自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

考車牌:
之前就有聽說香港不少司機跑來深圳加油修車,價格比香港便宜一大半。
最近深圳不少駕校突然來了一批香港學員,我剛聽到也是震驚。
原來在香港考車牌動輒兩年,價格要一兩萬,通過率只有三成,不通過的話三萬多。
但是深圳的話4000元最快三個月拿證,拿到證加一兩千直接換回香港駕照。

真定假?

大宅

唔使再考咩

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

panda361 發表於 24-4-9 14:47
考車牌:
之前就有聽說香港不少司機跑來深圳加油修車,價格比香港便宜一大半。
最近深圳不少駕校突然來了一 ...

深圳牌香港唔接受喎

香港係國際牌,係外國都接受架

相反大陸牌就唔可以出外國自駕啦
日本の平安を祈ります

水晶宮

(a) 你持有附件 3(包括中國)所列的認可國家或地方所簽發的正式駕駛執照(而非國際駕駛許可證、學習或暫准駕駛執照),而該正式駕駛執照必須:

(i) 仍然有效或有效期屆滿不超過三年;及

(ii) 是在簽發國家或地方成功完成有關的駕駛考試後獲得的;

(b)
你申請的車輛類別必須為該駕駛執照簽發國家或地方准許你駕駛的類別;以及
(c) 你符合以下三項申請資格其中一項:

(i) 該執照是你在簽發國家或地方居住不少過六個月的期間內的任何一日簽發(證明文件包括有關護照以顯示出入境記錄或官方簽發的出入境證明,以及你在當地學校的成績表,或受聘公司發給的聘用期間證明文件等;因應個別申請的實際情況,本署可能會要求申請人提供額外資料以考慮其申請,申請人需提交的資料須視乎個別情況而定。);或

(ii) 在緊接申請之前,該執照已簽發給你不少於五年;或

(iii) 你持有發出該執照的國家或地方所發的護照或同等旅行證件。

男爵府

kk80400 發表於 24-4-9 14:53
深圳牌香港唔接受喎

香港係國際牌,係外國都接受架

唔識唔好亂噏。

我舊公司大陸落嚟嘅同事,全部都係大陸車牌落嚟香港去運輸署即刻搞到香港車牌,連P牌都唔使。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 sogreen 的帖子

我返深圳都見到佢地有近深圳北站有駕駛學校,D人係入面學車,好似都唔錯

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我身邊嘅人喺外國考左車牌,返嚟香港真係唔使再考過,不過佢地都係美加/英澳等地考牌的,返到香港申請就可以,不過國內車牌就唔清楚。

珍珠宮

係咪為咗港車北上作準備?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

coolcoolfan 發表於 24-4-9 14:51
唔使再考咩

互認左好耐
我香港牌可吸廣東省牌(通全國)
對等 廣東省出既牌可去香港吸牌

其他省唔知

男爵府

judycyk 發表於 24-4-9 15:03
回覆 sogreen 的帖子

我返深圳都見到佢地有近深圳北站有駕駛學校,D人係入面學車,好似都唔錯 ...

用眼睇有咩用,俾錢去學咪知囉。

水晶宮

我家人在內地工作都係內地考牌取得駕照後可以在香港換香港駕照

男爵府

依家香港考車牌有得報持續進修基金津貼,實際支出邊洗幾萬蚊,唔知頭唔知路連學車都要帶風向上大陸。

子爵府

sogreen 發表於 24-4-9 15:13
依家香港考車牌有得報持續 進修基金津貼,實際支出邊洗幾萬蚊,唔知頭唔知路連學車都要帶風向上大陸。
...
我識人好似你咁想法跟駕駛學院學車,點知,考佐2次都肥佬,嬲得制,轉用其他學校補鍾排快期考就即pass, 不過因係申請持續進修基金津貼,仲需要跟原校考埋高速公路試,pass才可申請,朋友呻笨,早知唔申請持續進修基金津貼,前後已用佐唔止3萬,仲未知可取回幾多津貼

男爵府

viviancat 發表於 24-4-9 15:33
我識人好似你咁想法跟駕駛學院學車,點知,考佐2次都肥佬,嬲得制,轉用其他學校補鍾排快期考就即pass, 不 ...

咁係你個friend渣,大把人咁做仲平過返大陸考,又唔洗搞嗰啲手續。

水晶宮

回覆樓主:

免試換香港駕駛執照,係要你在外地「生活/居留」而考取的駕駛執照,先至可以換領,生活/居留,係要在外地工作/讀書,或者其他原因在當地生活,在香港運輸署換證時,要提供好多證明,證明你喺外地生活先得,單單係短暫在外地逗留,而考取的駕駛執照係唔接受。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sogreen 發表於 24-4-9 14:59
唔識唔好亂噏。

我舊公司大陸落嚟嘅同事,全部都係大陸車牌落嚟香港去運輸署即刻搞到香港車牌,連P牌都唔 ...

問題係 你考咗內地牌,就算比你簽咗香港,但係你渣住內地人牌,都唔可以簽到國際牌,你問清楚先啦,考內地冇乜為?反而大陸人想黎香港考牌就真,因為就好似日本,自駕遊都唔接受大陸牌

男爵府

kk80400 發表於 24-4-9 16:21
問題係 你考咗內地牌,就算比你簽咗香港,但係你渣住內地人牌,都唔可以簽到國際牌,你問清楚先啦,考內地 ...

知道自己講咩未?大陸人牌落嚟轉香港正式人牌,已經係同時獨立持有大陸人牌同香港人牌,有正式香港人牌,點樣申請唔到國際人牌呢?

仲有,我唔係樓主,唔好咬我吹人上去考牌,我係支持人在香港考,因為有持續進修基金資助點解仲要返上面考咁儍。

珍珠宮

sogreen 發表於 24-4-9 16:43
知道自己講咩未?大陸人牌落嚟轉香港正式人牌,已經係同時獨立持有大陸人牌同香港人牌,有正式香港人牌, ...

我問返朋友啦

佢話你要吸香港人牌,要係香港掛一年P牌,同埋要証明你係需要係香港生活,先可以再吸國際牌

兜甘大個圈為乜?

子爵府

panda361 發表於 24-4-9 14:47
考車牌:
最近深圳不少駕校突然來了一 ...

首先中港駕駛執照互通,係指香港人持有香港駕駛執照,滿三年之後,可以去深圳或廣東省嘅車管所,免考領取國內駕駛證

國內人車牌滿三年,亦都可以持國內駕駛證,去香港運輸署免考之下申請香港駕駛執照,大前提係佢必須要有香港身份證,非永久居民一樣得

但係香港人如果喺國內考車牌,運輸署冇話,三年後可以喺香港免考,攞香港駕駛證

所以對方係大陸人,又或者新移民,來港前已有國內駕駛執照,先可以喺香港免考攞牌,如土生土長香港人,應該未必得

*仲有一個重點,國內駕駛考試,比香港複雜好多倍,難度十分高,香港考試係一次考泊位加路試做曬,國內係分三次考試,出錯機會大好多,合格率亦都低好多好多*

大宅

kk80400 發表於 24-4-9 16:50
我問返朋友啦

佢話你要吸香港人牌,要係香港掛一年P牌,同埋要証明你係需要係香港生活,先可以再吸國際牌 ...

返大陸有得俾利是

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊