醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 fitfish 的帖子

見過的都唔會怕死, 唔怕早死, 因為無野可以差得過咁樣吊住條命

大宅

仲有好多係關節縮晒, 係被內屈曲, 長期被壓的位置一定爛, 肯定這類病人自己都想快快了結, 就偏偏一次又一次由老人院送醫院插晒喉拯救, 連為自己做個決定也不得要領。

大宅

自從照顧大病後既阿姨, 我先體會到死原來唔係最痛苦, 阿姨雖然有進步, 但只恢復手術前7成, 阿姨已經覺得自己好慘, 重話下次寧願死都唔做手術。

珍珠宮

gigimo 發表於 14-4-18 12:43
我都覺得好累
我成日同菩薩講, 如果腦退化既父母病情及生活質素無法改善, 無法維持尊嚴, 盡快帶走他 ...
為有學識點同腦退化病人溝通簡單講總之就係唔好同佢講道理,佢地聽唔明,要講都只可簡單講地發脾氣個時唯有'攬下佢、柯下佢。

大宅

回覆 _candy_ 的帖子

我見過有些病者係自己活在自己世界般, 即若你有你講, 佢有佢講, 你就哦哦哦, 只係一直拖著她, 陪著做任何日常生活事, 不論食飯如廁, 有時還會動手打照顧者, 所以若照顧者是老伴的話, 便會發生意外, 真不能想像照顧者的超凡忍耐.

聽過照顧者解述腦退化的病徵, 見媽媽拿著刀, 問她為什麼, 她說出面廳坐著兩個男陌生人, 而這兩位男人就是她的老伴和照顧者的老公(患者的女婿), 我就想, 若無人問她, 她自己拿著刀, 那事情會發展到怎樣, 驚火燭的, 爐具可全鎖定關上, 刀子剪刀所有一切危險物品都要每每鎖好, 用時也要跟足去向, 同時也要睇實患者會否取去. 我心想這CASE 可真麻煩.

大宅

lemonon 發表於 14-4-18 16:47
回覆 fitfish 的帖子

見過的都唔會怕死, 唔怕早死, 因為無野可以差得過咁樣吊住條命 ...
我已經好灰, 自己都想死, 得到解脫, 因為見到佢地咁樣令我好困擾. 但事實我又超級怕死.

有時想像如果我就快死, 我會否真的講句: 原來有得快 D 死係好幸福既事.

大宅

引用:Quote:lemonon 發表於 14-4-18 16:47 回覆

原帖由 gigimo 於 14-04-18 發表
我已經好灰, 自己都想死, 得到解脫, 因為見到佢地咁樣令我好困擾. 但事實我又超級怕死.

有時想 ...
明白你感受,我都成日咁諗,好辛苦好攰,時常情緒低落但同人講佢地唔明,剩係識叫你忍耐同埋佢有病係咁架

珊瑚宮

gigimo 發表於 14-4-18 22:17

有時想 ...
點觧你照顧長者,攪到自己要想死呀?
可以幫長者輪政府院舍嘛!無辦法都要咁做.
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 14-4-19 11:29
點觧你照顧長者,攪到自己要想死呀?
可以幫長者輪政府院舍嘛!無辦法都要咁做.
問題係我 EQ 低, 我已經不是一起住.
但俾我知, 俾我見, 我就想到好煩. 我細老跟他們一起住, 超級躁爆. 我都好肉赤細老.
我幫唔到咩手, 因為最大問題是需要氣力搬搬抬抬.

我家長者唔會肯住療養院/老人院. 老豆 (70歲) 依家已經近乎四肢癱瘓. 老媽子 (67歲) 加重藥, 依家還可以. 祖母90歲, 反而最正常. 家有兩個姐姐幫手. 我真係唔明我家作了什麼業, 父母點解咁後生就攪成咁.
呢個星期老豆入左醫院, 要佢長期卧床及包片, 我都驚佢會爛肉.我直頭有感覺好似送錯左佢入醫院.

佢係屋企, 起碼日間印印姐姐會扶佢起身坐.
要去廁所, 用輪椅推到廁所門口再稱佢去廁所, 都有每日沖涼, 但其實呢 D 已經好吃力. 個姐姐做完呢個約, 都驚佢唔會再做.

最慘係我祖母及姑姐好多野都指指點點唔滿意咁 ....

大宅

Bear1010 發表於 14-4-18 23:03
明白你感受,我都成日咁諗,好辛苦好攰,時常情緒低落但同人講佢地唔明,剩係識叫你忍耐同埋佢有 ...
有人同病相憐, 明白, 感覺好好多.
實在太多人針唔吉到肉就指指點點, 有 D 人既眼神亦令我唔知點解會想太多 .....

珊瑚宮

唔好話自己家作業.早前去QE同九龍醫院,有d病人係中風的.仲係後生的.有d就中凤全身唔郁得

有個就無端端癱左.

醫院日日都大把呢種病人,醫護都見怪不怪.

唔通佢地又作業咩!只嘆六合彩又唔見中,呢D衰野就中到應

病人同家屬真係超淒慘,直程係肉體同精神上的虐待.

一定要諗辦法行通呢條路.
玩具萬歲!

大宅

回覆 gigimo 的帖子

若果一屋幾位都年紀大又部份已完全依賴別人照顧, 我見有些人的確是聘用兩位家傭, 這樣對所有同住家人都可減輕莫大的情緒負擔, 當然要你們各方面都配合到才可.

至于不肯入護老院的, 這問題真沒法, 你媽雖重藥但還可正常自理, 但婆婆已9X , 都要早作準備, 至于同住的家人, 也可有自己的生活, 不用因長期要幫手照料而情緒不好, 再而遷怒印姐, 想想, 無印姐, 相信你爸想不入護老院也沒得選擇.

大宅

我地幾兄弟姊妹都對姐姐不錯, 不會要求太多 .....

但就是祖母及姑姐, 比較煩氣 .....

想請教你們, 你們懂得為長期卧床老人轉身嗎? 在那裡學? 爸爸入了醫院長期卧床, 很怕快要出褥瘡.

他未入院前還能吃東西, 入完現在吃得很差....

我很想接他出來. 怕在醫院令他情緒差, 病情更差到要他插胃喉. 又怕免強出院後情況不會改善, 應付不來. 真的不知怎麼辦

大宅

http://www.mch.org.tw/Health/Docs/324/2112/Default.aspx

睇下有無幫助

其實每次去醫院探病時,我都必定幫老人家換尿片及擦身清潔,跟進下她的皮膚狀況,一有褥瘡先兆,就問姑娘要Zinc cream擦

問下有無社區醫謢人員跟進你爸爸,了解下有咩社區支援可以比到...

大宅

midong 發表於 14-4-21 20:00
http://www.mch.org.tw/Health/Docs/324/2112/Default.aspx

睇下有無幫助
呢個 website 既照顧長者資料好有用. Thank you 哂你既資料呀.
我都要努力睇下.
今日老公先同我講工聯會可能都有照顧長者既 course.

上星期姑娘都有俾支 cream 我地. 日日都有搽.
我爸今日見佢狀態好番好多了. 我心情都好番好多. 希望後日可以回家.

別墅

唉...我屋企有三個要照顧,七十幾歲卧床,大小二便要在床上的媽媽,還有兩個學齡前小孩,無工人,一家大小事項都是自己做,以前,我都無唸到自己可以做到.

idawongg  這日子已持續了多久?  發表於 14-5-6 23:05

珊瑚宮

sasa0625 發表於 14-5-6 10:58
唉...我屋企有三個要照顧,七十幾歲卧床,大小二便要在床上的媽媽,還有兩個學齡前小孩,無工人,一家大小事項都 ...

床上大小二便,是便盆還是尿片?
玩具萬歲!

禁止訪問

珍珠宮

有時我都覺得心力交碎啦

複式洋房

回覆 iamnote 的帖子

人生就好似一個循環咁, 你老媽BB女時都係要人照顧, 無論衣食住行都係~佢到左大個之後就去學習照顧你, 到而家老左又要人照顧返, 好似一個cycle咁~

大部份人都要經歷這些階段, 加油, 為你打打氣!!!!

首頁

尾頁

跳至