醫護健康

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:我回來後,叫她吃藥,她便吃了,她說只要是

原帖由 challenger 於 15-06-02 發表
我回來後,叫她吃藥,她便吃了,她說只要是我給她,毒藥她也吃……

其實我的姐姐平日都對老人家很好 ...
當初我請姐姐都係,講明婆婆會有咩情緒問題,若果佢鬧你,你唔駛驚唔好唔開心,因為佢有病控制唔到,我話你覺得辛苦可以同我講,有咩要幫手就叫我,佢一做就5年,我都好感激佢

侯爵府

引用:+本帖最後由+hker+於+15-6-2+11:52+編輯+\\

原帖由 hker 於 15-06-02 發表

都好啊!老人家信樓主。
世伯好可愛啊,有時苦中作樂都唔係壞事,
我媽當初係屋企週圍痾時我地成日看牛仔咁,一有動作就捉佢入厠所,但之後捉唔切,我地由佢了,一有異樣即飛條毛巾埋去,起碼抹少d
你地下有無墊地墊?小心地下濕容易冼到啊

大宅

hker 發表於 15-6-2 10:53
都好啊!老人家信樓主。

信我啦,先買個大大鐘。等他們知時間,增加安全感。我的有30cm, 好老土那些。什麼 ...

侯爵府

炒粉 發表於 15-6-2 15:17
放心!我貓有潔癖 有也不會飲啦!哈哈! (我貓好衰,每次聞到尿味,不停大叫,今早可能大叫到爸爸以為她肚餓

他睡醒後,我問他,他說: "一定不是我做的!我無除尿片。有人除我的"!

什麼也忘了!

侯爵府

回覆 gogoblue 的帖子

就地?
謝謝又為我打多個底了!我又多個心理準備!。。。天啊!

總之。。。大家也要保重,也不要對老友記動氣!

祝福!

侯爵府

引用:回覆+gogoblue+的帖子就地?謝謝又為我打多

原帖由 hker 於 15-06-02 發表
回覆 gogoblue 的帖子

就地?
係呀,由佢就地囉,捉唔切都係成地都係尿尿架啦,個時因為緊張,見佢有異樣就會大叫,見佢個樣好驚好似做錯事咁,我地就唔出聲由佢了,佢都唔想既,不過d傢私都浸到臭哂,全部換過了
之後用片片就無事了

禁止訪問

回覆:gogoblue 的帖子

禁止訪問

回覆:challenger 的帖子

侯爵府

gogoblue 發表於 15-6-2 16:54
係呀,由佢就地囉,捉唔切都係成地都係尿尿架啦,個時因為緊張,見佢有異樣就會大叫,見佢個樣好驚好似做錯 ...
超人家族!
莫說是工人姐姐,我病時,仍要照顧爸爸,慘過C! 所以,"安老院"這條後路,我從無放棄。現在的外傭那麼易找工作,話走就走啦。而且,她們真的比較蠢(對比專業看護/經驗照顧者),身心也無法獨力照顧患者,好大壓力。我朋友有$ 的,真的是外傭加看護的。輕鬆好多。

其實,我去過甲一級的安老院,有駐院物理治療師。如果,不同住,只靠外傭照顧的腦退化老友記,可能護老院更好,反正,無人能在家教他們/同他們談話/train 他們。

祝福!

大茄    發表於 15-7-17 20:17

侯爵府

引用:Quote:gogoblue+發表於+15-6-2+16:54+係呀

原帖由 hker 於 15-06-03 發表
超人家族!
莫說是工人姐姐,我病時,仍要照顧爸爸,慘過C! 所以,"安老院"這條後路,我從 ...
我都仲努力學習緊,我都有排甲一呀
我對上個姐姐真係激到我嘔血,我媽出哂汗都唔知,係我得閒去摸下佢先知,凍時佢又識著衫但又唔識同我媽com被,姐姐病咗又搞到我媽發燒,姐姐又唔知我媽發燒,姐姐病咗我比佢休息,我叫佢帶口罩佢又唔帶,又關哂屋企所有窗,半年內我媽情況比佢搞到突然轉差,我明知呢個唔掂,我應該送佢去私院先,而家好後悔,因為搞到我媽情況差咗好多,呢個姐姐當然比我炒咗啦
而家呢個姐姐黎咗個幾月到我媽就入咗院成個月,仲未出得院呀,所以唔知媽媽出院後佢搞唔搞得掂,其實我對自己都無乜信心。因為我媽今次係突然昏迷,其實我地唔知咁嚴重,只係覺得佢係有d唔妥,最後決定call白車,送佢入急症先知佢昏迷要搶救,嚇到我死。所以到佢出院回家我會好大壓力,我都好驚照顧得佢唔好再出事。我唯有兩手準備睇下到時咩情況

侯爵府

引用:呢兩日發覺工人姐姐情緒都有D唔穩定,可能

原帖由 challenger 於 15-06-03 發表
呢兩日發覺工人姐姐情緒都有D唔穩定,可能佢呢排病,又要照顧我契媽,契媽又脾氣大咗,搞到佢幾晚瞓唔到, ...
你要有兩手準備呀,返去同姐姐傾下,其實佢知你關心佢,佢地都會開心d

禁止訪問

侯爵府

challenger 發表於 15-6-3 14:43
係呀!我尋日都安慰佢,怕佢精神崩潰,佢一路講,一路想喊……
我真的有點擔心。。。妳也要想定第二條路啊!
祝福!

侯爵府

gogoblue 發表於 15-6-3 13:31
我對上個姐姐真係激到我嘔血,我媽出哂汗都唔知,係我得閒去摸下佢先知 ...
加油啊!妳一切的分享,超有用啊!thx!
祝福!

gogoblue    發表於 15-6-4 08:15

大宅

引用:Quote:原帖由 hker 於 15-06-03 發表超人家

原帖由 gogoblue 於 15-06-03 發表
我對上個姐姐真係激到我嘔血,我媽出哂汗都唔知,係我得閒去摸下佢先知 ...
加油呀,一直睇你既分享都覺得你好叻,每當照顧到好攰時我都希望可以好似你咁正面咁叻,加油

侯爵府

引用:Quote:原帖由+gogoblue+於+15-06-03+發表我

原帖由 Bear1010 於 15-06-04 發表
加油呀,一直睇你既分享都覺得你好叻,每當照顧到好攰時我都希望可以好似你咁正面咁叻,加油

...
多謝呀,其實我有時負能量爆燈架,最重要識得開解自己,你錫佢地照顧佢地既同時都要愛錫自己,你都要加油呀

禁止訪問

大宅

引用:老人家情況日益惡化,每天都說工人姐姐謀害

原帖由 challenger 於 15-06-04 發表
老人家情況日益惡化,每天都說工人姐姐謀害佢、打佢,每天早上仲大叫救命!還動手打工人……

我真不知道還 ...
有無揾日間中心比佢番下?

侯爵府

引用:老人家情況日益惡化,每天都說工人姐姐謀害

原帖由 challenger 於 15-06-04 發表
老人家情況日益惡化,每天都說工人姐姐謀害佢、打佢,每天早上仲大叫救命!還動手打工人……

我真不知道還 ...
其實係初期,佢地會有幻覺,我個次好狠心call車送佢入院的,住咗精神病房一段時間,出院後完全唔同哂
你參考下,若果你真係控制唔到佢唔好免強,要強制送佢入院

hker    發表於 15-6-4 13:55

禁止訪問

回覆:challenger 的帖子

首頁
12345...8

尾頁

跳至