自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

bananaGi 發表於 24-3-5 09:11
係. 個阿媽都係衰. 錢大過天! 教個衰仔出來又係咬返自己
言傳身教
阿媽嘅言行舉止
令小朋友覺得對家人斤斤計較係理所當然

公爵府

回覆樓主:

兩母子都好有問題
但個仔個格局真係唔掂
食瞓屙都係屋企俾
千七一個月咋
當個阿媽呃你好未
見到都倒抽一口涼氣

男爵府

回覆樓主:

我同情阿媽多d, 單親媽媽挨大個仔, 個仔唔生性. 攞咗佢份保險當幫佢儲錢又好, 自己防老又好, 都情有可原。 舅父嗰單可能為跑數, 估唔到人哋不顧親情

大宅

Prosperous 發表於 24-3-5 02:09
嘩! 我睇咗啲咩? 樓上講的歪理係咪叫違法達義?

個阿媽身為保險經紀, 要考牌, 要有職業操守, 個仔幾唔生性 ...

同意,好想知係邊間保險公司

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係餓底 發表於 24-3-4 22:39
為嗰十零萬搵東張想聲討自己呀媽,呀媽衰衰地都養大咗佢都唔只十幾萬

寡母婆帶大個仔 係辛苦啦
個仔仲話所謂既陪伴 係帶佢返工幫手,證明,佢阿媽搵少個崩都唔掂 咁辛養大佢感恩都冇反而要聲討自己阿媽
咁多年 食既住既 病既時候要照顧,佢都話唔中意讀書 可想而知讀書果陣老師成日搵阿媽傾偈,果種壓力有幾大

正衰仔

侯爵府

外人確實好難評論, 聽到個男仔試過入勞教, 阿媽係咪好失望所以幫佢keep住啲錢先?驚佢敗晒或比人呃?個舅父話個妹掛住做野唔係好理個男仔, 大佬人地單親, 唔做野係咪你接濟阿妹先?講呢啲都痴ma gun

珍珠宮

真係一家吾知一家事,一個單親媽媽,可能為左生計,無時間親子及教導,2個都漸漸變得利慾薰心

珍珠宮

shop_baby 發表於 24-3-4 22:37
個舅父又係,買人壽保,又唔係要佢比錢,個妹比錢受益人寫阿妹名有咩問題?講到人地想佢死咁,如果係舅父比 ...

成家都有問題,亞媽幫個細路買保險受益人寫自己無咩問題,人壽會包危疾吧,好似子女幫父母買一樣,又吾系買左之後整死佢

子爵府

我吾知边个对錯,因為報導永遠不是事實的全部。
如果係我,我就當畢錢係還俾阿媽養育便算,然後自己搬出去住,從新出發再儲錢,之後的母子關係,便隨緣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇壞人

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Prosperous 發表於 24-3-5 02:09
嘩! 我睇咗啲咩? 樓上講的歪理係咪叫違法達義?

個阿媽身為保險經紀, 要考牌, 要有職業操守, 個仔幾唔生性 ...
同意!

家庭關係差係長年累月積下來嘅問題,好難分對錯,旁人更加唔清楚。
但而家係個仔「唔知」份單轉讓咗,阿哥「唔知」有人幫佢買保險,已經係問題。唔可以話「我為你好」就可以咁做(假設阿媽係咁諗),如果個女人出發點係為家人,而家人有疑問,咪大家傾囉,件事都唔會搞大。

男爵府

單親湊大個仔,好不容易的,,,嗰阿妈又6O几卒,個仔都應盡下孝道啦,自己有手有脚,為D$,搞到母子關系破裂,又何必尼

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一家唔知一家事。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

阿媽瞞住舅父自費幫佢買保險,阿媽自己出錢,其實舅父無蝕底,真係出事應該可以claim到錢添。

咁做係咪因為要跑數?
呢个係咪保險界常用伎倆?
現在最衰係阿媽無問準對方是否同意

同埋大家關係唔好,會令對方向壞嘅方向去想

子爵府

2024年龍年勳章

SabrinaR 發表於 24-3-5 09:35
言傳身教
阿媽嘅言行舉止
令小朋友覺得對家人斤斤計較係理所當然

佢阿媽應該係單親,獨力湊大個仔。
我覺得佢個家庭應該由細到大,都好寵壞個仔。
搞到個仔極其自私,自我中心就真。
見阿媽咁辛苦,毫無同理心
Life must go on

伯爵府

wln 發表於 24-3-5 11:13
佢阿媽應該係單親,獨力湊大個仔。
我覺得佢個家庭應該由細到大,都好寵壞個仔。
搞到個仔極其自私,自我 ...

個仔訪問有提到由細到大阿媽睇錢極重,仲成日話咁辛苦養到你咁大個一定要比家用。可能阿媽份人真係咁,又或者唔識表達,有時對方感受唔到愛就係感受唔到,有時你越強調想要仔女比回報,仔女越覺得你養佢嘅目的只係為咗有人幫佢養老,而唔係真係咁愛佢。既然父母同我講錢,咁仔女咪同返父母講錢囉。

我阿媽都好辛苦湊大我,但從來都無提回報。呢方面,我覺得我阿媽做得好好。當然仔女都會識做,亦好願意做。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

就算個仔冇俾家用都唔應該呃佢錢
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

bananaGi 發表於 24-3-5 09:10
一直食屋企.

係近日嬲先搬出去.

食住屋企點都要交錢,搬走唔交都正常!唔知發生咩事,個仔有無比過錢出黎呢?如果個仔拎左錢,而家個阿媽私下轉走,緊係個阿媽唔岩!生仔養仔係自己事,唔可以大左就話要拎返幾多養育費架

男爵府

回覆樓主:

誰是誰非都好,
我唔接受呢件事要靠「東張」聲討

maggie.tang    發表於 24-3-5 12:59

侯爵府

小草 發表於 24-3-5 10:43
同意!

家庭關係差係長年累月積下來嘅問題,好難分對錯,旁人更加唔清楚。

係客人唔知情下嘅操作,呢啲叫欺詐!講乜嘢兄弟姊妹,母子情呀,連咁基本職業操守都唔識,仲話保險經紀,難怪社會咁多紛爭!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊