婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

以前最初食頭幾次都會個胃少少唔舒服,但過一排就適應,之後有一排唔係日日食,再食返就會次次反胃2、3個鐘,有時仲會肚痾(似係刺激條腸排便),甚至反胃到試過嘔,但唔食又血色素唔靚。
我試過攞藥時問藥劑師,佢話如可以飽肚食,只係冇咁吸收,但我都係一樣咁唔舒服。

想請教要補鐵嘅jm,如果唔食醫院開嘅鐵丸會食啲乜補充,而又冇乜副作用?

複式洋房

醫院? 你係指政府醫院? 如果係, 我都有呢個問題, 食完鐵丸嘔幾次, 我唯有睇私家醫生, 佢開呢隻

Ferrum Hausmann 咀嚼片

我食完完全冇副作用, 屈臣氏都買到

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

yingyingsomandy 發表於 23-8-30 21:38
醫院? 你係指政府醫院? 如果係, 我都有呢個問題, 食完鐵丸嘔幾次, 我唯有睇私家醫生, 佢開呢隻

Ferrum Hau ...

係正府醫院呀,我睇內科長期check住啲血小板同血色素。

請問你食個隻咀嚼片血色素一樣靚嗎?

複式洋房

ok 嫁, 我血色素由8食完升到13先停藥

親親小孩子    發表於 23-9-14 16:28

大宅

yingyingsomandy 發表於 23-8-30 21:38

Ferrum Hau ...

我都食唔到依隻
最近食返2日
今次食半粒
但係都係食完好唔舒服
都唔知點算
唉(emoji)‍(emoji)

大宅

親親小孩子 發表於 23-8-29 15:01
以前最初食頭幾次都會個胃少少唔舒服,但過一排就適應,之後有一排唔係日日食,再食返就會次次反胃2、3個鐘 ...

本身你有冇胃病?

洋房

親親小孩子 發表於 23-8-31 17:24
係正府醫院呀,我睇內科長期check住啲血小板同血色素。

請問你食個隻咀嚼片血色素一樣靚嗎?

我有啲離題,我最近驗出貧血,我望住自己report,搵唔到血色素呢三個字,想請教會唔會係叫血紅蛋白 or 其他名(emoji)

子爵府

msyenyen 發表於 23-11-19 02:53
本身你有冇胃病?

冇,腸胃一直正常,係陀b後驗血發現血小板偏低,要睇內科長期mon住(生完之後已經升番啲,不過同正常水平仲差少少),之後近幾年先話我血色素低要食鐵丸。

子爵府

田七粉 發表於 23-11-28 13:55
我有啲離題,我最近驗出貧血,我望住自己report,搵唔到血色素呢三個字,想請教會唔會係叫血紅蛋白 or 其他 ...

我唔清楚呀,次次去醫院覆診都係醫生口講啲數字俾我知,我從來都冇睇過啲報告。

大宅

親親小孩子 發表於 23-8-29 15:01
以前最初食頭幾次都會個胃少少唔舒服,但過一排就適應,之後有一排唔係日日食,再食返就會次次反胃2、3個鐘 ...

飲spatone 鐵水,出面格下價先買,或者facebook 同一d 水貨網會有

大宅

田七粉 發表於 23-11-28 13:55
我有啲離題,我最近驗出貧血,我望住自己report,搵唔到血色素呢三個字,想請教會唔會係叫血紅蛋白 or 其他 ...

政府份報告用HGB
参考數值會寫住11.5-15.4係正常數值

洋房

hinaki 發表於 23-12-26 08:38
政府份報告用HGB
参考數值會寫住11.5-15.4係正常數值

謝謝

洋房

hinaki 發表於 23-12-26 08:35
飲spatone 鐵水,出面格下價先買,或者facebook 同一d 水貨網會有

屈人寺個D貴好多,最近hk tv xxxx 買,好抵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊