嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿B四個月開始加固 食米糊(+瓜菜蓉)
一直都食得好好 五個幾月嘅時候食到半碗
六個月我就開始煮粥 然後blend爛D粥比佢食 但佢就超抗拒 仲嘔埋出黎
尼兩日我比翻佢食米糊 佢又食
咁係咪以後比翻米糊佢食
食到幾大要轉粥仔?

RE: 6個月唔肯食粥

回覆 Luklukmama111 的帖子

Hi Luklukmama11 , 6-11 個月係BB食固體嘅適應期,BB鍾意食米糊都代表佢有一定吞嚥能力, 可能係未適應到粥嘅味道同質感,未必係唔鐘意,粥仔食材/質感可以多D改變,粥入面嘅米粒可以令BB多D去練習咀嚼,幫助強化口部肌肉,對將來學習說話都有幫助。媽媽可根據BB咀嚼/吞嚥能力去調較米和水比例,煮出合適嘅質感俾BB架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

大宅

Luklukmama111 發表於 20-5-11 23:56
阿B四個月開始加固 食米糊(+瓜菜蓉)
一直都食得好好 五個幾月嘅時候食到半碗
六個月我就開始煮粥 然後ble ...

六個月嗰陣時我試過比啲麵包碎佢食
佢仲津津有味

呢家係張床都休息~~好舒服

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-5-28 14:42

複式洋房

6個月仲好細啦, 唔使心急轉粥, 食到米糊照米糊, 食到奶照飲奶
我BB 都係足6個月大先俾佢食一匙糊糊JOR, 慢慢黎

首頁

尾頁

跳至