醫護健康

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:其實佢而家一星期五日都有返健智中心,佢都

原帖由 challenger 於 15-06-04 發表
其實佢而家一星期五日都有返健智中心,佢都好鐘意。呢排連中心的工作人員都察覺佢有異樣,因為我契媽對佢哋 ...
最緊要係睇到醫生,初頭我仲擔心你唔知點同佢去睇醫生,我初時就係乜都唔識乜都做唔到,唯一做到就係call車強制送佢入院

大宅

引用:Quote:原帖由 challenger 於 15-06-04 發表

原帖由 gogoblue 於 15-06-04 發表
其實係初期,佢地會有幻覺,我個次好狠心call車送佢入院的,住咗精神病房一段時間,出院後完全唔同哂
你參 ...
學多一樣,原來佢太過失控可以call白車

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由+gogoblue+於+15-06-04+發表其

原帖由 Bear1010 於 15-06-04 發表
學多一樣,原來佢太過失控可以call白車
我唔知自己做法岩唔岩,但當初佢疑神疑鬼,話我偷錢,害佢又落毒,仲識穿牆去搞佢,又攞刀想斬我。個時我地都唔知點做好,以為佢見唔到我會好d.但都一樣。我地諗盡辦法都帶唔到佢去睇醫生。結果有次佢發哂顛掉爛哂屋企d野跟住衝出門口話去自殺,我地追落街都搵唔到佢,咁我地就報警,警察搵到佢,又好鬼正常咁答警察,警察以為我玩野仲比說話我聽,跟住我解釋返比知咩事,佢話其實你直接打電話call白車話懷疑佢精神失常,咁救護會知咩事佢地會識得點處理。跟住我地call白車,救護黎到佢又失控,跟住救護員真係好細心,佢地好好,完全好有經驗,第一時間叫我入房唔好刺激佢,之後氹咗佢上車,後尾佢同我地講其實好普遍,唔好擔心
當初我地唔知佢係腦退化,完全唔識點做,問十個十個都覺得佢有精神病,但其實係腦退化影響,當初唔係call白車強制送佢入院,我諗唔係佢死就係我死了

大宅

引用:Quote:原帖由 Bear1010 於 15-06-04 發表學

原帖由 gogoblue 於 15-06-04 發表
我唔知自己做法岩唔岩,但當初佢疑神疑鬼,話我偷錢,害佢又落毒,仲識穿牆去搞佢,又攞刀想斬我。個時我地 ...
多謝分享,都要學定先,佢地既退化速度有時真係估都估唔到,怕佢有一日真係失控我會

禁止訪問

回覆:Bear1010 的帖子

複式洋房

回覆 challenger 的帖子

樓主,完全明白你的感受,我婆婆早前也常常要回鄉下 (其實鄉下已經沒有親人) 。

複式洋房

回覆 challenger 的帖子

網上找到的參考,共勉之
https://www.youtube.com/watch?v=GoRhdm9ybr4

民房

我妹妹今天先同我講,我公公認佢唔到,最後要取同阿媽張合照先得,佢好多年前中左風之後又講唔到野,都不知道佢是純粹冇記性定腦退化

禁止訪問

引用:我妹妹今天先同我講,我公公認佢唔到,最後

大宅

我媽媽已經有看精神科,但這兩个月又嚴重咗,每天不願起牀,起身後就不停問我幾時洗頭沖涼,有時會說我無錢,最慘現在時常會發出"吾吾"聲,講粗口,自己沖涼會鬧得很利害,現在怕她有事,排緊日間老人中心起碼排4个月,老人院也在排名社工話要排5至6年!未到最後也不懋送她到私人老人院,又貴質素又未必好!

禁止訪問

引用:我媽媽已經有看精神科,但這兩个月又嚴重咗

大宅

challenger 發表於 15-6-21 10:58
你住邊?試吓灣仔聖雅各健智日間中心,我契媽一申請就有。
住將軍澳,上年排老人院時,也叫我排日間,醫生也說去日間老人中心會好些,但她又不太願意,也考慮到她沒有人接送到上屋,所以沒有排,現在知道附近開了一間靈實日間老人中心,而且還可以伸展時間到晚上八時,可以我地幾姐妹親自輪流接送!

禁止訪問

引用:Quote:challenger 發表於 15-6-21 10:58 你

大宅

希望啦!

珍珠宮

challenger 發表於 15-6-21 10:58
你住邊?試吓灣仔聖雅各健智日間中心,我契媽一申請就有。
呢間好貴呀,近$400/日,我都想俾家人去,可惜無

禁止訪問

引用:Quote:challenger 發表於 15-6-21 10:58 你

禁止訪問

回覆:challenger 的帖子

珍珠宮

challenger 發表於 15-6-22 07:25
最初佢一星期去三日,後來覺得幾好就日日去,係貴D,但至少每日工人姐姐都有時間喘息一下……

...
你都好呀,有工人姐姐,又俾到佢去我地全部都無排政府日間中心又話要等1年

禁止訪問

引用:Quote:challenger 發表於 15-6-22 07:25 最

洋房

回覆:老人痴呆愈來愈嚴重

我爸爸有老人痴呆好多年,但好乖,唔會發脾氣,但近2星期完全唔肯食野,只飲加營素,唔知係咪患厭食症,請教怎麼辦?

首頁
12345...8

尾頁

跳至