6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好感恩冇發燒(touchwood), 不過成日好返幾日又黎過, 特別係開始加固之後, 感覺長肉都慢左, 點樣做先可以令佢冇咁易病呀?

別墅

回覆樓主:

BB成日病同加固無太大關係,可能係而家流感實在太普遍啦,再加上bb抵抗力不足,就病極都唔好返,我個細仔以前都會咁,揀返隻有多d益生菌和益生元既奶粉比bb補充返唔夠抵抗力應該有幫助,我個仔就飲金裝美素,感覺會病少d

別墅

回覆樓主:

最近天氣轉冷, 乾燥又流感等高峰期. 容易出現氣管或鼻敏感有鼻水或咳出現.
如果小朋友已經加固, 日常可以飲奶 (配方奶粉)去補充營養.
對大腦發展及成長都有幫助. 還有想長肉其實需要足夠運動及睡眠.

大宅

回覆 Mannieman 的帖子

之前疫情成日帶口罩搞到免疫力下降,依家除咗罩係要啲時間令免疫力高翻,我自己都係揀隻多益生菌嘅奶粉

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最近轉天氣加上多人有流感,bb抵抗力冇咁好,就會容易病,可以加強屋企清潔,同繼續俾bb飲奶,我b 都係飲緊美素金裝,可以補充營養,打好底子就冇咁易病

大宅

係米加固後食得不太多?我會比bb繼續飲奶粉以補充營養或者比D橙汁佢飲增加維他命C吸收增強抵抗力

別墅

長肉慢左係咪因為食奶少咗有影響吖,始終固體無奶吸收得咁快。另外益生菌好似可以令到身體強壯啲,我女飲開美素金裝入面已經有益生菌,唔駛另外加方便啲。

複式洋房

加左固之後可以煲下湯水,網上都好多BB湯水食譜,同埋唔好咁快戒奶住,奶對BB黎講營養最全面,我B試過戒左唔夠一個月病多左

別墅

天氣轉涼,大家要小心

複式洋房

suzepi 發表於 23-10-16 19:20
加左固之後可以煲下湯水,網上都好多BB湯水食譜,同埋唔好咁快戒奶住,奶對BB黎講營養最全面,我B試過戒左 ...
我仲以為加固後食嘅野多左, 營養多左會冇咁易病, 咁過多排先戒奶啦

複式洋房

我個b飲開心美力,都係媽媽group朋友介紹,就算飲少左奶都會一日一支當下午茶,見佢胃口都幾好,肥左唔少

別墅

2023年兔年勳章 牛年勳章

如果BB肯飲就繼續飲住奶先啦…我地加固期間都有繼續餵雅培,等佢適應吓固體食物先再轉全加固會好啲

複式洋房

回覆 Mannieman 的帖子

多啲帶佢出去曬曬太陽, 加固之後都可以繼續補奶, 揀啲有益生菌同hmo嘅奶粉會幫助bb提升到免疫力, 吸收都會快左~ 我地有餵心美力俾啊仔去增磅, 唔洗1個月已經漲左唔少

大宅

其實都關依家流感高峰期,所以先成日容易病,加固都要記得飲配方奶補充足夠營養,我仔果陣飲美素金裝,都比較少病

別墅

牛年勳章

manmanko 發表於 23-10-20 12:56
其實都關依家流感高峰期,所以先成日容易病,加固都要記得飲配方奶補充足夠營養,我仔果陣飲美素金裝,都比 ...
冇錯呀, 加固之後都要keep住餵奶ga! 我女飲開心美力, 一戒左之後成日有鼻水同乞痴, 餵返奶之後一日飲一餐, 當補充返d營養, 已經好好多! 同埋湯水真係唔少得! 而家三日煲一次, 換季之後好彩都冇再流鼻水

複式洋房

我都有朋友話個B加固之後好似大得慢左,我自己又唔覺我個囝會,你睇下試唔試A+ neuropro啦~我覺得呢隻都幾長肉,食左又少病啲,我都有叫我朋友試,食固+奶粉,或者攞奶粉開糊仔可以work d

複式洋房

就算加固左之後都要繼續俾奶小朋友飲,奶營養足啲…我囡囡飲hipp飲到而家4號仔都日日一杯,比同齡小朋友高

大宅

我仔之前都成日病 , 之後轉左隻有益生元既美素金裝 , 飲左消化好左又吸收好左 , 營養跟得上 , 仔仔都少病左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊