醫護健康

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

係咪老人家唔鍾意自己個(內孫)著二手衫!!!!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 係咪老人家唔鍾意自己個(內孫)著二手衫!!!!!

我阿媽或奶奶都冇反對wor,總之慳到錢得黎件衫唔係好殘好寒酸個d就得(如果要人地d殘衫又要俾番人情或回禮就唔抵)。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

好媽媽勳章

我奶奶都有朋友送舊衫俾巴魯旦,ok呀無問題.著舊衫原因一來真係環保,d衫好新淨掉左佢又side.二來,慢慢教小朋友善用資源,大個左唔會立亂要買野.巴魯旦未出世時,有個老人家教我同人地要幾件小朋友舊衫(都係bb size),佢話bb出世著舊衫仔,好似佢地bb一樣咁健健康康
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

唔鍾意着舊衫...叫佢買d新衫比個孫囉!!!

雖然我在線,但可能行開左

大宅

好少呢種情況, 只會係d後生唔鍾意d舊衫多, 老人家最鍾意bb著舊衫, 佢地覺得著舊衫除左慳d外, 亦會令bb大得快, 所以我奶奶好鍾意佢個女個仔d舊, 仲話記住唔好掉留返比佢個(內孫).

大宅

聽人家講,小朋友著舊衫,會乖d

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

視乎情況, my 99 覺得bb會受上手衫小朋友影響, so 要清楚來歷, 要健康, 乖, 聰明…的二手衫. 而佢都知道頗難得到, so 佢會買給bb著.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原來有咁既傳說. 我媽&99都未俾過2手衫我個仔, 可能我地無d咁上下年齡既小朋友親戚. 我就將阿仔唔合穿既衫捐去救世軍.
ngangougou 寫道:
視乎情況, my 99 覺得bb會受上手衫小朋友影響, so 要清楚來歷, 要健康, 乖, 聰明…的二手衫. 而佢都知道頗難得到, so 佢會買給bb著.

男爵府

我個陣時人地比左少少我,我99吾鐘意喎,,,重比左好多說話我聽TIM,,,,,可能真係內孫瓜

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔鐘意咁又點...關佢咩野事...著o係自己仔女身姐...你要著佢都冇計架係咪~
我媽咪就冇所謂,果時我未生佢重話,著2手衫其實唔係唔好架,最緊要清潔乾淨先!!
我個仔1歲前...我都係著人地比/BK買番黎果d2手衫仔...又平又靚點解唔著得...
我媽重話我選比個仔既好得意添~
不過大個左喇...想同佢扮型仔d咪自己買下新衫囉~
不過d底衫呀,褲仔,屋企著既都重係2手衫褲~
依家d bb衫同小朋友衫咁貴...個個買得起咩...好平既質地有d唔好著到bb皮膚有問題就屎火啦~
所以我覺得著2手衫冇問題~
我個仔有d衫新淨我都會比人...老人家都話啦,著2手衫有咩問題?人地有福,你個仔著左又有福嘛!!快高長大呀...

至緊張頭幾次未著前清潔得乾淨d咪得囉~我買果d 2手衫我洗2,3次就比個仔著啦~

另外我媽咪好多時都忍唔住買d蚜仔,鞋仔比阿仔架~鍚到佢燶呀...
所以有時我都唔係好明其實都一樣係自己既反代...做咩要分內外孫...都係自己仔女所出家嘛!! :lol:

首頁

尾頁

跳至