醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

引用:回覆 bpong 的帖子請工人,保守估計要用六七

原帖由 fitfish 於 15-04-27 發表
回覆 bpong 的帖子

請工人,保守估計要用六七千.仲唔知好唔好.
同意!
我爸有cancer,已經去到後期,跌倒過幾次而且有DD失禁,不過因為佢唔想入院,家中後生日間返工返學,我媽媽又要用拐杖,屋企又細請唔到工人,唯有請家務助理,逢一至五10至4喺屋企幫手,但每日要接近$900,其實唔係個個都負擔到。

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

別墅

引用:Quote:原帖由 fitfish 於 15-04-27 發表回

原帖由 mercy_mama 於 15-10-28 發表
同意!
我爸有cancer,已經去到後期,跌倒過幾次而且有DD失禁,不過因為佢唔想入院,家中後生日間返工返 ...
你邊區?個鐘點少少貴

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-10-28 發表

原帖由 lobb2015 於 15-10-28 發表
你邊區?個鐘點少少貴
因為佢係男,而且主力係照顧我爸爸,所以包同佢沖涼洗頭換片咁,仲會同佢去公園又會煮俾佢食,唔係個個鐘點肯做"又屎又尿"㗎,所以貴D我都肯!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

別墅

引用:Quote:原帖由 lobb2015 於 15-10-28 發表你

原帖由 mercy_mama 於 15-10-28 發表
因為佢係男,而且主力係照顧我爸爸,所以包同佢沖涼洗頭換片咁,仲會同佢去公園又會煮俾佢食,唔係個個鐘點 ...
咁又啱!唔同普通鐘點嘅。你搵到佢都好好彩了。

公爵府

回覆 bb560 的帖子

其實有錢請工人都唔一定好過在老人院, 我地有請工人比99, 不過佢一日比一日差. 開始失禁. (老人痴呆, 連仔都唔認得, 外出要坐輪椅)
我地好早申請老人院, 現有津院位, 需然99未去到最差, 但我地都決定送佢入去, 因為過多3幾個月佢自己沖唔到涼, 亦去唔到TOILET, 家中的TOILET 又唔可以兩個人入去, 有工人都無用.

難得排到, 老人院每日可以有十小時比人探, 工人姐姐照用, 每日都去探佢陪佢, 咁佢在老人院可以安心好多, 亦肯定唔會有人罵佢什至打佢. 洗費係貴左, 不過呢個係對佢最好的方法. 去TOILET, 沖涼又安全好多, 又多D人同佢講野.

隔日有職業治療師迫佢做運動, 每星期有書法班, 查經班.
每星期成班老友記外出一次飲茶, 行街
我地星期六, 日會接佢出去食飯, 飲茶
工人每星期又可以接佢去教堂見下老朋友

所以並唔係想像中咁差, 最緊要係等到津貼OR政府位 (私營的我唔敢話佢好)., 早點申請, 因為都要排5年才會有位. 申請到有位先決定去唔去啦.

還有 當老人家好差時, 等到有位都未必比您入....到時先入私營仲慘

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-10-28 發表

原帖由 lobb2015 於 15-10-29 發表
咁又啱!唔同普通鐘點嘅。你搵到佢都好好彩了。
係!好彩請到!
其實個助理一個月人工仲多過我份人工,但我爸只係行動不便同失禁,而且佢剩下的時間唔多,貴都無謂!

大宅

koko2000 發表於 15-10-29 12:17

其實有錢請工人都唔一定好過在老人院, 我地有請工人比99, 不過佢一日比一日差. 開始失 ...
請問排了幾耐?边區?

大宅

熱血金章

回覆:醫院探病,見到老人院送來的有病老人大部份都好淒涼

Read

大宅

熱血金章

老人院有不同級數

珍珠宮

BK Milk勳章

好似我父母咗 早幾年爸爸住咗幾個月醫院,當時媽媽都話,如果爸爸出院後唔係幾行到,就要去老人院啦,佢一個扶唔到,家住公屋,請唔到工人。

幸好爸爸出院後行我,媽媽在家照顧佢 直到佢走。同意作為照顧者係大壓力,我媽話爸爸好照顧,冇脾氣,否則佢都頂唔住

男爵府

fitfish 發表於 15-4-27 14:40

係!冇錯真係好左右做人難....
我都打算幫我媽媽安排左D日間服務個D先,
等佢適應下, 再打算

珊瑚宮

MS.KAM 發表於 15-10-31 00:24
老人院有不同級數
絕對認同,
最近陪人去睇過好多間

感穊良多

有d 收成二萬以上,表面五星級, 但服務差,謀人寺

有d收得不太貴,但都要萬五六, 服務好好,有愛心
玩具萬歲!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:住家老人(有家人悉心服待)老人院老人(無人

原帖由 fitfish 於 15-02-27 發表
住家老人(有家人悉心服待)

老人院老人(無人服侍。自生自滅)
悉心 照顧又點,老人家唔乖都假,唔鐘意就講埋難聽難頂鬧人,照顧者都好慘

翡翠宮

引用:有邊個老人家會想入老人院,但環境問題好多

原帖由 lambing 於 15-03-01 發表
有邊個老人家會想入老人院,但環境問題好多時身不由己

翡翠宮

引用:我媽是洗腎患者,現住老人院。我基本隔天就

原帖由 toby125 於 15-03-03 發表
我媽是洗腎患者,現住老人院。
我基本隔天就去探望和推佢落街吃飯。
老人家本身住老人院一定唔開心,但做仔 ...
請工人都要睇經濟能力
我都係咁話一對一,點信得過工人

翡翠宮

引用:回覆 bpong 的帖子請工人,保守估計要用六七

原帖由 fitfish 於 15-04-27 發表

我都係咁話,
老人係清醒,又行得下,但又唔夠力, 人又向前鐘下鐘下。

無人睇又唔得,撻親老人,或暈左又c

翡翠宮

引用:D 固執既老人家, 真係你想照顧佢都幾難...

原帖由 iamnote 於 15-05-01 發表
D 固執既老人家, 真係你想照顧佢都幾難...
認同

翡翠宮

引用:我諗家家有本難諗的經!我想有錢的,都會請

原帖由 bb560 於 15-10-26 發表
我諗家家有本難諗的經!我想有錢的,都會請工人照顧老人家。

係啦,只有大家同一情況先了解到我地既難處

翡翠宮

引用:回覆 bb560 的帖子其實有錢請工人都唔一定

原帖由 koko2000 於 15-10-29 發表

其實有錢請工人都唔一定好過在老人院, 我地有請工人比99, 不過佢一日比一日差. 開始失 ...
政府老人院都有咁多節目,我以為齋在院內。

翡翠宮

引用:回覆 bb560 的帖子其實有錢請工人都唔一定

原帖由 koko2000 於 15-10-29 發表

請問咩事差,到時唔入得政府老人院?

首頁
12345...6

尾頁

跳至