醫護健康

跳至

首頁

尾頁

民房

親身經歷,希望大家耐心睇下

媽媽2023年尾小中風,送院排血後,醫生建議搵腦科醫生再照MRI跟進情況,google腦科醫生搵到彭家雄好多5星正評,所以帶媽媽去搵佢,
當天彭家雄睇完哂媽媽之前既報告後隨即話媽媽仲有粒炸彈,要即安排媽媽去中環照個3D掃描(約$15000)
(期間多次提及家人之前一路都係政府醫院跟進身體問題,政府醫院亂開藥,無特定醫生跟進,後果會好嚴重)
當日做完掃描第2日見醫生,彭話媽媽有粒6mm瘤,好危險,一定要新年前處理
(當時佢話新年後會好多人中風,原因係太開心及天氣凍),所以病床&手術室會好短缺,必須1星期(2月頭)安排入院,並稱手術好簡單,微創搭條支架,今日做明天可出院(但並無問我媽媽身體有無其他問題)

之後我問完價錢後(約60萬)我話要同家人商量,彭隨即話咁照幫我預約左浸會醫院先,因為怕無位,之後叫我出去等,
期間我同家人電話商量後想多問其他醫生意見,之後同姑娘講想醫生寫轉介信,姑娘轉達後即時叫我入醫生房,醫生並無提及轉介信問題而係話已book好病床及手術室,我話我需要回家同家人商量一下,因為60萬唔係小數目,
彭隨即話「明白既,好多人都擺錢係第一位,但我會盡量同你地慳」我問返佢「慳到幾多?慳到10萬?20萬?我無咁多錢,下星期入院,而今日做明日出院,即係我要一星期內搵$60萬」
彭話我可以碌卡然後又多次提及「明白既,好多人都擺錢係第一位,但你地咁樣對媽媽好唔公平」
然後話我搞到佢好尷尬,因為已經book好哂房,我話咁我而家即時可以答你「取消先」
佢就叫我出去再電話同家人商量一下先回覆佢(係要我當天即日回覆)
然後我同家人商量之後都係決定要轉介信先及回家再同家人慢慢商量,需要的話再同彭預約

今次彭叫埋我媽媽入房,話我媽媽有權利知而家係我地要考慮,唔即時同意,又同媽媽講佢而家情況好危險🙄
仲話要排政府無半年都唔駛旨意安排到見醫生,見完醫生又要等半年先有得照,照到有事又要安排好耐先有得做,又強調政府醫院唔係特定一個醫生跟進,有咩事無得跟進(佢話佢做話政府醫院所以佢好清楚)
然後話幫我地hold住啲房,要我第2日回覆係咪取消(其實我當日都好堅決話要取消….係都要我第2日再回覆….)
然後又要我比藥錢攞藥係話手術前要食最少4日….

(其實我地原意都係試一試,因為媽媽已70幾,另身體有其他問題,怕手術期間有併發症,在政府醫院做,有咩事都會有各科醫生跟進,當然如果政府真係要排咁耐,我地都唔會等,有轉介信希望醫院會肯收)
後來等彭家雄幫我地安排既掃描詳細文字報告(約5天先攞到)

期間都有同朋友提及呢個醫生,真係未遇過咁急進既醫生

之後我地攞哂報告去左瑪麗醫院,即時安排上房,做掃描及檢查,另醫生睇埋我地帶去既報告,稱媽媽既係5mm血管泡,並唔緊急,好多人都會有,點為之大?2cm先為之大!
而且文憲註明,做過腦方面手術的話,係必須要等最少3-6個月先可以再做有關方面既手術!而彭要我地做手術既日期,距離媽媽上次小中風做左腦既排血手術係不足3個月!!!

而媽媽身體有其他情況,我地係要衡量返邊樣緊要啲,(雖然係微創,但手術過程都有機會導致身體其他問題既併發症!而彭係完全無了解過我媽媽身體其他情況!!

有啲人可能以為公立醫院只係會hea,唔死都唔會做手術,但彭當天都講到媽媽情況好緊急,唔做會死果隻咁(佢同媽媽話死得去都好,最怕係死唔去,癱左或變植物人,累及家人)
但瑪麗醫院話,如我地真係好想做,可以幫我地照排,3-6個月內可入院做!只係我地一定要衡量返媽媽身體既其他病情況!

今日再google「彭家雄」發現4/2/2024&5/2/2024新聞原來彭家雄因2016-2017年期間專業失當!被判除名半年,緩刑18個月!
回想起,佢迫我地2月初(判刑前)入院做手術,佢無可能唔知自己4/2要上庭待判刑結果,佢係好大機會想係判刑前撈多一筆,所以先咁急進,要我即日回答!

男爵府

有時唔好信晒私家醫生,睇多2個醫生攞意見,你媽媽年紀大,有醫德醫生會肯寫緊急轉介信,祝你媽媽早日康復

333s    發表於 24-2-11 11:45

洋房

可能你無睇到,我出post 問有無人睇過彭家雄醫生,睇到你既post 再睇埋其實google review都有幾個話彭以錢為先。其實你係咪可以投訴佢?或者組個 group 比多d 人知。因爲就咁 google 腦外科唔係好多選擇,彭亦都係最多review 果個,估唔到係咁無良

Joptim 發表於 24-2-8 00:38

象牙宮

Joptim 發表於 24-2-8 00:38

轉看政府吧。
把省下的錢, 做些中醫針灸+物理治療。更实在。
第1次中風,复原机會大。 自己也如努力。

私家醫生, 太急攻利。那有為病人作想??。
老媽1st中風70初時看私家。小中風。 私家收費高。她不想复診,醫生也不說要常期 monitor我們對中風認知不多。 媽又不想花太多錢。結果再次中風。半邊。靠 U架步行。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 333s 的帖子

對我也聽聞過中風後針灸是有幫助的。但係我就唔知佢睇邊個中醫。

洋房

回覆 Joptim 的帖子

上網揾到,差少少就想打電話約見,見到呢個post, 要再揾下先鍀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊