醫護健康

跳至

首頁
12345...58

尾頁

複式洋房

爸爸有腦退化常常將啲錢亂放就話唔見跟住就大發痺氣話我地偷咗又話斬又話殺,有起事屋企就打電話搵我,我又要返工,我地喺一齊住,依家好大壓力,有時真喺想自己死咗就算。實在太辛苦。

伯爵府

辛苦了.

爸爸有無係醫院跟進呢?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

複式洋房

bee918 發表於 17-3-20 13:20
辛苦了.

爸爸有無係醫院跟進呢?

有,跟進咗兩年幾,但今年好似嚴重咗,懷疑心越嚟越大

伯爵府

tabo2017 發表於 17-3-20 16:21
有,跟進咗兩年幾,但今年好似嚴重咗,懷疑心越嚟越大

網上搵到呢個case study 同應對方法,睇下有冇幫助:

https://www.adcarer.com/course1_case_7_1.php

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

複式洋房

bee918 發表於 17-3-20 18:55
網上搵到呢個case study 同應對方法,睇下有冇幫助:

https://www.adcarer.com/course1_case_7_1.php

謝謝您。

大宅

tabo2017 發表於 17-3-20 11:58
爸爸有腦退化常常將啲錢亂放就話唔見跟住就大發痺氣話我地偷咗又話斬又話殺,有起事屋企就打電話搵我,我又 ...

如果家有腦退化的親人,我強烈推薦大家睇呢本書!我沒有近親患此病,只是C6那邊有親戚是!在好奇下買了這本書!一路睇一路個心戚住戚住,而且好震撼!

佢以第一身去寫腦退化的過程,心路歷程,心裡怎樣想等!

睇完,妳會多一份理解,希望幫到妳!

pylau    發表於 17-4-20 20:46

侯爵府

到!我基本每晚也不能連續睡到3 小時。

老人痴呆老父(行動不便)不停上床落床,又除尿片,有時又大叫大喊!

很多個晚上想把他送入安老院(我體力頂不了; 我人生也玩完)。但又不捨。

就是日間有工人,他情緒的起伏時一定要我平息。問醫生點算?

青山 我說老人痴呆怎能和年輕的一樣?那門診的衰醫生,一口咬定有幻覺- 精神病,只有去青山看醫生!

我爸曾因幻覺留院的(我給他吃了咳水),連青山過來的醫生,也說如果我能頂到他的幻覺,別給他吃鎮定劑。他不吃藥的話,不用去青山跟了。

我爸case 跟樓主的不同。我爸久不久才有幻覺,但不能自理; 樓主的父親情緒不好。。。。兩種也很難照顧呢。

加油。

pylau    發表於 17-4-20 20:46

複式洋房

大家都辛苦

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢份係畀照顧認知障礙既傭工,啲基本嘢其他照顧者都一樣可以參考。

https://www.ha.org.hk/kch/chi/departments/cs/PG/Elderly_Guide_CHI_0623_2016_Final.pdf

侯爵府

很有用!請問,有印尼文版本嗎? 我覺得,傭工知多d , 對大家也好。

大宅

https://www.ha.org.hk/kch/chi/de ... 0623_2016_Final.pdf

pylau    發表於 17-4-20 19:45

大宅

https://www.ha.org.hk/kch/chi/de ... 0623_2016_Final.pdf

hker    發表於 17-3-23 19:42

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

樓主加油

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章

媽今天見醫生,有腦退化徵兆,下星期一再見主診醫生進一步評估。

想知大家是否安排申請護理院舍照顧長者?還是有其他可行方案?
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

Strawberrys 發表於 17-3-28 19:40
媽今天見醫生,有腦退化徵兆,下星期一再見主診醫生進一步評估。

想知大家是否安排申請護理院舍照顧長者? ...
腦退化初期應該吾會退化得好快, 要 keep 住個人有多D 生活嘅變化同調劑.
如自理無大問題, 同家人一齊住最好. 慢慢可能要請個工人幫手照顧屋企同睇住阿媽. 如阿媽情緒吾好, 大脾氣, 咁就開始難處理D

侯爵府

對於我,腦退化最難搞之處,在於晚上,夢與幻覺的重疊!

像我爸,每個鐘醒/ 起床/ 哭/ 除尿片!我不停的去看他/ 帶他回床/ 清潔等等!

不過,他是好好笑的: 昨天晚上,又話自己要去澳門找本錢!我問為什麼要找"本錢",他說,食物又貴,車費又貴等等。(我爸從來不去澳門賭的)。

今天,又投訴貓貓找生化武器放於他床下面。 要問我拿安全衣!

我話"尿片" 你巳穿了安全衣!

肉體上我好辛苦,其實,他真的好好笑!

複式洋房

hker 發表於 17-3-30 02:09
對於我,腦退化最難搞之處,在於晚上,夢與幻覺的重疊!

像我爸,每個鐘醒/ 起床/ 哭/ 除尿片!我不停 ...

你爸爸都好可愛,我爸爸未有病時都唔會發脾氣,但自從有病後就開始變咗另一個人

男爵府

其實問吓社工有冇認知障礙症協會或關愛機構,一可協助患者給與適當訓練,二可以有方法舒緩照顧者壓力及教授如何照顧及處理患者的症狀。

珍珠宮

我爸爸都有腦退化症, 之前是貼一些穴位藥, 但好似無乜用. 亦有患覺(佢話有人响佢張床寫大字), 什至脾氣不好打媽媽. 現在有工人和媽媽一起照顧. 日間會去老人中心上學.

後經朋友介紹, 食左一隻幫助記憶同控制情緒既產品, 患覺真的沒有了. 但產品頗貴及是一個直銷的產品, 如果你們想試, 可以PM我, 我可以介紹你去買.

但不是醫好患者, 只是減低患覺及情緒問題. 平常的工作要繼續做, 不然連原本有的工作能力都會失去

首頁
12345...58

尾頁

跳至