醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我媽是洗腎患者,現住老人院。我基本隔天就

原帖由 toby125 於 15-03-03 發表
我媽是洗腎患者,現住老人院。
我基本隔天就去探望和推佢落街吃飯。
老人家本身住老人院一定唔開心,但做仔 ...
我爸洗血廿年,七年前終於輪到換腎,簡直係從地獄上天天堂的心情,奈何必須終身食重劑量抗排斥藥致百病纏身,從肺炎,腦膜炎,肺勞,尿道炎,生蛇 ..... 直至近年開始經常在家跌底失禁,跌穿頭,行唔到 (我爸獨居),幾次要 call 999 破門 ......

今星期,醫生証實個腎命已盡,必須重回洗血之舊路,我爸話寧死在家都不入院,結果拖延到中了尿毒症痛不慾生,最後緊急入院插頸動脈洗血。

我們私人老人院找過,政府買位社工評估了又不合資格排隊,我爸唔要住老人院!
我叫我媽辭工,她不肯!
最後請外傭,未上工,亦不知道外傭能否勝任!

辛苦

大宅

回覆 Miss_Yellow 的帖子

祝你的爸爸身體健康。辛苦了,加油。

伯爵府

Miss_Yellow 發表於 15-12-13 00:19
我爸洗血廿年,七年前終於輪到換腎,簡直係從地獄上天天堂的心情,奈何必須終身食重劑量抗排斥藥致百病纏身 ...

鄧你辛苦難過
我明你的壓力,
加油。

男爵府

回覆:hsbc005 的帖子

其實,自心不斷問點解人地家人可正正常常,點解偏偏揀中我地,仲嚴重影響埋經濟。。。我知冇得揀。。。

公爵府

回覆 MM2005 的帖子

我99有腦退化, 而家連又企唔穩, 去洗手間要有人扶, 否則起唔到身. 入了老人院, 晚上就要用尿片....前排又跌親, 退化情況嚴重左.

比起3個月前真係差好多,早上及晚上會攪亂, 唔識天光係日頭, 天黑係晚上.....
睇鐘會亂.......6點2, 佢會話2月6號....

叫佢去小便.....佢會問我佢而家有無尿出......即係有時分唔到是否小便中......

好彩係入左老人院, 因為入院是有程序的. 政府OR津貼甲級院舍接收之前會來您家先評估一下老人家的自理能力, 因為要配對院舍的人手定安排. 如院友情況太差, 即要多些人手照顧而剛好呢個宿位配對不是多人手的位.....就算排到您, 院舍都唔一定會收. 因為情況太差, 人手唔夠照顧...........

上星期晚上仲癩屎, 成身成手成床都係....晚上3:00姑娘知道, 即刻同佢沖涼....如果在家, 成身都係屎, 工人姐姐都未必頂得住........要兩個人抱住先入到洗手間.......變相3個人全身屎....

唉, 總之照顧老人家真係會癲架........特別係開始無自理能力, 加上老人痴呆.

公爵府

我地果間係教會辦, 但政府位.....所以員工的愛心比較好, 加上有教會支援, 好多人來探訪.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:回覆 MM2005 的帖子我99有腦退化, 而家連又

原帖由 koko2000 於 15-12-14 發表

我99有腦退化, 而家連又企唔穩, 去洗手間要有人扶, 否則起唔到身. 入了老人院, 晚上 ...
我都就來癲

koko2000    發表於 15-12-14 22:23

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 toby125 於 15-03-03 發表我

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-13 發表
我爸洗血廿年,七年前終於輪到換腎,簡直係從地獄上天天堂的心情,奈何必須終身食重劑量抗排斥藥致百病纏身 ...
你都要保重

子爵府

回覆:醫院探病,見到老人院送來的有病老人大部份都好淒涼

家家有本難念的經,係對的。我阿爸如果唔係性格難以相處。經常發脾氣,一言堂。任性到八號風球都要行出街。一隻眼青光眼盲咗。中咗風,行動不便。仍然想揸住架電動輪椅週圍撞。成條街好似得佢一個,冇車冇其他人。危險情形可以想像。家人至從佢病咗對佢關懷倍至。冇因為佢好生時眼中只有自己,冇理過我地而唔理佢。但佢日日發癲,搞到我阿媽心衰弱,高血壓,抑鬱。如果我唔送佢去老人院,我阿媽捱唔到依家。表面你可能睇到可憐,但內裡的故事,邊個會知。

翡翠宮

引用:家家有本難念的經,係對的。我阿爸如果唔係

原帖由 TiffChan 於 15-12-15 發表
家家有本難念的經,係對的。我阿爸如果唔係性格難以相處。經常發脾氣,一言堂。任性到八號風球都要行出街。 ...
\"表面你可能睇到可憐,但內裡的故事,邊個會知。 \"

你講中我心聲,只有照顧者先知,外人覺我太順佢意思,太就佢,太錫佢,所以佢先有咁反抗咁一意孤行的行為。
目前既我,好辛苦。

子爵府

回覆:MM2005 的帖子

我暸解你嘅難處輿痛楚的。因為我同細佬妹同樣受緊相同的痛楚。自己父母,虛寒問暖係仔女應該做的。有工人但我地都跟到好實。驚工人照顧不週。老人院姑娘待薄佢。只換來一句。俾二百萬佢,同我地斷絶關係。每次見佢都會因為佢嘅言行,傷心欲絕。但可以點?如果有人問我點解有能力有地方要送親人去老人院?我會話為佢好,不至於死於非命。是問一個中咗風,不良於行,左眼失明。八號風球都要出街嘅任性老人,會唔會好易成為車下亡魂。老人院有老人院限制。佢失去自由,卻少咗生命危險。我地唔會失去父親。無論佢有幾唔好,身為仔女都希望佢有善終。我會間唔中鼓勵自己,要支持住。希望你都係。

翡翠宮

引用:我暸解你嘅難處輿痛楚的。因為我同細佬妹同

我暸解你嘅難處輿痛楚的。因為我同細佬妹同樣受緊相同的痛楚。自己父母,虛寒問暖係仔女應該做的。有工人但 ...
多謝你。

照睇你爸只是有難聽說話比你地聽,你知佢唔好口,唯有聽完算數,起碼在老人院內,都好好,唔使擔心太多。
但我同你相返,全日照顧媽,家無地方,經濟長遠落去都是問題,前排派到日間中心,我可以鬆一下,但最近媽發晒火唔肯返,唔食藥,無晒辦。
我比佢激到心都跳得快

子爵府

我爸爸係老人院都唔乖架。一日打九十個電話俾我媽媽。要東要西。好難please 架。不過聽你講應該比我地更加辛苦。有冇社工幫手勸一勸。你要注意自己身體。保持心情開朗。我媽媽都有抑鬱。其實兩個老人家都需要照顧。我地年輕人,跑下步,做下運動。如果唔係屈埋,屈埋。都會病,盡量睇開d.

翡翠宮

引用:我爸爸係老人院都唔乖架。一日打九十個電話

我爸爸係老人院都唔乖架。一日打九十個電話俾我媽媽。要東要西。好難please 架。不過聽你講應該比我地更加 ...
唉,總之最簡單媽肯返中心就可解決問題,但佢咁硬頸性格
你爸咁一言堂都肯去老人院?去到會唔會比人札住唔比動?

子爵府

冇俾人扎住佢,家人都唔允許。不過搞到神憎鬼厭。老人院好近我媽媽屋企。我媽媽同工人日日探佢幾次。佢發完老皮, 要完錢就好d. 縂之個地球要圍住佢轉,縱貫晒。

翡翠宮

引用:冇俾人扎住佢,家人都唔允許。不過搞到神憎

原帖由 TiffChan 於 15-12-16 發表
冇俾人扎住佢,家人都唔允許。不過搞到神憎鬼厭。老人院好近我媽媽屋企。我媽媽同工人日日探佢幾次。佢發完 ...
唉,都頭痕。
你媽都放開啦,多見下他就ok,勞心勞力做咩要咩叫工人去做就算。
唔使札即你爸都乖唔會周圍攪事,唔走出街啦

翡翠宮

回覆:醫院探病,見到老人院送來的有病老人大部份都好淒涼

要錢??老人院佢有得買野食咩??

子爵府

成日得買罪d姑娘。搞到我阿媽。就係因為老人院有限制唔俾佢出去。我地先至唔理佢反對,送佢入去。如果俾佢自出自入。肯定出事。

子爵府

可以自己叫外賣,或叫姑娘買俾你。我爸爸話食唔飽。每日要有下午茶食。

翡翠宮

引用:可以自己叫外賣,或叫姑娘買俾你。我爸爸話

原帖由 TiffChan 於 15-12-16 發表
可以自己叫外賣,或叫姑娘買俾你。我爸爸話食唔飽。每日要有下午茶食。

...
啊,咁有得幫手叫下野又好

首頁

尾頁

跳至