唔請既理由又合理,都唔到自己唔接受! 我記得有單新聞好似係有個女仔結婚唔想請個男親戚!原來係細個被果個男親戚非禮過,仲要講咗出嚟發現另一個姊妹定堂表都被同一個男親戚非禮過,唔通咁都要請咩!

珍珠宮

我啲親戚都試過,但係係啲長輩嘅意思,啲後生照做,大家都知唔出聲當冇事

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果唔請舅父,婆婆和自己阿媽都可能鬥氣唔出席,到時更麻煩。。。不如安排醉酒佬舅父坐最近大門那一枱。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

邱悠月 發表於 24-5-19 10:07
無錯,上次去飲男家女家都有人飲醉,有人室內食煙,平民家庭去飲實會有
...

that's
有次去飲都係男女家分開擺。
人哋女家嫁妝有獨立屋,工人,跑車……

不過女家父母都有嚟男家飲。人家真係珠江寶氣,又斯文,真係幾高貴。

公爵府

以前有過酒鬧,唔代表次次都會吧。再講,咁係叫啊媽提前同個大哥傾下,到時未飲咁多

子爵府

hoooot 發表於 24-5-19 05:13
朋友同個女傾閒計,咁啱講到第時如果結婚會點。個女好堅決咁話如果會擺酒,一定兩個舅父都唔會請。女家親屬 ...

好似麥明詩結婚咁做,女家一天,男家一天,自己朋友一天,佢哋會明白自家親戚行為所以唔會失禮

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我接受
結婚係阿女既事 佢有權選擇請邊個
我只負責出席做返本分就算

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

接受唔到

珍珠宮

減齡達人勳章

fivebeanrice 發表於 24-5-19 10:23
去過唔同婚宴,見過有兩,三次係唔熟既同事朋友請飲,真係又爛飲爛賭叫囂勁失禮,最致命係d枱擺得勁迫既酒樓 ...

老一輩的習俗,真係興「鬧酒」,互相隊酒,不醉無歸才叫高興熱鬧。佢地認為靜英英唔夠喜慶。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

接受到, 叫阿女另外同佢地食飯就得啦, 阿媽咪美化吓啲語言藝術囉

伯爵府

野原美冴 發表於 24-5-19 11:32
老一輩的習俗,真係興「鬧酒」,互相隊酒,不醉無歸才叫高興熱鬧。佢地認為靜英英唔夠喜慶。
...

要拎個平衡囉!正常唔會靜到似fine dining, 但唔係去街市咁,仲要一邊上菜一邊挫啤,勁勁勁失禮!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

直接同女講,唔好擺酒,唔好搞到你媽媽和娘家一世遺憾

珍珠宮

回覆樓主:

會場唔供應酒得唔得?只供應汽水果汁。同時請帖上講明不設酒精

侯爵府

2024年龍年勳章

係咁我會叫個女唔好擺酒,旅行結婚算
之後自己男女家分開食飯,各家一至兩圍好熟既親戚,就算有人發酒癲都只係自己人睇到

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊