醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 aliensss2008 於 15-02-10 發

原帖由 hohoho924 於 15-02-25 發表
邊間呀?
一間私人既
都成8000銀
但,,,,,,,

複式洋房

回覆:Lavender22 的帖子

甘請兩個工人都無住老人院甘重皮!請個大隻d既我諗一個人都ok嫁

伯爵府

Lavender22 發表於 14-12-29 15:26
老爺中風, 就來要住老人院, 老人院好貴
奶奶想找住家附近的老人院, 2萬一個月
...
院費係視乎地區、房間(十多人1間、4人房、双人房定單人房)老人家所需要既護理程度、雜費(尿片、冷氣費、餵飼鼻喉既奶粉費)

如果比得起2萬,不如請2个工人

我亞公係深水埗老人陀住,收費$8千(全護理、住大房、包尿片費),但半年前拒絕進食,依家插左胃喉,每月开支多$3千,我亞公拿综缓,亞媽話综緩金只得$1萬,每月要將自己既生果金貼比亞公,D社工話拿综缓只得咁多!你咪自己去找其他平既老人院,我媽十多年前,找勻成个深水埗区只得呢間最平,唉!我亞公1916年出世成百歲,老來都要被插胃喉&绑住双手(因為拔胃喉),我哋都好唔開心

禁止訪問

引用:我麻麻同我講想住老人院,+因為日間她自己在

禁止訪問

引用:回覆+SinLily+的帖子因為老爺要人幫他洗澡,

珊瑚宮

Lavender22 發表於 15-2-25 16:14
回覆 queenoftheworld 的帖子

奶奶話要2個人先扶到起身去輪椅, 去沖涼
涼唔使日日冲。平時抹身就0k。 可買張有輪沖涼椅(活動扶手)推去沖涼。佢完全唔使起身的
玩具萬歲!

伯爵府

回覆 Monchichiii 的帖子

申請改善家居照顧服務, 是否向社工申請?

禁止訪問

引用:回覆+Monchichiii+的帖子申請改善家居照顧

男爵府

回覆 Monchichiii 的帖子

申請改善家居照顧服務, ?可以PM資料我嗎,THX。

象牙宮

https://hk.news.yahoo.com/中風年輕化-40至50歲10年增半-230000017.html

機械臂 透顱磁刺激 虛擬遊戲

瑪嘉烈賽馬會腦神經綜合復康中心,以中心的儀器包括機械臂、透顱磁刺激及虛擬遊戲等訓練,
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

我嫲嫲上年11月都中左風, 出左院都慢慢行到, 工人姐姐要護住, 其間去老人中心日間護理, 有運動做下, 見佢好似愈來愈有力, 不用人扶可以係床坐起身, 見佢有進8步都好開心, 但點知 2月尾又出事, 見佢無晒力, 立即去醫阮, 再次中風, 腦出血, 頭兩日關鍵, 好擔心~~ 依家仲係醫院, 插胃喉(希望食到野唔使插, 每日努力嘗試食下野), 左邊身已無晒力, 真係好唔想比佢去老人院, 但回到家姐姐一個人抱唔到佢(嫲嫲都好大隻), 家設施又同佢沖唔到涼…… 都好唔捨得比佢去老人院… 會叫姐姐日日去老人中心陪嫲嫲! 依家搵緊沙田區, 有無住緊又覺得d 工作人員好可以推薦下?

大宅

回覆 momocat00 的帖子

如嫲嫲有鬥志,肯苦練,都可以好好多的.
請多一個姐姐可以嗎?

沖不到涼,抹身都得的.

you tube 有教如何床上洗頭

大宅

Lavender22 發表於 15-1-5 13:16
回覆 being2011 的帖子

老爺係中等嚴重, 暫時都起唔到身
你奶奶唔鍾意有工人在家,就捨得踢個老伴去老人院?唉.....唔知講咩好,好自私。

伯爵府

回覆 candydoll 的帖子

我唔係當事人, 不過都感到奶奶承受好大壓力

複式洋房

回覆 fufugugu 的帖子

請多一個姐姐我地又諗唔到, 但家中再多個姐姐好似好奇怪咁, 間屋又唔係大~ 不過請多個姐姐可能平過去老人院~~ 但佢依家插緊胃喉, 尿喉, 在家怎樣處理?
因之前排老人院個條隊係行到陏到個種, 依家左邊身陏唔到要排另一條隊要排五六年..

男爵府

回覆:momocat00 的帖子

沙田區有間保良局的安老院,朋友的媽媽住緊,她說不錯!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:Lavender22 發表於 15-2-25 16:14 回

原帖由 fitfish 於 15-02-26 發表
涼唔使日日冲。平時抹身就0k。 可買張有輪沖涼椅(活動扶手)推去沖涼。佢完全唔使起身的 ...
請問咩是活動扶手沖涼?
沖涼要除褲要起身播,

珊瑚宮

candydoll 發表於 15-3-13 15:17
你奶奶唔鍾意有工人在家,就捨得踢個老伴去老人院?唉.....唔知講咩好,好自私。
...

當人老左,比個老公或老婆一腳伸入老人院,大家會有感受嗎?
我就好驚喇!

除非我係植物人無思想.

因我參觀過幾間老人院,我真係好驚,所以死攪住長者自己湊.
當然每人都有佢困難,好多野解决唔到

無人有頭髮想做辣厘,好多野迫於無耐.

玩具萬歲!

珊瑚宮

MM2005 發表於 15-3-15 11:04
請問咩是活動扶手沖涼?
沖涼要除褲要起身播,
在E院,如係全身癱瘓者,就會躺下(一張冲涼床)洗頭沖涼
沖凉椅,係for 可以坐到的人用,用扶抱技巧,一野90度角移過椅上,推去沖涼.

所以扶手要可垂下

老人用品店有貨睇,好難觧釋

除褲可睡在床上除

呢d我暫時都未用著.

you tube 大把呢d照顧病人或長者的片睇

再唔識,請教職業冶療師,佢手頭大把工具資料
玩具萬歲!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:MM2005 發表於 15-3-15 11:04 請問咩

原帖由 fitfish 於 15-03-15 發表
在E院,如係全身癱瘓者,就會躺下(一張冲涼床)洗頭沖涼
沖凉椅,係for 可以坐到的人用,用扶抱技巧,一野90度角 ...
一野90度角移過椅上,推去沖涼.
我是新手,所以唔多明邊款椅,但都多謝解答,我試上網找找

首頁
12345...7

尾頁

跳至