自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hfl2000 發表於 24-3-29 14:31
我重倉咗小米股票~希望佢會爆升

承你貴言

子爵府

Pa123 發表於 24-3-29 23:19
西方最近不知真假咁倡導行油嘅車,基本等如放棄自動駕駛、環保、排放、智能… ...

技不如人,又九萬幾個制裁,咪唯有行番舊路囉

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-29 20:27
你無低位溝貨?我溝吓溝吓平均$13買

梗係冇啦,我唔放已經叻咗架喇,我唔敢溝貨

男爵府

fayefa 發表於 24-3-30 00:39
技不如人,又九萬幾個制裁,咪唯有行番舊路囉
西人呢排要割中國韭菜,凌舍多戲,不過小米確係勁,三年出倒車咁快已經勁,但有埋成個自動化廠就超勁。

侯爵府

mizuho 發表於 24-3-29 21:42
國內可以話有科研能力嘅只有華為,小米絕對唔可能有自研能力

係,內地網民都對小米信心不足,或覺得唔值個價,當然都有人會買嘅。

不买,又不是专门生产汽车的企业,其次,我用过小米的家电,体验太差了,只是外观好看,实际用起来没有专门做这个行业的专业。小米手机用几年卡的很,我华为都不会这样。

这玩意跟手机啊电视不一样,品质不好或者技术有问题是会出人命的,我还是信任传统车企。

而且他家不是讲究便宜性价比吗,这车卖5w才复合小米

小米的质量......平时乱七八糟的小玩意买买,车就算了,跟人命挂钩的......

首先他没做过车,不过是到处凑其他配件商的配件做个组合。
其次,20-30万的价格他配吗?这价格成熟车厂的选择多的是,选他的原因是?是bba不香还是比亚迪吉利小鹏之类的新势力比不过?

侯爵府

Adiezz 發表於 24-3-29 22:13
早幾年大家都只喜歡Tesla,今日已經人人買小米電車

這一刻仍然多人喜歡Porsche,將來的事好難估計,仍然 ...

只能講5-10年
唔會啲人鐘意小米多過porsche

侯爵府

Pa123 發表於 24-3-29 23:19
西方最近不知真假咁倡導行油嘅車,基本等如放棄自動駕駛、環保、排放、智能… ...

之前睇過篇文講扮演mr bean 的Atkinson 引述瑞典車廠 Volvo 在 Cop26 氣候峰會提供的數據,由於鋰離子電池消耗極多資源,生產電動車所產生的溫室氣體,比起生產燃油引擎汽車多 70%。他承認固態電池技術可以改善這個情況,但距離能夠上市還有很長時間。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ensureyip 發表於 24-3-30 02:35
係,內地網民都對小米信心不足,或覺得唔值個價,當然都有人會買嘅。

不买,又不是专门生产汽车的企业, ...

信心係要慢慢建立,配唔配/值唔值,市場自有分曉。
想當年長實、新鴻基都唔係做地產起家,造膠花造拉鏈既,走去造樓,當初又有幾個對佢哋有信心呢?

珍珠宮

ensureyip 發表於 24-3-30 02:35

不买,又不是专门生产汽车的企业, ...

華為比較聰明,佢旗艦店都有車,但華為專注係做內核的系統上面,可以用上5G+AI+數據,硬件還是讓專業嘅人做專業嘅事。小米貫徹能抄都別研嘅慣性,外殼保時捷粘個MI logo,真係幾無奈。其實市場分析員點睇,市場估值/股價已經可以反映。電車唔睇發動機,個內核就係電,呢個核心問題唔解決,條路好難走。BBA+GM都唔係放棄電車,但確實有更核心嘅問題需要解決,upgrade啲furniture只係icing on the cake!
可能香港人覺得100億係好多,其實都係講緊1.4b USD。睇吓做車、做軟、硬件嘅公司R&D一年嘅budget係幾多就明白,張張刀冇把利其實對科研唔係好事,錢必須用喺刀刃上。

珍珠宮

Lopopo 發表於 24-3-30 09:53
只能講5-10年
唔會啲人鐘意小米多過porsche

小米自己嘅內部高層都承認,買小米同買蘋果嘅從來都唔係同一類型客戶群,小米手機已經十幾年了,睇數據最實際
喜歡買保時捷嘅都唔會去買Tesla,更何況小米?小米距離入歐盟還是慢慢長路

男爵府

環保接龍勳章

mizuho 發表於 24-3-30 11:30
小米自己嘅內部高層都承認,買小米同買蘋果嘅從來都唔係同一類型客戶群,小米手機已經十幾年了,睇數據最 ...

又未一定嘅,我由第一部手機就係iPhone ,換過幾部都係,但終於而家換咗用小米,係因為睇到而家嘅iPhone 已經冇亮點,亦已經唔覺得特別好,只係賣得貴,簡單嚟講就係唔值啦。
至於以前有啲人會覺得用iPhone 有種優越感,亦漸漸消失,都係嗰句,因為佢已經唔再係超班馬。

公爵府

Era 發表於 24-3-30 12:15
又未一定嘅,我由第一部手機就係iPhone ,換過幾部都係,但終於而家換咗用小米,係因為睇到而家嘅iPhone ...

我同老公都係由第一代iPhone用到依家,早幾日入去小米專門店行吓(初初老公係諗住睇吓佢新出既電視、我係諗住睇吓吸塵機械人),跟住老公再睇吓佢啲電話,見到啲影相鏡頭咁勁,佢居然好有興致話換小米好唔好佢話iPhone無哂新意、好悶、只係識得不停咁加價⋯⋯ 所以果粉動搖變米粉其實唔係無可能發生囉⋯⋯

公爵府

小米自己嘅內部高層都承認,買小米同買蘋果嘅從來都唔係同一類型客戶群,小米手機已經十幾年了,睇數據最 ...

https://tw.news.yahoo.com/頻出包-不認帳-保時捷中國市場暴跌40-揭5原因-貴婦也變心-055939356.html
人係會變心既,「新能源汽車」無可否認係未來大勢嚟

公爵府

科技日新月異,如果講小米手機既話,睇數據係要睇最新既Xiaomi 14 Ultra / HyperOS,我只能講,今年係小米重大突破之年

水晶宮

回覆樓主:

聽新潮民講,小米呢架車性價比好高
attach0/tmp/phpDXC0k9
attach1/tmp/phpvrLnQ7

公爵府

ddkaka 發表於 24-3-30 13:32
聽新潮民講,小米呢架車性價比好高

https://weibo.com/2022252207/5017174135276603
睇KOL測評睇到我都好心動,我首選係霞光紫色,但原來橄欖綠色都幾靚

公爵府

redhot 發表於 24-3-30 00:48
梗係冇啦,我唔放已經叻咗架喇,我唔敢溝貨

個人見解,最重要係小米現金流強勁,佢啲資金唔係靠借貸返嚟,係本身好有錢去造新事物,我信佢會守得雲開見月明。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

esmehouse 發表於 24-3-29 13:47
BMW & Benz 電車應該都好快俾小米爬頭

所以歐洲又鼓吹 、摣油車放棄電車~

歐美國家一直都是輸打贏要、白人至上、打壓其他有色人種~

蘋果叫停電動車研發計劃 10年努力劃上句號 2000人團隊感驚訝!
https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/995182/%E8%98%8B%E6%9E%9C%E5%8F%AB%E5%81%9C%E9%9B%BB%E5%8B%95%E8%BB%8A%E7%A0%94%E7%99%BC%E8%A8%88%E5%8A%83-10%E5%B9%B4%E5%8A%AA%E5%8A%9B%E5%8A%83%E4%B8%8A%E5%8F%A5%E8%99%9F-2000%E4%BA%BA%E5%9C%98%E9%9A%8A%E6%84%9F%E9%A9%9A%E8%A8%9D 

歐美國家一直都是輸打贏要、白人至上、打壓亞洲非洲人~

男爵府

Lopopo 發表於 24-3-30 09:58
之前睇過篇文講扮演mr bean 的Atkinson 引述瑞典車廠 Volvo 在 Cop26 氣候峰會提供的數據,由於鋰離子電池 ...

那是沒量產的西方經驗的“小作文”抹黑,純捏造

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hfl2000 發表於 24-3-30 13:59
https://weibo.com/2022252207/5017174135276603
睇KOL測評睇到我都好心動,我首選係霞光紫色,但原來橄欖 ...

好正! 心動~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊