自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

littlefunpig 發表於 22-9-29 14:49
謝謝JM, 我都有大致問過朋友佢既background,經熟人介紹覺得好過俾2-3萬去大抽獎,請個in 幾分鐘既人返黎 ...

你朋友米洗2, 3萬再去請一個又未必好,阿媽又未必喜歡的工人

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

朋友同你好熟? 因為姐姐同佢做左一排, 都知佢屋企既嘢/私事, 當然都要睇姐姐八唔八掛, 一陣將你地兩家既嘢講出去, 或者將你朋友既私事話俾你知....我就唔係好鍾意用朋友既姐姐

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

HOPEFORBB 發表於 22-9-29 14:19
回覆 littlefunpig 的帖子

只係阿媽唔中意?一般阿媽唔會咁嫌錢腥,有啲牽強

我都覺得係, 因為阿媽唔鍾意個工人(事實上好多阿媽都唔鍾意工人), 又要畀個agent fee,又要冒險唔知個新工人姐姐好唔好。。。有保留。

水晶宮

回覆樓主:

我細佬其中一個工人當年就係咁
佢前僱主係我媽fd, 但個fd 的媽媽老人家唔鍾意個工人(可能有錢人家比較腌尖腥悶),所以工人就去咗我媽,之後再去咗我細佬到 (嚟咗我家都十幾年了)
佢係一個非常之能幹的工人,而家喺我細佬到管家咁,負責統籌其他工人,負責晒全部人的食 (食乜煮乜買乜都係佢發板)

轉僱主/地址/合約等全部要通知入境處的
我通常比我工人搞 , 佢會搵agent 整好晒文件,我簽名就搞掂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 22-9-29 17:49
你朋友米洗2, 3萬再去請一個又未必好,阿媽又未必喜歡的工人

無問不過我諗佢應該唔會經agent請

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Nbs 發表於 22-9-29 18:12
我細佬其中一個工人當年就係咁
佢前僱主係我媽fd, 但個fd 的媽媽老人家唔鍾意個工人(可能有錢人家比較腌尖 ...

搵agent 整下文件要俾幾多個agent架?

我自己就信朋友多過agent
有朋友評價同用過一段時間
減少用2-3皮請個極品(偷野借財仔極懶極污漕果類)既機會先起碼

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-9-30 01:31
搵agent 整下文件要俾幾多個agent架?

我自己就信朋友多過agent

我同我屋企人而家total 七個工人都係一個介紹一個,全部都唔係經agent介紹的。
我試過幫工人轉僱主,不過都七年前,唔係好記得手續,印象中都係比晒工人自己搞(工人問相熟agent),但我唔記得幾錢
最近我請咗個海外新工人,我指定要邊個跟住agent搞,連training連機票連保險大概$8000

子爵府

你唔好以為朋友介紹俾你,個工人就一去你嗰度做,而家完約工人,好容易搵工。與其隔山買牛,用朋友呢個工人成本低,同佢做吓面試,俾佢試工,點都好過經中介請個唔識嘅人。

呢度啲人零舍多陰謀論

翡翠宮

hchu06 發表於 22-9-30 08:18
你唔好以為朋友介紹俾你,個工人就一去你嗰度做,而家完約工人,好容易搵工。與其隔山買牛,用朋友呢個工人 ...

我都驚,我果度條件唔算特別吸引
本地又多競爭
海外又怕大抽獎
我有朋友請左第4個先ok正常
頭3個有齊偷野、一返工借糧、搏炒,勁黑仔
洗左差唔多10萬先請到個正常
我寧願有得見下真人去請好過經agent
點都係叫你試下啦試試試
試完唔岩又再俾錢再搵

翡翠宮

Nbs 發表於 22-9-30 08:06

我同我屋企人而家total 七個工人都係一個介紹一個,全部都唔係 ...

平過出面成萬
我出面問過淨agent 費都萬6仲要唔知咩未包

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-9-30 11:58
平過出面成萬
我出面問過淨agent 費都萬6仲要唔知咩未包

我真係唔知其他agent幾多錢,因為我完全俾晒工人搞

首頁

尾頁

跳至