自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

見到呢單新聞諗起神功戲

政府繼去年 4 月後,再次於今年舉辦「全港戲院日」,市民可於4月21日以30元票價睇戲。但嘉禾院線今(19 日)宣布,將在戲院日翌日,即4月22日起結束「嘉禾啟德」營業。

嘉禾啟德位於九龍新蒲崗寧遠街9號越秀廣場地下,前身為麗宮戲院,設2個影院,共有203個座位,2018年12月24日開幕。據購票網站顯示,4.21 之後該院已沒有任何場次。

嘉禾院線在公告中「衷心感謝大家多年來的支持」,並謂由於租約結束,嘉禾啟德將於 4.22結束營業,「期待在其他嘉禾院線戲院見!」

結業後嘉禾在香港尚有8間戲院,包括尖沙咀海運、嘉禾黃埔、奧海城 the sky、屯門StageE,嘉禾 V WALK、嘉禾銀河廣場、嘉禾 Megabox、嘉禾大埔。

去年11月嘉禾亦結束粉嶺戲院的營運,同樣以租約期滿為由,結束7年營運。

男爵府

其實如果話疫情改變咗人的生活習慣。
入戲院睇戲會唔會都改變咗呢?習慣在家睇,等出碟時先睇?

男爵府

join disney plus 加 bilibili 月費都只系一張門票的價錢。

侯爵府

2024年龍年勳章

始終在戲院睇特技影片好過在家觀看

水晶宮

honeyfamily@@ 發表於 24-4-20 02:47
...

因為d 票越買越貴,試過8,90一張

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

alau2021 發表於 24-4-20 00:38
見到呢單新聞諗起神功戲

政府繼去年 4 月後,再次於今年舉辦「全港戲院日」,市民可於4月21日以30 ...

我從小便是戲精、記得小學六年班同學、可以睇完12點半、再去另一間睇兩點半、但近年真是絕少睇戲、除非是非常非常賣座、始終覺得電影節奏慢、睇手機可以只睇重點、而且入場看一套電影也不便宜~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

畀面勳章

spikenard 發表於 24-4-20 07:39
因為d 票越買越貴,試過8,90一張

何止。。上到100或以上都有。。真係貴到離譜

男爵府

回覆樓主:

呢間戲院位置唔好,附近又多道友,出面公園仔草叢全部針筒,見到都驚,我自己就從未去過,加上佢對面商場開咗Airside入面有新戲院,執係正常的商業決定吧

公爵府

根本係拍拖先去戲院,本身戲院裡面,空气唔好,又有人講野,部份人又有汗味。我就係屋企舒服過

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我近呢十幾年,都係睇早場咋,
正價場真係太貴

水晶宮

陳小b 發表於 24-4-20 07:54
何止。。上到100或以上都有。。真係貴到離譜

印象30幾時維持最耐最多人經常入塲,1升到50後,結業潮就開始,入塲人數下降,但佢地唔係減價,反而再加上去

平d薄利多銷,唔好咩,好過塲塲都空冇人

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇計佢唔係旺區

別墅

kit_mama 發表於 24-4-20 07:59
正價場真係太貴

我都係,只會睇早場,平好多

子爵府

加菲貓3 發表於 24-4-20 07:58
根本係拍拖先去戲院,本身戲院裡面,空气唔好,又有人講野,部份人又有汗味。我就係屋企舒服過 ...

咁又未必,拍唔拍拖先睇唔一定,我見一家大細,公公婆婆都有,睇戲種。我鍾意睇戲,戲院氣氛音響好啲,又可以專注睇戲。我買飛入場一年都有廿套,支持下電影業。每套一百蚊,一年都係二千蚊,拍一套戲其實成本好高,我哋香港其實飛好平,戲院又多,比起外國歐洲。

侯爵府

回覆樓主:

戲院市道唔好嗰個田紀文又賴大陸,佢有統計過北上啲人為唔使網上手續費北上睇戲?電影圈咪就係俾你哋班小圈子玩死咗囉。
attach0/tmp/phpvPcuQL

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Lilyforest 發表於 24-4-20 08:26
戲院市道唔好嗰個田紀文又賴大陸,佢有統計過北上啲人為唔使網上手續費北上睇戲?電影圈咪就係俾你哋班小圈 ...

香港電影業陣真是要檢討一下、 老婆話要睇飯氣攻心2、便陪佢睇、開場十幾分鐘、已經覺得唔對路、中間仲訓著咗幾次(好奇怪套戲唔好睇、我自然會訓著)、根本就是胡胡鬧鬧去堆砌~

珍珠宮

畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章

honeyfamily@@ 發表於 24-4-20 02:47
...

我認為好睇的電影係少咗, 不過我呢10年仲係會入戲院睇戲, 係興趣. 我住港島, 多數會去返港島區戲院, 每間戲院都會去睇(當然要有想睇的戲), 最近第一次去筲箕灣嘉禾, 網上買票竟然免收手續費, 早場都係幾十蚊. 去到個場雖然都係迷你影院, 但四四方方, 行與行之間好闊落, 都坐得舒服.

呢間會係我的心水戲院之一.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kit_mama 發表於 24-4-20 07:59
正價場真係太貴

我都係,一家幾口睇,太貴。
但過年之後,發現好多戲院就算星期六日都冇咩人睇戲,得小貓三兩。平日更加係清場,得d 預留位置係mark 咗位(假位),我諗經營戲院都幾難頂

水晶宮

將來又少個行業!想工作送貨都未必有得你做!個個躺平在家上綢便有飯吃了!不是吃!而是看。。。若果ai取代值情可成仙

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊