6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

想知人奶阿媽感冒緊仲餵唔餵得。。

洋房

呢排啲菌好勁呀,又好似話有咩支原體,我身邊d朋友都幾個病左,你照顧好左自己先啦,最好唔好諗人奶點算住喇,如果你而家食緊藥餵得都唔太好啦,加上又可能會傳染到

洋房

睇你同你bb免疫力,bb頭6個月有母胎抗體,普通傷風感冒菌應該無乜野,但係埋身餵除非你帶哂口罩,做哂防護措施,唔係都有機會惹到,我之前大病都唔敢同bb咁近

複式洋房

叫你老公買住罐奶粉頂住先啦,又唔係唔食人奶唔得,搵啲似人奶嘅奶粉咪得囉,我餵開Enfinitas口味淡淡地既同人奶都差唔多嘅,又有乳鐵蛋白可以幫到BB免疫功能,你睇下岩唔岩你用啦

洋房

唔親餵,齋泵奶OK?已經困住左係房到,訓又訓得唔好

洋房

泵奶會安全少少,不過建議你take care好自己先,小病還ok,大病你仲要餵奶加上瞓得唔好,都好影響你身體咖喳,同意上面有人話餵住奶粉先,enfinitas都ok既,我同朋友都有幫襯過,同人奶都夾得到既

大宅

jjjjjasonchan 發表於 23-12-7 11:55

我經驗係自己中covid照埋身,3日後bb比我傳染左,發兩日燒(第一晚40度)一齊去醫院隔離,bb發燒第三日就完全退燒(有食退燒藥),全程無咳無鼻塞過,仲要比我更快康復。

媽媽病左就戴口罩照埋身,bb不幸中都有人奶的強力抗體令身體更快康復。

子爵府

餵隻最接近人奶既奶粉先,我覺得味道同成份皇家美素就最接近,我都係呢隻同人奶間住餵仔,阿仔唔會揀奶食,病好先餵返人奶

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 jjjjjasonchan 的帖子

病咗都有餵但奶量會少咗,除非要食抗生素就唔餵BB, 但都要泵出黎.

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

現在d菌好勁,用奶瓶餵好d,始終驚講野,咳時驚d菌會傳俾BB。

別墅

冇話唔餵得,不過始終容易傳染畀BB,或者餵住奶粉先,我兩個飲開皇家美素,人奶同奶粉兩邊轉都ok

大宅

餵到人奶當然係最好,但係心理質素都好重要,最重要真係唔好俾自己壓力,餵唔到人奶咪餵奶粉囉。病咗自己已經好辛苦,要好好休息,快啲好番。如果要飲奶粉,可以揀隻接近人奶配方嘅奶粉,如果唔係到時唔肯飲返人奶。最緊要放鬆心情,加油。

大宅

感冒食左藥就唔好啦,我建議您多休息先,之後可試下美素皇家比bb補住奶粉先,呢隻我仔果時都願意飲返人奶,佢都好淡口,似人奶

大宅

病住嚟餵人奶無問題, 只係怕餵過程病菌傳染bb同媽咪唔夠時間休息。所以我會揀隻似人奶既奶粉嚟俾佢食住一排先,補開皇家美素,全脂奶又貼近人奶,好易接受。

別墅

2023年兔年勳章

咁梗係唔係啦,你食乜, BB就食乜個喎

複式洋房

jjjjjasonchan 發表於 23-12-7 11:55
如果媽媽泵到當然最好,睇身體狀況決定。
我個陣試過感冒好嚴重,c6就幫阿b補心美力,見佢都飲得幾好,個段期間都有keep住泵奶,唔夠先補奶粉

大宅

餵, 點解唔餵, 人奶大把抗體, 一日食幾次抗體, 一家人最少病就係個B

大宅

awless 發表於 23-12-11 11:20
餵, 點解唔餵, 人奶大把抗體, 一日食幾次抗體, 一家人最少病就係個B

同意呀,唔好聽啲打手講轉餵奶粉,無需要。人奶媽媽病咗係可以照泵奶,只要睇醫生時講自己餵人奶,醫生會開啲合適嘅藥

大宅

我之前中流感都照餵,睇醫生時講明餵緊母乳,醫生會開番啱既藥..

複式洋房

maggie_tamhk 發表於 23-12-8 16:02
病住嚟餵人奶無問題, 只係怕餵過程病菌傳染bb同媽咪唔夠時間休息。所以我會揀隻似人奶既奶粉嚟俾佢食住一 ...

我仔本身飲開hxxxx唔夠肥不過屙便便好靚,修尾轉皇家,係全脂,便便ok

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊