自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

仲有既,係你揀唔揀啫

水晶宮

回覆樓主:

你去fb試卷交流group,你會好清楚睇到邊d係happy school ,仲有的

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我覺得可能人人感覺唔同,我仔小學到而家中學都覺得好少功課,大部份時間喺學校已經做晒,或者剩番一樣半樣返屋企做,但有家長係覺得好多功課,話佢仔女日日做到好夜,究竟係happy定唔happy呢

伯爵府

除左唔駛人理都考頭個唔夠10%, 同點理都係考得差個10%, 對於其餘80%的人黎講, 外在的因素係非常影響佢呈分的banding

咁你係個80%的家長, 你會理佢定唔理佢?個d話讀到書去到邊到都讀到書的, 只apply to個少於10%

利申 : 絕對認同操練無助增長知識, 但係係個system裡面, 你就會發現操練對banding的影響甚大

大宅

都睇小朋友能力

子爵府

我女學校每年兩測兩考,每星期都有評估+默書,但我覺得都happy, 因為計落成績表嘅只有上、下學期的考試分數,其他一律吾會落成績表,相對壓力無咁大

伯爵府

DHA勳章

eightnine89 發表於 24-3-21 12:47
間間學校都怕收生不足

明谷暗谷

我囡係happy school,
功課少.抄寫少.黙書少
不過又會擔心日後唔夠競爭力

象牙宮

crystal媽咪 發表於 24-3-21 13:15
幼稚園就有
朋友幼稚園教深到,睇課書係以前中學教既課題.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 eightnine89 的帖子

都係,因為而家科技進步,知道乜野對小朋友好,可以俾多啲需要既營養佢地發育成長。
我都覺得係學校逼住,但又同時覺得係啲編制課本既作者提高左難度,如果我係校方肯定揀啲更難更深既書俾學生,越難越受歡迎?
個波又拋返俾學生,讀唔讀到係你家仔女事,學校不負責,所以而家啲家長都大壓力,因為連家長都要識,唔識點教?咪就出錢外面補,補完都係咁上下就出事,兩邊都壓力山大。

真係一環扣一環,
而家啲學校只需要負責谷,唔會負責課後時間。平時課程進度又急又趕,有唔明問老師都未必有時間解釋到你明。
再一樣野係老師亦唔係義務地要了解埋學生既心理同精神狀態,活生生既填鴨教育。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 qpalzm 的帖子

認同

我囡唔聰明,但只要多做練習,同埋幫佢整合啲雞精俾佢背,成績還是可以跟得上,但一放鬆,成績就會下滑。

想考間好既中學,唔係資優唔係天生聰明(所謂讀到書個班),唔花時間係學習上同唔減少娛樂時間係唔得。
加加減減,就算讀緊happy school都唔會happy得去邊。

想happy無論讀邊間都冇所謂,家長唔在乎就得。學校都逼唔到,不過啲名校老師可能會俾面色你睇。(估)

我細個讀果間小學唔差,但我成績差,成日考尾段班既類型,經常受到老師既不屑眼光架。

男爵府

小學唔應該催谷,但係要學嘅知識 要做嘅野(eg功課/考試前溫書)都要完成嘅。
另一方面睇小學得4科都讀唔掂,升中可以揀咩學校?

水晶宮

間間學校都怕收生不足

明谷暗谷

我小朋友其實happy 幾樣功課又唔多,課程除中英難其他好簡單

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

間間學校都怕收生不足

明谷暗谷

唔係呀!只要父母無要求。個細路就係返緊happy school
我家有一個。日日返學開心到呢。但成績表就無乜藍色囉。

男爵府

回覆樓主:

ha 唔ha好睇小朋友資質喎!我仔間野可以星期二默中文,星期四默英文,星期五評估,有人可以唔當一回事,半個鐘溫哂仲背埋,攞100分,但有人會覺得好辛苦,覺得學校好chur......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HAPPY SCHOOL係我地家長講,學校唔會咁樣SELL自己,
我女學校就係咁,依家覺得好多野同入學初時唔同左

男爵府

2024年龍年勳章

應付到仲綽綽有餘,就係Happy school.
應付唔到就覺好谷。
所以點樣配對就有點樣嘅效果。

複式洋房

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

一向都唔覺得有

子爵府

回覆樓主:

因為冇happy parent. 我啲細路小學嘅時候讀一間happy school 大仔六年班考完呈分試 日日返學吃喝玩樂 寓學習於活動之中, 日日冇功課 到第二個同一間學校 佢嘅六年班 就完全不同 考完呈分試 老師仲繼續 影印各式各樣練習 畀我小朋友做 我問老師 點解會咁樣 改變 老師答我 因為之前有家長投訴 話考完呈分試之後 點解冇功課做 於是學校就不得不加功課。 呢個世界好多怪獸, 令到啲學校都 不得不滿足怪獸的需要

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊